İki yıl aradan sonra fiziksel olarak gerçeklelen New HR Summit 2022, konferansının önemli oturumları arasında yer alan Duygu Alptekin Gürsu "Kadın Liderliği Gelişimi ve Cam Tavan Paradoksu" isimli sunumu gerçekleştirdi. Oturumda iş dünyasında kadın liderlerin artan önemi, cam tavanı kaldırmak için kadın liderliğini destekleyecek bileşenler ve yöntemlerinin detaylarını paylaştı.
"Kadınların liderlik rolüne gelebilmeleri için işlerini ve ilişkilerine iyi yönetmeleri için erkek gibi davranması gerektiğine inanmıyorum. Kadın liderlerinin kendilerini ispat etmek için daha çok çalışmaları gerektiğine inanmıyorum. Kadınları liderlik rollerinden ödemeleri gerektiğini düşündükleri bedeller yüzünden vazgeçmelerini istemiyorum. Ayrıca kadınların sürekli erkek egemen liderlik becerilerine göre değerlendirilmelerini istemiyorum. Amacım kadınlara ayna tutmak ve özgüvenlerini geliştirmek" diyerek sözlerine devam etti.
Gürsu, kadın liderliğinin hem dünyada hem Türkiye'de elzem bir durum olduğunu belirtti. Kadınların iş dünyasında eşit ve aktif olarak yer alması gerektiğini ifade etti. Çünkü dünyanın bugünün ve geleceği için eşitlik ve dengeye ihtiyaç olduğuna inandığını söyledi. Kadının her yerde kadın olduğunu belirten Duygu Alptekin Gürsu, bir kadının yönetici olduğunda da eşini, ailesini, çocuğunu kişisel bakımını, sosyal hayatını aynı gayret ve emekle idare ettiğini dile getirdi.
Gürsu, "Bir kadın bir pozisyona başvururken yüzde 100 hazır olmayı bekliyor. Erkeklerde bu oran yüzde 60... Terfi etmek istedikleri zaman yöneticisinden doğrudan destek görmüyor. Kariyer fırsatları geldiğinde eş ve aile ve sosyal çevreden evi nasıl idare edeceksin sorusuyla karşılaşıyor. Bu aslında bütün dünyada böyle" diye konuşuyor.
Kadın liderliği neden önemli
Duygu Alptekin Gürsu, sözlerini kadın liderliğinin neden önemli olduğunu anlatarak devam ediyor. Kadın liderlerini terfi edilme yüzdesi fazla olan şirketlerin karlılığı etmeyenlere göre daha fazla olduğunu belirtti. Bu oranın yüzde 45 ila yüzde 116 arasında değiştiğini kaydetti. Kadın liderlerinin üst yönetime geldiği şirketlerde inovasyona dayalı pazar payı artışının yüzde 45 olduğunu aktardı. Kadın erkek temsili eşit olan şirketlerde olumlu bir şirket kültürü oluştuğunu kaydetti.
Kadın liderlerin günümüzün koşulları çerçevesinde daha çevik davrandığını aktardı. Kadınların dönüşümsel liderlik konusunda çok daha etkili olduğunu kaydetti. İş dünyasının kadınlarda doğal olarak bu liderlik çeşidine ihtiyacı olduğunu belirtti. Yönetim kurulunda kadınların temsiliyet oranı yüzde 30'a ancak bu yıl ulaştığını söyledi. Türkiye'de bu rakam yüzde 16... Bunun da yüzde 43'ü aile bireylerinden oluştuğunu aktardı. Kadınların her alanda eşit temsil edilmesi için 136 ila 225 yıl gerektiğini dile getirdi.
Duygu Alptekin Gürsu, cam tavanın insanların belirli bir ırk, yaş özelliği ya da cinsiyete sahip olmaları dolayısıyla kurumlarda belirli işlerde belirli kademelerden daha yüksekte bulunamamasına’ dikey katmanlaşma anlamına geldiğini kaydetti. Bu kavramın 40 yıldır var olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: "Cam tavanı kavramaya sağlayacak yaklaşımların ilk boyutu içsel faktörler... Yani kadınların kendisi... Burada en önemli şey öz yeterlilik. Kadınların bir konuda yetkin hissetmesiyle ilgili. İkinci konu liderlik motivasyonu. Çoğu şirkette duyacağınız şeylerden biri kadın liderlerin üst pozisyonlara aday olmayacağı ile ilgili. Kadınlar doğuştan liderlik motivasyonları yoktu. Kişisel maliyet ve faydaları hesaplamadıkları için liderlik pozisyonlarına geldiklerinde çok zorlanıyorlar. Y jenerasyonunun iş dünyasında aktif olmasıyla bu durum değişti. Çünkü kadınlar farklı alanlarda liderlik deneyimi kazandı."
Gürsu, "Bir de dışsal faktörler var. Sosyal beklentiler, kadının toplumdaki yeri, sosyal baskı, doğum izni... Dışsal faktörlerin önemli bir boyutu organizasyonel destek. Çalışanların katkılarının değerli bulunması ve esenliklerin önceliklenmesiyle ilgili" diyerek konuşmasını bitirdi.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap