4 bölümden oluşacak olan Blockchain Talks isimli canlı yayın serimizin ikinci bölümünün konusunun "Web3 oyunlarının geleceği ve oyunlarda sürdürülebilir ekonomi yaratmak" olduğunu geçtiğimiz haftalarda sizlere aktarmıştık.
Konuşmacıları arasında Paribu Ventures yöneticisi Utku Dördüncü, No Surrender Game Studio kurucu ortağı Berke Dikmen ve No Surrender Game Studio kurucu ortağı Çağlar Gökçe'nin yer aldığı serimizin ikinci canlı yayını Webrazzi'nin içerikten sorumlu genel müdür yardımcısı Ahmet Buğra Ferah'ın moderatörlüğünde bugün gerçekleşti.
Paribu Ventures'ın geçtiğimiz Aralık ayında 30 milyon dolarlık bir fon ile faaliyete geçtiğini hatırlatan Paribu Ventures yöneticisi Utku Dördüncü, bugüne kadar 13 girişme yatırım yaptıklarını ve bu girişimlerin büyük çoğunluğunun oyun odaklı girişimler olduğunu dile getirdi.
No Surrender Game Studio'yu kullanıcı odaklı oyun ve eğlence teknolojileri geliştiren bir teknoloji şirketi olarak tanımlayan No Surrender Game Studio kurucu ortağı Çağlar Gökçe, Web3, blockchain ve gelir ekonomisi modelleri üzerine Ar-Ge yaptıklarını da dile getirdi.
No Surrender ile casual oyunlar geliştirmek üzere bir maceraya atıldıklarını belirten No Surrender Game Studio kurucu ortağı Berke Dikmen, şu an için sürükle-bırak (Drag and drop) oynanış mantığına sahip olan bir kule savunması (Tower defense) oyunu geliştirdiklerini sözlerine ekledi.
Paribu gibi bir teknoloji şirketinin oyun sektörünü göz ardı etmesinin mümkün olmadığını paylaşan Utku Dördüncü, dünya üzerinde yaklaşık 3 milyar oyuncu bulunduğunu dile getirdi. Cep telefonlarının oyunlara olan erişimi kolaylaştırdığını da belirten Dördüncü, 2022 ve sonrası için oyun sektörünün Paribu için oldukça önemli bir alan olduğunu da belirtti.
Oyunlar blockchain adaptasyonu için çok önemli
Paribu bir kripto para borsası olarak tanınsa da farklı alanlarda teknolojiler geliştirdiğini de sözlerine ekleyen Dördüncü, bu teknolojilerin ilerleyen dönemlerde oyun şirketleri ile birleşeceğini de dile getirdi. Yakın zamanda merkeziyetsiz cüzdan ve NFT pazar yeri ile kullanıcılarının karşısına çıkacaklarını da paylaşan Dördüncü, Paribu Ventures ile yatırım yaptıkları 13 şirketin 6'sının oyun ve oyun altyapısı geliştiren şirketler olduğunu da açıkladı.
Hem yatırımlar hem iş birlikleri hem de servisleri ile oyun dünyasını birleştiren bir yol haritası kurguladıklarını paylaşan Dördüncü, gelecekte oyunların blockchain adaptasyonun artmasında önemli bir rol oynayacağını da sözlerine ekledi.
Ölçmeden bir noktaya varamadıklarını bu nedenle her şeyi ölçtüklerini belirten Çağlar Gökçe, ölçümlerin ardından ise simülasyonlar gerçekleştirdiklerini ve bu simülasyonlar üzerinden sonuçlara vardıklarını paylaştı. Çağlar, kullanıcı gibi düşünüp onların ne istediklerini odaklandıklarını paylaştı.
İyi oyun yapmanın önemi
No Surrender ile multiplayer bir projeye giriş yaptıklarını belirten Berke Dikmen ise ilk etapta sürükle-bırak olarak tabir edilen basit bir oyun modeli ile başladıklarını dile getirdi. Dikmen, insanların içinde bulunmak isteyecekleri bir oluşturmanın oldukça önemli olduğunu da paylaştı.
Web2 oyunlarının reklamlar ve uygulama içi satın almalar ile gelir elde ettiğini belirten Dördüncü, oyuncuların sadece yüzde 1-2'sinin oyun içi satın alma yaptığını paylaştı. Bunun nedeni olarak ise Web2 oyunlarında satın aldığımız ürünlerin sahibi olmadığımızı gösteren Dördüncü, 1. jenerasyon Web3 oyunlarının iyi oyun yapma adımı atladıklarını da paylaştı.
Kalitesiz oyunlara yeni oyuncuların gelmediğini ve bu nedenle oyun içi ekonominin çöktüğünü belirten Dördüncü, oyunları incelediklerinde token yapısının oyun için ne ifade ettiğini çok önemsediklerini de aktardı.
Token'ların genelde yatırımcılar için yapıldığını gördüklerini belirten Dördüncü, Token'ların NFT satın almaya ve NFT'lerin ise oyunda yükseltme yapmaya yönlendirmeleri gerektiğini dile getirdi. Dördüncü, Paribu Ventures olarak şirketlerin NFT'yi nasıl konumladıkalarına çok önem gösterdiklerini de söyledi.
Her oyun Web3'e geçiş yapmayacak
2. nesil blockchain oyun şirketlerinin ilk etapta oyunun değerli olduğunu müşteriye kanıtladıkları ve sonrasında oyunu geliştirmeye devam etmeye odaklandıklarını belirten Çağlar Gökçe, Web2'den Web3'e geçerken oyunların daha kullanıcı odaklı, hayatın doğal akışına daha uygun ve odağına sahipliği alan kavramlar üzerinde odaklandıklarını da paylaştı.
Her oyunun Web3'e geçiş yapmayacağını pek çok oyunun Web2'de kalacağını paylaşan Utku Dördüncü, doğru modeli oturtabilen ve topluluğu ile bu ilişkiyi kurabilen oyunların Web3'e transferi gerçekleştirebileceğini de sözlerine ekledi.
Ekonomi ve gelir modeli
Bir oyunda para harcayan grubun genel oyuncu kitlesi içindeki oranının oldukça düşük olduğunu belirten Berke Dikmen, blockchainin en hızlı dönüştüreceği alanlarından birinin ise e-spor olabileceğini aktardı. Önümüzdeki süreçte yeni modeller göreceğimizi de aktaran Dikmen, en önemli noktanın bildiğimiz konulara konsantre olup doğru olanı yapmanın olduğunu dile getirdi.
Önümüzdeki 3 ay içinde oyunun çıkabileceğini ve teknoloji anlamında her şeyin hazır olduğunu belirten Çağlar Gökçe, bugüne kadar hep teknoloji, tasarım ve yazılım ile ilgili donanım edindiğimizi fakat Web3 dünyası ile birlikte ekonomi ve gelir modelinin devreye girdiğini paylaştı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap