Hepsiburada ilk fiziksel akıllı mağazasını açtı: Hepsiburada Smart by MIMEX

Raflardan aldığınız her ürün otomatik olarak sepetinizde beliriyor. Mağazadan çıkış yaptığınızda ise uygulamadaki kayıtlı kredi kartından otomatik ödeme alınıyor. 
Hepsiburada ilk fiziksel akıllı mağazasını açtı: Hepsiburada Smart by MIMEX

Hepsiburada, "Hepsiburada Smart by MIMEX" ile ilk akıllı ve kasasız mağazasını açtı. Şu anda bir pilot proje olan Hepsiburada smart by MIMEX, 2020 sonunda AB komisyonun verdiği 2.2 milyon euro teşvik ve 5 iş ortağı ile hayata geçti. İş ortakları arasında Spindox, Foundizione Bruno Kessler, Cefla ve Metrica 6 yer alıyor.

Nasıl çalışıyor? 

Akıllı mağazanın girişinde Hepsiburada Smart by MIMEX uygulamasını indirmek için QR kod'u okutmanız gerekiyor. Ardından uygulamaya kayıt olarak girişte yer alan QR kodu tarattığınızda mağaza kapısı otomatik olarak açılıyor. 

Mağazaya giriş yaptığınızda, raflardan istediğiniz ürünü alıp ilerleyebiliyorsunuz. Raflardan aldığınız her ürün otomatik olarak sepetinizde beliriyor. Eğer bir ürünü almaktan vazgeçip rafa geri koyarsanız, ürün,  sepetinizden otomatik olarak siliniyor. Mağazadan çıkış yaptığınızda ise otomatik ve eş zamanlı olarak uygulamadaki kayıtlı kredi kartından ödeme alınıyor. 

Mağazada sizi takip eden 4 kamera bulunuyor. Buna ek olarak raflarda ağırlık sensörü bulunuyor. Hepsiburada smart by MIMEX, ağırlık sensörü ve görüntü işleme teknolojisinden faydalanıyor. 

Pilot mağaza, pandemi dönemindeki önlemler dikkate alınarak aynı anda 3 kişinin alışveriş yapabileceği şekilde tasarlandı. Bu bağlamda her 3 kişi de aldığı ürünleri ayrı bir şekilde ödeyebiliyor. İleride mağazada alışveriş yapan kişi sayısının 5'e çıkarılması planlanıyor.

Gelecek planları 

İstanbul Mecidiyeköy Trump AVM içerisinde yer alan mağaza müşterilerin kullanımına 1 Ocak 2023 itibariyle sunulacak. Ayrıca İspanya'daki bir üniversitede mobil akıllı mağaza açılması gelecek planları arasında yer alıyor. İlerleyen dönemde mağazanın Hepsiburada ile entegrasyonu tamamlanarak ödeme sistemine çeşitlilik kazandırılacak. 

Teknolojisi 

Hepsiburada smart by MIMEX, Amazon Go'da tercih edilen RFID teknolojisinin aksine ağırlık sensörü ve görüntü işleme teknolojisiyle ürünlerin değil, tüketicilerin merkeze alındığı bir yapıyla karşımıza çıkıyor.

Son olarak görüntü işleme teknolojisinin herhangi bir görüntü işleme eyleminde bulunmadığını belirtelim. Mağazadaki kameralar sizi tanımlamak için görüntünüze bir renk ataması yapıyor. Alışveriş boyunca yalnızca bir QR kod olarak hareket ettiğinizi söyleyebiliriz. 

Hepsiburada yetkililerinin aktardığına göre, Amazon Go'nun RFID teknolojisine sahip dükkanları 2.5 milyon dolar yatırım ile hayata geçerken, bir Hepsiburada smart by MIMEX mağazası 170 bin euro gibi bir yatırımla kurulabiliyor. Hepsiburada CTO'su Alexey Shevenkov, Hepsiburada smart by MIMEX'in kuruluş hikayesini, diğer akıllı mağazalardan farkını ve gelecek planlarını anlattı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.