Bill Gates tarafından desteklenen ve modüler ev teknolojisi alanında çalışan girişim: Vantem Global

2012 yılında kurulan şirket, kuruluma hazır enerji tasarruflu prefabrik paneli üretiyor. Çimento benzeri yapıya sahip paneller; modüler evlerin iç, dış ve çatı için kullanılıyor.
Bill Gates tarafından desteklenen ve modüler ev teknolojisi alanında çalışan girişim: Vantem Global

Covid-19 sonrasında birçok sektörde yaşanan kriz, değişim ve dönüşümü tetikledi. Bu nedenle dünya genelinde uygulanan karantina uygulamaları, lojistik alanında yaşanan aksaklıklar ve iş gücü azlığı birçok ülke gittikçe derinleşen konut krizini tetikledi. Konut krizi, özellikle New York, Londra, İstanbul, Şanghay, São Paulo, Mumbai, Lagos gibi büyük şehirlerde kendini hissettiriyor. Temelde daha az el işçiliği gerektirecek konutlar inşaa edecek 3D yazıcılarında basılmış konutlar ve modüler evlerin bu krize bir nebze de olsa çözüm olacağı düşünülüyor. 

Temiz teknolojilere yapılan yatırımları artırmak için Bill Gates'in 2015 yılında hayata geçirdiği Breakthrough Energy destekli modüler ev teknolojisi alanında çalışan Vantem Global öne çıkıyor. 2012 yılında kurulan şirket, kuruluma hazır enerji tasarruflu prefabrik paneli üretiyor. Çimento benzeri yapıya sahip paneller; modüler evlerin iç, dış ve çatı için kullanılıyor. Ürettikleri paneller, geleneksel inşaat yöntemlerine kıyasla yüzde 50 daha hızlı ve yüzde 20 daha ucuz imal ediliyor. 5 kat daha dayanıklı olduğu biliniyor.

Enerji verimliliği yüksek olan malzeme aynı zamanda ateş, su ve haşerelere karşı dayanıklı... Vantem'in sistemi Uruguay, Brezilya, Bolivya, Şili, Kolombiya ve Karayipler'deki binalarda kullanıldı. Şirket, ABD'de panel üretmek için 15 fabrika inşa etmeyi planlıyor. Bu fabrikalarda yılda 1 milyon metrekareden fazla konut için malzeme üretilmesi planlanıyor. 

Bu trend pandeminin getirdiği sonuçlar yüzünden daha görünür hale geldi. Ama son yıllarda da doğal kaynakları doğru kullanma adına sürdürülebilir yapılara odaklanan şirketler dikkat çekmeye başlamıştı. Çünkü inşaat sektörü dünyaya salınan karbon emisyonunun yüzde 39'unu oluşturuyor. Dolayısıyla bu alanda iş yapan şirketler yatırımcıların yakın markajına girdi. 

Geçen Şubat ayında sürdürülebilir ahşap bazlı yapı malzemeleri geliştiren Leko Labs, 21 milyon dolar yatırım aldığını duyurdu. Tur, sürdürülebilirlik alanında yaptığı yatırımlarla dikkat çeken 2150 tarafından yönetildi. Tencent, AMAVI, Rise PropTech Fund, Extantia ve Freigeist'in diğer katılımcılar arasında yer aldı. Lüksemburg merkezli girişim, yeni yatırımı İngiltere, Almanya'ya açılmak için kullanacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.