Ethereum Merge'üne saatler kala öne çıkan gelişmeler

Merge ile gerçekleşmesi beklenen gelişmeleri kaleme aldık. DeFi'ler nasıl etkilenebileceğini, Web3 kurumlarından gelen Merge açıklamalarını ve Ethereum Beacon Chain analizinden öne çıkan detayları paylaştık.
Ethereum Merge'üne saatler kala öne çıkan gelişmeler

Ağustos başında kaleme aldığımız "Ethereum birleşmesinde bizi neler bekliyor?" başlıklı yazımızda Proof of Work (PoW) ve Proof of Stake (PoS) arasındaki fark ne? Birleşme yeni bir çatal mı yaratacak?  Stablecoin'lerin çatallanmadaki rolü ne olacak? sorularını yanıtlamıştık. Bu yazımızda Merge ile gerçekleşmesi beklenen gelişmeleri paylaşacağız.

Proof of Work'ten Proof of Stake'e  

Öncelikle Merge ile ilgili bir kaç küçük hatırlatma yapmakta fayda var. Merge (birleşme) ile Ethereum Mainnet'i, Beacon Chain Proof of Stake sistemiyle birleşecek. Bu noktada İşaret Zinciri adıyla da bilinen Beacon Chain'in mutabakat katmanı görevi görerek ağı koordine ettiğini belirtelim. 

Böylece Ethereum çalışma prensibi olarak Proof of Work'ten (iş kanıtı) Proof of Stake'e (hisse kanıtı) geçiş yapacak. Proof of Work'den Proof of Stake'e geçilmesi sonucunda Ethereum enerji kullanımı açısından daha sürüdürülebilir ve çevreci bir yapıya geçiş yapmış olacak. 

DeFi'ler nasıl etkilenecek? 

Şimdiye kadar DeFi projelerine likidite sağlamak için ETH'lerini DeFi projelerinde tutan yatırımcılar, birleşme öncesinde ETH'lerini kendi cüzdanlarına çekmeyi tercih edebilir. Bu da DeFi protokollerinde geniş kapsamlı bir likidite probleminin baş göstermesine yol açabilir. Bu noktada geçtiğimiz aylarda gerçekleşen Terra'nın çöküşü ile DeFi'nin ilk çeyreğe kıyasla değerinin yüzde 69'unu kaybettiğini hatırlatalım. 

Aynı zamanda Ethereum'da hızlı ve düşük maliyetli işlemler yapılmasını sağlayan 2. katman (Layer2) çözümlerinin bu birleşmeden etkilenebileceği düşünülüyor.  

Merge esnasında bir takım düzenbazlıkların gerçekleşebileceğini belirtelim. Bunun dışında beklenmedik hataların ve kesintilerin (bug/glitch) gerçekleşmesi olası. 

Web3 Kurumlarından Merge açıklamaları

Tüm Web3 ve kripto ekosisteminin Merge'den etkileneceğini söylemek mümkün. Kurumlar, yaptığı açıklamalar ile kullanıcı tabanını bilgilendirmeye çalışıyor. 

The Sandbox

Metaverse girişimi The Sandbox yaptığı bir tweet dizisiyle Merge esnasında yapacağı değişiklikleri aktardı. Merge esnasında Çarşamba 19:00'dan itibaren Pazar yeri (Marketplace), köprü (Bridge), sahiplenme (Claim ) ve mint etme (Minting) özellikleri durdurulacak

The Sandbox yalnızca Ethereum Proof of Stake zincirini destekleyecek. Şirketin, ETH Proof of Work çatallarını destekleme planı bulunmuyor. ETH PoW çatallarında yer alan The Sandbox tokenlarının hiçbir değeri olmayacak. 

$SAND, LAND ve NFT'ler ile ilgili olarak yapılacak özel bir işlem yapılmayacak. Yine de şirket, kullanıcıları güvende tutmak için kullanıcıların herhangi bir ETH PoW çatalıyla etkileşimde bulunmalarını önermiyor. Polygon'da stake işlemleri kesintiye uğramadan devam edecek. 

Ledger

Ledger Live uygulaması (İşlemler ve Keşfet sekmesi) Merge sırasında durdurulacak (pause). Kullanıcılar bu esnada ETH ve ERC20 tokenlarını 3. parti uygulamalarla transfer ve stake edebilecek. Ledger, kullanıcılarına Merge esnasında ETH, token ve NFT işlemlerini durdurmalarını önerdi. Bununla beraber dolandırıcılara karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Ledger " Merge 24 kelimenizi paylaşmanıza ihtiyaç duymaz" uyarısında bulundu. Birleşme esnasında "airdrop"a girilmemesi gerektiğini hatırlattı. 

Binance 

Çarşamba 03:00'den itibaren WETH (ERC-20 ETH'i) para yatırma ve çekme işlemleri askıya alındı. Bu süreçte WETH Ethereum ağında (ERC-20) WETH çekimi, kullanıcıların Binance hesaplarına yatmayacak. zincir bölünmesi durumunda kullanıcılar, herhangi bir çatallı token dağıtımı için uygun olmayacak.

Ayrıca WETH'den ETH'e dönüştürme Merge esnasında askıya alınacak ve Merge tamamlanana kadar askıya alma durumu devam edecek

Bu arada PoS geçişi henüz gerçekleşmemiş olmasına rağmen bazı kripto borsaları merge yüzünden oluşacak poweth için vadeli işlem çiftlerini açtılar.

Türkiye Ethereum Merge'ü ile en çok ilgilenen ülkeler arasında yer alıyor

Coingecko araştırmasına göre Singapur 377 arama skoru ile Ethereum Merge'ü ile ilgilenen ülkelerin başında geliyor. Kanada ve İşviçre ise  286 ile ikinci sırada yer alıyor. Almanya, ABD ve Türkiye "Ethereum POW " terimini en yüksek seviyede aratan ülkeler arasında yer alıyor. Hollanda ve Avustralya ise "ETH Merge.” terimini aratan üçüncü ve dördüncü ülke olarak konumlanıyor. 

Google'ın da tüm bu arama hacmine karşısında Merge geri sayımına kayıtsız kalmadığını hatırlatalım. Google Cloud'da blockchain geliştiricisi olarak yer alan  Sam Padilla yaptığı bir paylaşım ile Google'ın arama deneyimine eklediği sayacı bir "sürpriz" olarak tanımladı. 

Ethereum Beacon Chain analizi 

PoW'dan PoS'a geçilmesi için Beacon Chain'e belli bir seviyede ETH aktarılması gerekmekteydi. Beacon Chain'de gerçekleşen günlük onaylayıcı hareketlerine baktığımızda günlük olarak 200 ila 250 ETH yatrılıyor.  Ocak 2021'den itibaren piyasa hareketlerine bağlı olarak belli dönemlerde onaylayıcı işlemlerinin artış yaşadığını görmekteyiz. 

Onaylayıcı işlem sayısının toplamda 418 bin 527'ye ulaştığını belirtelim. 

Beacon Chain'de stake edilen toplam ETH hacmi ise şu anda 13.409 milyon ETH'yi geçmiş durumda. Bu da dolaşımdaki arzın (circulating supply) yüzde 11.22'ine denk geliyor. Detaylı Beacon Chain analizi için Glassnode ve CoinMarketCap araştırmasını incelemenizi tavsiye ederiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.