NASA, Çift Asteroid Yönlendirme Testi'ni (DART) başarıyla gerçekleştirdi

DART, çift asteroidin Dimorphos isimli parçasına tam zamanında ve saatte 23 bin km hızla çarptığı bildirildi. Çarpışma, Hubble, Webb ve Lucy teleskopları tarafından da kayda alındı. Çarpışma 45 saniye gecikmeli olarak seyredildi.
NASA, Çift Asteroid Yönlendirme Testi'ni (DART) başarıyla gerçekleştirdi

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'na (NASA) ait Çift Asteroid Yönlendirme Testi (DART) adlı uzay aracı dünyadan yaklaşık 11 milyon kilometre uzaktaki asteroide planlandığı şekilde başarılı bir çarpma gerçekleştirdi. DART, çift asteroidin Dimorphos isimli parçasına tam zamanında ve saatte 23 bin km hızla çarptığı bildirildi. 

Çarpma, Hubble, Webb ve Lucy teleskopları tarafından da kayda alındı. 45 saniye gecikmeli olarak seyredildi. 2021 yılının kasım ayında uzaya fırlatılan DART, dünyanın potansiyel asteroit veya kuyruklu yıldız tehlikelerine karşı savunma teknolojisini test etmek için fırlatılmıştı. Yani Dimorphos'un mevcut yörüngesinin değişip değişmediği test edildi. Bir taraftan ilk pratik gezegen savunma deneyinin bir parçası olarak nitelendirildi.

Çarpışmadan sonra gök cisminin yörüngesinin değişip değişmediğini anlamak için birkaç aylık bir süre gerektiğini belirtildi. 160 metre çapındaki Dimorphos asteroidi Dünya'dan 6 milyon mil uzaklıkta bulunuyor. Uzmanlar tarafından asteroidin herhangi bir risk oluşturmadığı açıklandı. DART'ta bir asteroidin yörüngesini değiştirmek için kinetik çarpma tekniği denendiği belirtildi. 

Geçen Nisan ayında NASA, uydu teknolojileri özelinde çalışmalar yapan 6 şirkete finansman sağlayacağı haberiyle gündeme gelmişti. NASA tarafından aktarılan bilgilere göre kurum, ABD merkezli ve uydu iletişim teknolojileri konusunda hizmet veren 6 şirkete toplamda 278,5 milyon dolar finansman sağlayacağı açıklandı. Söz konusu şirketler arasında Inmarsat Government, Kuiper Government Solutions (KGS), SES Government Solutions, Space Exploration Technologies (SpaceX), Telesat U.S. Services ve Viasat Incorporated vardı. 278,5 milyon dolarlık toplam finansmanın en büyük payı ise 69,95 milyon dolar ile birlikte Elon Musk'ın şirketi olan SpaceX'e gitti. SpaceX'i ise 67 milyon dolar ile Kuiper Government Solutions takip etti. Viasat Incorporated'a 53, Telesat U.S. Services'e 30,65, SES Government Solutions'a 28,96 ve son olarak Inmarsat Government'a ise 28,6 milyon dolar finansman sağlandı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.