App Store'un NFT satışları: In App Nft ve yüzde 30 komisyon

NFT pazar yerlerinin yüzde 30'luk komisyon ücretini fiyatlara yansıtması, OpenSea ve Rarible'da satılan NFT fiyatlarının "pahalılaşmasıyla" sonuçlanabilir. Öte yandan Magic Eden, komisyon oranı nedeniyle uygulamayı App Store'dan çekti.
App Store'un NFT satışları: In App Nft ve yüzde 30 komisyon

2020 yılında gündemi yoğun bir şekilde meşgul eden App Store'da bitmeyen komisyon kavgası, yüzde 30'luk komisyonun yüzde 15'e indirilmesi ve bir takım gevşetme politikalarıyla sona ermişti. Ancak App Store'un NFT satışlarına yüzde 30 komisyon eklemesi yeni bir tartışmanın fitilini ateşleyebilir. 

Şimdiye kadar uygulama içi NFT alım - satımına müsade etmeyen App Store, geçtiğimiz hafta Information'ın aktardığına göre; App Store'daki uygulamaların NFT alım-satımı yapmasına izin verdi. Böylece NFT pazar yerleri App Store'da yerini almaya başladı. Ancak tıpkı uygulama içi satın almalarda yüzde 30 komisyon uygulanması gibi, App Store uygulama içi NFT ticaretinden de yüzde 30 komisyon alıyor. 

NFT pazar yerlerinin komisyon oranlarını yaklaşık yüzde 2.05 seviyelerinde tutması, uygulama geliştiricilerin, yüzde 30'luk komisyon nedeniyle diğer pazar yerleriyle rekabet etmesini zorlaştırıyor. Ayrıca şu anda App Store'da yer alan NFT pazar yerlerine baktığımızda OpenSea, Rarible ve Magic Eden'ı görüyoruz. Bunun yanında Binance, Crypto.com ve Coinbase Wallet gibi kripto borsa uygulamalarının içinde de NFT pazar yerleri mevcut. Bahsettiğimiz uygulamaların komisyon ücretini fiyatlara yansıtması, uygulamalarda satılan NFT fiyatlarının "pahalılaşmasıyla" sonuçlanabilir. 

Öte yandan Magic Eden'ın komisyon oranını öğrendikten sonra uygulamayı pazar yerinden çekmeyi tercih ettiğini belirtelim. Magic Eden'ın bu hamlesinin ardından Apple komisyon oranını yüzde 15'e düşürdüğü bir teklifte bulundu. Ancak Magic Eden teklifi kabul etmedi. 

Bazı Web3 oyunları ise oyun içi "utility" sunan NFT'leri oyuncuların rahatlıkla kullanabilmesi için oyunlara ETH cüzdanı eklemeyi düşünüyor. 

Bu konuda App Store'u eleştiren isimlerin başında 2020 yılındaki komisyon kavgasının ve davanın başrolündeki Epic Games CEO'su Tim Sweeney oldu. Tim Sweeney, Apple'ın vergi alamadığı NFT işletmelerini öldürdüğünü dile getirdi. Sweeney, NFT pazar yerlerinin, Apple'ın uygulama içi satın alma yöntemini yıkıcı bir şekilde dönüştürdüğüne de dikkat çekti. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.