WhatsApp video aramalar için link gönderimi özelliğini yayına aldı

Kullanıcılar bundan böyle tıpkı Zoom, Google Meets ya da Microsoft Teams'te olduğu gibi görüşmek istedikleri kişiye bağlantı göndererek, video aramaya davet edebilecek.
WhatsApp video aramalar için link gönderimi özelliğini yayına aldı

Mark Zuckerberg, paylaştığı bir Facebook gönderisiyle WhatsApp'a video aramalar için bağlantı paylaşımı özelliğini duyurdu. Kullanıcılar bundan böyle tıpkı Zoom, Google Meets ya da Microsoft Teams'te olduğu gibi görüşmek istedikleri kişiye bağlantı göndererek, video aramaya davet edebilecek. 

Zuckerberg'in paylaştıklarına göre, şirket 32 kişilik uçtan uca şifrelenmiş video aramaları test ediyor. Nisan ayından bu yana test edilen geniş katılımlı video aramalar, şu anda kısıtlı sayıda kullanıcıya açıldı. Arama bağlantıları özelliği ise bu haftadan itibaren tüm kullanıcılara açıldı. 

Nasıl kullanılıyor? 

Kullanıcılar, aramalar sekmesinin altında video bağlantısı oluşturmak için bir seçenek ile karşılacak. Bu alandan bağlantıları oluşturduktan sonra paylaşarak çevrenizi kolayca görüntülü aramaya davet edebilirsiniz. Oluşturulan bağlantılar 90 gün boyunca hiç tıklanmadığı zaman devre dışı kalıyor. Eğer bağlantıyı WhatsApp kullanmayan birine gönderirseniz, bağlantı kişiyi doğrudan WhatsApp uygulamasını indirmeye yönlendiriyor. 

Video arama pazarı

2021 yılında kaydedilen verilere baktığımızda tüm dünyada 3 milyardan fazla kişinin mesajlaşma uygulamalarını aktif olarak kullandıklarını görüyoruz. Pazarın büyük bir bölümü ise WhatsApp'ın da sahibi konumunda bulunan Meta'nın elinde. Meta, WhatsApp ve Facebook uygulamaları ile birlikte toplamda 2,5 milyar insana ulaşıyor. 

WhatsApp'ın bu devasa kullanıcı tabanı video arama ile birleştiğinde, video arama pazarındaki rekabette ciddi bir avantaj kazanıyor. Öte yandan pandeminin etkisini üzerimizden attıkça, video arama uygulamalarına gösterilen ilginin azaldığını söylemek mümkün. 

2021'in ikinci çeyreğinde Zoom, Microsoft Teams ve Google Meet dünya çapında 200 milyon indirme aldı. Önceki yılın aynı döneminde bu üç uygulama toplamda 479 milyon indirme almıştı. Bu da bizlere yüzde 58'lik bir düşüş yaşandığını gösteriyor. 

Statista verilerine göre 2021 yılının Aralık ayında 1.8 milyar olan Zoom.us ziyaret sayısı ise 2022'nin Mayıs ayında 1.3 milyara düştü.  

Henüz kurumsal ürünleri iş akışına dahil etmeyen küçük işletmeler, hali hazırda müşteriye ve tedariğe yönelik operasyonlarının büyük çoğunluğunu WhatsApp üzerinden yürütüyor. Video aramalar için bağlantı paylaşımı özelliği, iş akışında yoğun bir şekilde WhatsApp kullanan küçük işletmelerin tercihi olabilir. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.