Video pazarlamasına dair bilmeniz gereken her şey

Video pazarlama görsel şölenleri bir maddi kazanca dönüştürmemize yarayan bir takım yeni stratejilerden oluşuyor.
Video pazarlamasına dair bilmeniz gereken her şey

Videolarla ilgili eğlenceli bir gerçek, bu içeriklerin harika hikaye anlatıcıları olmaları. Videolar, uygun müzik ve görüntüler aracılığıyla bir hikayeyi aktarmayı, duyguları yüzüstüne çıkarmayı ve duygusal bağlantıyı kolaylaştırıyor. Video yapımcıları ve pazarlamacılar, hem birinin dikkatini çekmek için sesin ve hareketin önemini hem de etkili bir mesajı iletmede nasıl etkili bir rol oynadığını bilerek çoğu stratejisini buna göre ayarlıyor. 

Video pazarlaması da internetin her yerinde. Bir kişinin favori markası, ister YouTube ana sayfasında veya Facebook'ta olsun, video pazarlaması kişinin dikkatini çekmede her zaman başarılı oluyor. YouTube, Vimeo, Amazon Prime Video, Facebook Haber Kaynağı, Instagram Hikayeler, Snapchat, canlı yayınlar ve hatta YouTube'un merkeziyetsiz alternatifleri,  insanların içinde yaşadıkları dünyanın bir görünümünü oluşturmalarına yardımcı oluyor. Bu ağlar, bir etkinliğin veya trendin hızlanmasına katkı sağlar.  Bu nedenle, amacı ve en güçlü arzusu, ürünleri veya hizmetleri hakkında bilgi yaymak olan büyüyen bir işletme ve gelecek vaat eden bir başlangıç isteyen pazarlamacılar ​​için video pazarlama nihai çözüm olabilir. 

Video pazarlama nasıl çalışır?

Video pazarlamanın “nasıl” işe yaradığına gelince, cevap oldukça basit. Bir marka, şu veya bu şekilde çalışmalarını açıklayan, izleyicilerin ilgisini çeken, ürün ve hizmetlerini tanıtan, satışları artıran ve farkındalığı artıran bir video oluşturur. Daha sonrasında ise gerekli platformlarda düzenli paylaşımlar gerçekleştirir. Göründüğü kadar basit, pratik açısından biraz daha karmaşık. Ancak diğer tüm pazarlama kampanyaları gibi, bu modelin de kendi dezavantajı var. Bir tür veriye dayalı, bu nedenle kişinin çeşitli metrikleri ölçmesi ve izlemesi ve daha fazlasını göndermek için müşteri katılımını izlemesi gerekiyor.

Video pazarlama, hızla gelişen bir pazarda gezinmek ve buna uyum sağlamak için çabalayan işletmeler için kritik öneme sahip hale geldi. Zaten yükselişte olan video kullanımı, pandemi sırasında yeni zirvelere ulaştı. Her zamankinden daha fazla insanın çevrimiçi ortamda bulunduğu tartışılmaz. Son zamanlarda web tabanlı platformlara olan güvenimiz göz önüne alındığında, işletmelerin müşterilerinin çevrimiçi deneyimine öncelik vermesi şaşırtıcı mı? Hayır, asla değil.

Video içeriklerde pandemi etkisi

Pandeminin başlamasıyla birlikte, çevrimiçi tüketicilerin dijital kullanımı hızla arttı ve video içeriği hızla işletmelerin sahip olması gereken bir ihtiyaçtan bir gecede olması gereken bir şeye dönüştü. Video ana akım haline gelmekle kalmadı, aynı zamanda artık çocuklardan yaşlılara kadar herkes, teknoloji kaslarını çalıştırıyor ve videoyu alışverişten okuldan tele-sağlık randevularına, aile ve arkadaşlarla iletişimde kalmaya kadar her şey için kullanıyor.

Bunun da ötesinde, tüketiciler çevrimiçi deneyimlerini hızlandırmak için daha iyi donanıma ve daha fazla bant genişliğine yatırım yaptı. Bu da video içerikleri, daha geniş ve etkileşimi daha yüksek bir kitle için erişilebilir hale getirdi.

Giderek daha fazla tüketici mal ve hizmet araştırmak, satın almak için web tabanlı platformlara ve video içeriklere yöneldikçe, video pazarlamanın neden işletmeler için hızla vazgeçilmez hale geldiğini anlamak kolay.  Yüksek kaliteli video içeriğine yatırım yapmak için uygun bir zaman varsa, o da şu an.

O halde bir saniyeliğine geri çekilelim ve video pazarlamanın ne olduğundan bahsedelim. Büyük olasılıkla, sezgisel olarak biliyorsunuz. Basit bir ifadeyle, video pazarlama, işinizi tanıtmak için video içeriğini etkili bir şekilde kullanıyor. Gerçek video pazarlama işiniz için özel olarak hazırlanmış bir planla uyumlu olmalı. Potansiyel müşterilerinize ulaşmak ve onlarla etkileşim kurmak için video içerikleri ve nihayetinde onları harekete geçmeye teşvik eden bir strateji kullanabilirsiniz.

Video neden bu kadar güçlü?

Daha yüksek izleyici katılımı ve izleyici sayısı 

2022 itibarıyla ABD'de 18 yaş üstü kullanıcıların günlük olarak ortalama olarak TikTok'ta 45.8 dakika, YouTube'da 45.6 dakika geçiyor. Kullanıcılar, Twitter'da 34.8 dakika, Instagram'da ise 30.1 dakika geçiriyor

2021 yılında işletmelerin yüzde 86'sı ürünlerini ve hizmetlerini öne çıkarmak için pazarlama stratejisinin bir parçası olarak kullandı. Video içeriklere dair diğer avantajları şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Viral hale gelmek ve maksimum erişim elde etmek için videonun veya video akışının daha yüksek olasılıkları.
  • Yüksek eğitim kapasitesi.
  • En karmaşık kavramların, izleyicilere kolayca ve kolaylıkla iletilebilmesini sağlayarak anlamayı kolaylaştırması  
  • Çoklu kullanımlar yani bir videonun çeşitli platformlarda kullanılabilmesi. Örneğin, aynı video, yatırımcılara satış konuşması yapmak için de kullanılabilecek sosyal medyada tanıtım için kullanılabilir. Web sitesine yüklenen video, farklı yarışma ve etkinliklerde başvuru yapmak için de kullanılabilir.
  • Birden fazla video platformuna ve cihazına alışabilmek.

Dört ana sosyal video içeriği türü

Herhangi bir şey yayınlamadan önce videonuzun amacını ve kitlenize verdiğiniz değeri anlamanız önemli. Bu noktada video içeriği hazılamadan önce kendinize şu soruları sormanızda fayda var. Videonuzun amacı bilgilendirmek, eğlendirmek, etkileşim kurmak veya bağlantı kurmak mı? Kitleniz videonuzu izlemekten ne elde edecek? Onları nasıl hissettirmek istiyorsunuz?

Farklı video içeriği türlerinin güzelliği, her birinin kendine özgü faydasının olması.

Kısa bir tanıtım videosu, işletmenizi tüketicilere tanıtır ve ürün ve hizmetlerinizin onların sorunlarına nasıl en iyi çözümü sunduğunu açıklamak için kullanılabilir.

Daha uzun bir marka videosu ise marka hikayenizi ikna edici bir şekilde göstererek ve yol boyunca güven oluşturarak izleyicilerinizle duygusal bir bağ kurar.

Sosyal medya video içeriği genel olarak beş ana kategoriye ayrılıyor:

Açıklayıcı videolar: müşterileri eğitmeye ve bilgilendirmeye odaklanır. Bunlar arasında öğretici içerikler, incelemeler, nasıl yapılır videoları ve ürüne genel bakış yer alır.

Hikayeler: Yalnızca kısa süreliğine görüntülenebilen geçici içerikler. Bu kısa herhangi bir işin sırrını açıklayan videolar, ürün tanıtımları ve hızlı ipuçlarını paylaşmak için harika olabilir.

İnceleme videoları: amaç ürün veya hizmetin değerinin kanıtını paylaşmak. Influencer videoları, marka elçilerini ve kullanıcı tarafından oluşturulan içeriği düşünebilirsiniz. Bazen hiçbir şey kendi gözlerimizle görmekten daha değerli değil. Burada da “nasıl yapılır” videoları devreye giriyor. Potansiyel müşterilerinizin sahip olabileceği ortak soruları ele alırken ürününüzü çalışırken göstermek, markanızı güçlendirmenin harika bir yolu.

Video röportajlar: konu uzmanları arasındaki bir konuşmayı içerir. Bunlar eğitici ve eğlenceli içerikler olabilir.

Canlı videolar: müşterilerinizle kişisel bir bağ kurmak için kullanılır. Bunları, sahne arkasındaki görüntüleri paylaşmak ve hedef kitlenizle güven oluşturmak için kullanabilirsiniz. Dönüşümleri artırmak için, referans videoları e-posta kampanyalarında ve sosyal medyada iyi çalışabilir.

Paylaşacağınız videonun türüne karar verdikten sonra, uzunluğu düşünmenin zamanı geldi. Videolar için ideal uzunluk, her sosyal medya kanalı için farklı. YouTube videoları en az 2 dakika, Instagram videoları ise 30 saniyeden uzun olmamalı. Facebook, videoların 1 dakika civarında olmasını tercih ederken, Twitter kullanıcıları 45 saniyelik videoları tercih ediyor gibi görünüyor.

Video kalitesi konusunda hemen endişelenmeyin.

İçerik üretimine başlamadan önce profesyonel bir ekipmana yatırım yapmanız gerekmiyor. İçeriğinizin anlatımı birinci sınıf olduğu sürece, kitleniz üretim kalitesine çok da fazla önem vermeyecektir. Geçici ve canlı içeriğin popülaritesinin artmasıyla, insanlar mükemmelliği değil, güvenebilecekleri bilgileri (videonun sunduğu bir şey) arıyorlar.

Video pazarlama, müşterilerin markanızla yakın bir bağ kurması için fırsat yaratıyor.

Video içeriğinin doğası gereği, markanız hakkında daha açık ve dürüst olabilirsiniz. Açık ve dürüst görünerek markanızın itibarını artırırsınız. Bu, daha güvenilir görünmenizi sağlar. Genelde markalar kendi isimlerinin güvenilirliğinin önemini hafife alınmaktadır. Müşterileriniz size güvenilir bir hizmet vereceğinize güvendiğinde, size dürüst geri bildirim vermeleri için onları güçlendirmiş olursunuz. Ayrıca kendilerine güvenen müşteriler güvenilir hizmet için tekrar size gelebilirler. Geri dönen müşteriler, işletmeniz için aslında en karlı olanlar.

Video içerik optimizasyonu, satışları ve dönüşümleri teşvik ediyor

Yukarıda tartıştığımız her şeyin basit açıklaması, sonuçta evet, video pazarlamanın satışlarınızı artırabileceği. Ancak bunun birçok nedeni var. Her şey video pazarlama taktiklerinizin uygulanmasında ve müşterilerinize nasıl yaklaştığınızla ilgili. Video içeriğinizi optimize ettiğinizde, müşterileri işletmenizden alışveriş yapmaya yönlendirmeye yardımcı olacak birçok avantaj var. İlk olarak, video içeriğiniz SEO'ya fayda sağlayacak şekilde optimize edilmişse müşteriler sizi kolayca bulabilir. Web sitenize ulaştıktan sonra müşterileriniz web sitenizde daha fazla zaman geçirecek ve markanıza daha yakın hissedecekler. Daha güçlü bir marka-müşteri ilişkisi ile video pazarlamanın avantajlarından yararlanacaksınız.

Birkaç dezavantajı da göz önünde bulundurmalısınız

Üretimin zaman alması

Bir videoyu planlamak ve üretmek, diğer pazarlama içeriği türlerini sunmaktan daha uzun sürer. Video prodüksiyonunun tamamlanmadan önce birkaç aşamadan geçmesi gerekiyor, bu da video prodüksiyonunu kendi bünyesinde gerçekleştiren şirketler için sonuçların daha uzun sürebileceği anlamına geliyor.

Yüksek maliyetler 

Video içerik üretimi ilk başta büyük bir ekipman yatırımı gerektirmiyor olsa da; uzun vadede rakiplerinizin karşısında güçlü durabilmek için içeriğin görsel kalitesini de artırmanız gerekebilir. Bu noktada video ekipmanı satın almak veya kiralama seçeneklerine başvurabilirsiniz. Bu da ister istemez yüksek maliyetleri beraberinde getirebilir. Üreteceğiniz içeriğe bağlı olarak çekim gününün ötesinde, senaryo yazımı ve oyuncu kadrosunu işe alma gibi dikkate alınması gereken maliyetler söz konusu. 

Reklam Atlama

Hedefinize ulaşmak için yalnızca pazarlama videoları yapmak yeterli değil; ihtiyacınız olan şey harika pazarlama videoları üretmek. Aksi takdirde, birçok kişi mümkün olduğunda reklamları atlamayı seçecek. İçeriğinizin maksimum sayıda kişi tarafından görülmesini sağlamak için, onların sonuna kadar izlemek isteyecekleri büyüleyici içerikler oluşturmanız gerekir.

Sonuç olarak…

Pazarlama stratejinize video eklemek, farkındalığı artırmanın ve dönüşümü artırmanın mükemmel bir yolu. Hedefin mutlaka viral olmak olmadığını unutmayın. İster profesyonelce hazırlanmış bir videonuz olsun, ister kendi yaptığınız basit bir videonuz olsun, tüm bunlar işinize ilgi uyandırma gücüne sahip. Müşterileri eğiten, markanıza güven veren ve dönüşümü teşvik eden videolar oluşturun. Şu anda trafik ve yeni müşteriler oluşturmak için video içeriği kullanmıyorsanız, bunu pazarlama stratejinize eklemenin zamanı gelmiş demektir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.