Toplumsal sorumluluk temelinden yola çıkarak, giderek yalnızlaşan insanın yaşama dair tüm yüklerini kendinde tuttuğu, paylaşamadığı sorunlar nedeniyle iletişimsizliğin daha çok arttığı günümüz dünyasında, Orkide Ercüment, Aloha Live'ı hayata geçirdi. Aloha Live'ın diğer ortakları ise Emre Güvener ve Ebru Özgen. Aloha Live, kişisel hiçbir bilgi olmadan tamamen anonim olarak insanların birbirleri ile sohbet etmelerine olanak sağlıyor.
Aloha Live'da konuşmacı veya dinleyici olunabiliyor
Aloha Live'da kullanıcılar, Konuşmacı ve Dinleyici olarak, iki farklı şekilde uygulamaya kayıt olabiliyorlar. Konuşmacı olarak kayıt olan kullanıcılar isterse kriter (yaş cinsiyet ya da konular) seçerek, isterse de rastgele bir dinleyici çağırarak sohbet edebiliyor. Dinleyici olarak kayıt olan kullanıcılar ise, uygulama içinde online bir aktif dinleme eğitimi ve değerlendirme sonrasında başarılı olurlar ise “Dinleyici” olmaya hak kazanıyor ve konuşmacılar ile sohbet ederek onları dinleyebiliyorlar.
Uygulamayı geliştirme fikrinin, şirketin kurucusu Orkide Ercüment’in üniversitede verdiği Müşteri İlişkileri Yönetimi dersi esnasında sınıfta, yeni müşterinin özelliklerini, ne istediğini ve nasıl evrimleştiği üzerinde tartışırken sosyal medyanın ve digital dünyanın insanların alışkanlıklarını nasıl değiştirdiğini ve bunun yüzünden giderek yalnızlaşan insanların bu alışkanlıklarını kullanarak birbirine yaklaşmaları mümkün müdür tezi üzerine ortaya çıktığı da bizimle paylaşılan bilgiler arasında.
Uygulamada tüm konuşup içini dökmek isteyen kullanıcılara her gün günlük 15 dk sohbet hediye ediliyor. Daha çok konuşmak isteyenler cüzdanlarına Aloha Live Coin yükleyip bunu sohbet içindeki menüden karşısındaki dinleyiciye sanal hediye göndererek yapabiliyorlar. Dinleyici olarak kayıt olan kullanıcılar da, bu sohbetlerde harcanan ALC coin’leri belirli bir oranını kendi hesaplarında yine coin olarak biriktiriyorlar. Bu biriken coinleri ise, dilerlerse Trendyol hediye çeki, dilerlerse de Sodexo hediye çeki olarak hesaplarına yükleyerek dilediği gibi nakit olarak harcayabiliyorlar. Dinleyici olmak dinleme yapmanın sınırsız olduğunu da belirtelim.
Aloha Live'ın geliştirilme süreci
2018 yılında 10 aylık bir geliştirme süresi sonrasında 2019 Mart ayında iOS ve Android marketlerde yerini alan uygulama, yeni bir güncelleme planlayarak yeni özellikler ile birlikte tüm tasarımı da global pazara hazır olacak şekilde altyapıyı da yenileyerek 2022 yılında 6 aylık bir çalışma sonrasında tamamen baştan yazılarak hem yepyeni bir görünüme kavuştu. Yeni uygulamada artık yazılı sohbet yanında kullanıcılar, sesli olarak sohbet ederek daha etkin sohbet etme imkanı bulabiliyor. Ayrıca kullanıcıların, uygulama içinde daha iyi ve uzun vakit geçirmelerini sağlayacak çeşitli özellikler eklendi. Uygulamanın geneli herhangi bir altyapı kullanılmadan geliştirildi. Sesli sohbet için de güvenilir bir altyapı kullanıldığı belirtildi.
Şimdiye kadar 15 milyon dakikanın üzerinde sohbet gerçekleşti
Aloha Live'ın indirilme sayısı iOS ve Android marketlerde toplam 250 bini aştı. 100 bine yakın aktif kullanıcısı mevcut. Platformda şimdiye kadar 15 milyon dakikanın üzerinde sohbet gerçekleşti. Günlük olarak yaklaşık 10 bin kişi uygulamada aktif olarak sohbet ediyor. Aloha Live'ın yeni versiyonunun marketlere eklenmesinden itibaren geçen son bir ayda ise 60 bin yeni kullanıcı uygulamayı kullanmaya başladı.
Aloha Live, bugüne kadar iki kere yatırım aldı. Bunlardan ilki, 2021'in ilk çeyreğinde, diğeri ise 2022'nin ikinci çeyreğinde gerçekleşti. Şirket, ilk yatırım ile tanıtımlarına hız verirken, ikinci yatırım sonrası uygulamayı tamamen yenileyerek bambaşka bir yüze kavuşturdu.
Aloha Live'ın gelir modeli
Aloha Live'ın gelir modeli birkaç başlıkta toplanıyor. Öncelikle kullanıcılara, her gün verilen 15 dakikalık ücretsiz hediye süreyi bitirmelerinden sonra coin satın alarak sohbetlerini uzatabilme imkanı sağlanıyor. Bir diğer gelir modeli ise reklam alanlarından elde ediliyor. Ancak sohbetlerin etkinliği açısından bu reklamlar sohbet ekranlarında gösterilmiyor. Diğer model olarak sponsorluk alanları mevcut. Uygulamada dijital hediye modeli uygulanıyor; yani kullanıcılar satın aldıkları coin'leri dinleyicilere direkt coin ödeyerek değil, kahve, çay, tatlı, yemek gibi dijital hediyeler göndererek uzatabiliyorlar. Şirket de bu alanı ve uygulamada açılan sohbet ekranları gibi alanları sponsor olmak isteyen firmalara belirli bir ücret karşılığında dönemsel olarak kiralıyor. Son olarak, talep üzerine çok yakın bir zaman içerisinde uygulamaya abonelik özelliği eklenecek. Böylece kullanıcılar, daha uygun bir fiyat ile daha uzun sürelerde sohbet edebilecek.
Şirket, global bir marka haline dönüşmek istiyor
Şirketin kurucuları, gelecekte uygulamayı büyüterek bir dünya markası haline getirmeyi planlıyor. Şu anda tanıtımlar Türkiye özelinde yapılsa bile neredeyse bütün dünyadan kullanıcılar mevcut. Platformda ağırlıklı olarak Türki Cumhuriyetler ve Avrupa bölgesinden yoğun kullanım oluyor ancak, Asya, Asya Pasifik, Kuzey ve Güney Amerika, MENA ve Afrika bölgelerinden kullanıcıların geldiği ve sohbete katıldıkları görülüyor. Şirket, halihazırda Türkçe ve İngilizce dillerini destekleyen uygulamaya, bu doğrultuda yeni dilleri ekleyip yeni bir tanıtım modelini oluşturarak globalleşme hedefine doğru ilerlemeyi planlıyor. Bunun yanında uygulamadaki bir sonraki geliştirme yapay zekanın sohbet etkinliğini arttıracak şekilde etkin olarak kullanılmaya başlanması olacak. Aloha Live aynı zamanda bu ay ABD pazarında büyüme stratejisini test etmeye başlıyor olacak.
Aloha Live'ı denemek isteyenler App Store'dan veya Google Play Store'dan uygulamayı indirebilirler.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap