Mobil ticaretin 2022'de 430 milyar doları, 2025'te ise 710 milyar doları aşması bekleniyor

Mobil ticaret satışları, son dönemde ciddi bir artış yaşadı. 2022 sonu için öngörülen meblağ şu an itibarıyla 430 milyar dolar iken bu sayının 2025'te 710 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.
Mobil ticaretin 2022'de 430 milyar doları, 2025'te ise 710 milyar doları aşması bekleniyor

Mobil ticaret dediğimizde aklımıza, uygulamalar veya mobil siteler aracılığıyla gerçekleşen herhangi bir ticari işlem geliyor. Bu tanımı şu şekilde genişletmek de mümkün aslında; "e-ticaretin bir alt kategorisi veya e-ticaretin mobil versiyonu." E-ticaret halihazırda yükselişteyken mobil ticaretin de bundan pay almasının en önemli nedeni hem akıllı telefon kullanımının hem de kişilerin internet hizmetlerine ulaşımının artmış olması. Sadece Türkiye'de dahi bu artışın ne denli yaşandığını BTK verilerinden elde edebiliyor.

Örneğin; Türkiye, OECD ülkeleri içinde 2020-2021 (Haziran) yılları arasındaki bir yıllık süreçte sabit internet yaygınlığı en çok artan ülkeler arasında ikinci sırada yer almaktadır. Bu dönemde OECD ülkelerinde bir yıllık ortalama yaygınlık artışı yüzde 1,3 iken ülkemizde bu oran yüzde 2,3 olarak gerçekleşmiştir. BTK verilerine göre internet yaygınlığının yanı sıra 2022 yılının birinci çeyreği incelendiğinde 2 milyonu aşkın mobil cihazın IMEI kaydının yapıldığı görülmektedir.

Webrazzi Insights Icon
Bu yazıyı Webrazzi Insights için özel olarak hazırladık.
Webrazzi Insights üyeliğiniz varsa giriş yaparak yazının tamamına ulaşabilirsiniz. Henüz Insights erişiminiz yoksa hemen harekete geçebilirsiniz.
Giriş yap
veya
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.