Paribu Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması'ndan öne çıkanlar

Paribu kullanıcı sayısı 2 yılda 10 katına çıkararak 6 milyona yaklaştı. Araştırmaya göre, kripto parayla işlem yapanlar yüzde 74 artarken, kripto paralara duyulan güven yüzde 59 arttı.
Paribu Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması'ndan öne çıkanlar

Kripto para işlem platformu Paribu ile Akademetre bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Türkiye’nin en geniş kapsamlı kripto para araştırmasını tamamladı. “Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması - 2022”nin Türkiye’de kripto paranın kullanımı ve bilinirliğine dair ortaya koyduğu önemli sonuçlar açıklandı.

Paribu CEO’su Yasin Oral’ın ev sahipliğinde, Paribu Danışma Kurulu Üyeleri Cemil Şinasi Türün ve Turan Sert, Paribu Araştırma ve Raporlama Birimi Yöneticisi Semih Sercan Erkul ve Akademetre sözcüsü Halil İbrahim Zeytin’nin katılımıyla gerçekleşti. 

Yüz yüze görüşme tekniğiyle yapılan ve tüm Türkiye’yi temsil eden bir örneklem grubu üzerinde gerçekleştirilen araştırmaya göre, 2022 itibarıyla Türkiye’de kripto parayla işlem yapanların sayısının 8 milyonun üzerinde olduğu tahmin ediliyor.  Bununla birlikte kripto paraya duyulan güvende de geçtiğimiz yıla göre yüzde 59 artış olduğu gözlemlendi. Kripto parayı duyan her 10 kişiden 4’ü yatırım aracı olarak güvenirken bu oran işlem yapanlarda 10’da 7’ye yükseldi. 

Paribu kullanıcı sayısı 2 yılda 10 katına çıkararak 6 milyona yaklaştı

 

Kripto parayla işlem yapanlar yüzde 74 arttı

Araştırmaya göre 2022 yılında kripto parayla işlem yapanların oranı, bir önceki yıla göre yüzde 74 arttı. Kripto parayı duyanların oranı da 2021’e göre yüzde 11 artış gösteriyor.

Bununla beraber, yatırım aracı olarak kârlı bulanların sayısının da geçen yıla kıyasla yüksek olması dikkat çekiyor.Araştırmaya göre; her 10 kişiden 4’ü kripto para piyasalarını kârlı buluyor. 2021 yılında bu metriğin 10 kişiden 3'ü olarak karşımıza çıktığını hatırlatalım. Buna ek olarak kripto paranın tasarruf aracı olarak tercih edilmesinde de bir yükseliş mevcut. Kripto para yüzde 11,1 ile tasarruf araçları listesinde TL vadeli ve vadesiz hesapların ardından üçüncü sırada yer alıyor.

Kripto para yatırımında motivasyon: yüksek getiri

Araştırmada paylaşılan verilere göre, her 10 kişiden 9’u kripto parayı “yüksek getiri” beklentisiyle tercih ediyor. Kısacası işlem yapanların yüzde 86’sı kripto parayı yüksek getiri beklentisi için tercih ediyor.

Bu kriteri ise “merak/ilgi çekmesi” ve “teknolojiye dayalı olması” yanıtları takip ediyor. Ayrıca kripto paranın şeffaf olduğunu düşünen insanların geçen yıla oranla yüzde 44,6 artış göstermesi dikkat çekiyor. 

Kripto paralara duyulan güven yüzde 59 arttı

Kripto parayla işlem yapan 10 kişiden 6’sı kripto para piyasasını risksiz buluyor. Bu yıl hayatımıza giren kur korumalı TL mevduat hesabı en risksiz yatırım aracı olarak görülüyor. Aynı şekilde kripto paraya duyulan güven de bu yıl yüzde 59 oranında artış gösterdi. Kripto parayla işlem yapan 10 kişiden 7’si kripto para piyasasını tavsiye ediyor. Yatırım aracı olarak kripto para piyasasını kârlı bulanların sayısı yüzde 43,5 arttı.

Kripto parayı duyan her 10 kişiden 4’ü yatırım aracı olarak güvenilir bulurken, işlem yapanların ise 10’da 7’si bu görüşü paylaşıyor. Bu yıl ilk kez katılımcılara sorulan “regülasyonun gerekli olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusuna her 10 kişiden 7’si gerekli olduğu yönünde yanıt verdi. “Neleri kapsamalı?” sorusuna ise, paranın korunması ve vergilendirme olması gerektiği yönünde yanıtlar geldi.

İşlem yapanlar arasında yüzde 80 ile en çok tercih edilen kripto para Bitcoin. Yerli platformların tercih edilme oranı ise yüzde 51,4 olarak öne çıkıyor.  

Memnuniyet oranı 2,5 kat artış gösterdi

Kripto parayla işlem yapan her 10 kişiden 8’i yaptığı işlemden memnun olduğunu açıklıyor. Kripto parayla işlem yapanların memnuniyet oranı bu yıl 2,5 kat arttı.  Yüzde 84,9 ile memnuniyet düzeyi en yüksek olan kesim Y Kuşağı. Cinsiyet bazında ele alındığında işlem yapan kadınların yüzde 64,2’sinin, erkeklerin de yüzde 44,8’inin çok memnun olduğu görülüyor. Kullanıcıların memnun olma nedenlerinin başında “alım satım kolaylığı” ve “yüksek kazanç” geliyor. 

Demografi

Kripto parayı duyan her 10 kişiden 3'ü, işlem yapan her 10 kişiden 2’si kadın. Ancak Kripto parayla işlem yapan kadınların oranı yüzde 55 azaldığını eklemekte fayda var. Kripto parayla işlem yapan her 10 kişiden 8’i Y Kuşağı. X Kuşağı’nda işlem yapanların oranı 2021’e göre yüzde 80 arttı.

Kripto parayla işlem yapan her 10 kişiden 7'sinin C1 grubunda yer aldığını belirtelim. Geçen yıl ile karşılaştırdığımızda 10 kişiden yalnızca 4'ü C1 grubunda yer almaktaydı. Ayrıca kripto parayı duyan ve işlem yapan 10 kişiden 7'sinin lise mezunu olduğunu eklemekte fayda var. Toplantıda bu veriler, kripto para yatırımının yeniliğe açık kesimden daha geleneksel bir demografiye yayılmaya başladığı yönünde yorumlandı. Bunlara ek olarak kripto parayı duyan ve işlem yapan her 10 kişiden 9'unu ücretli çalışalar oluşturuyor. 

Dikkat çeken sonuçlar

Kripto parayı duyanlar arasında blokzincir kavramını bilmeyenlerin oranı yüzde 77,1 olarak öne çıkıyor. Kripto para ile işlem yapan her 10 kişiden 4’ü NFT kavramını biliyor. Yasin Oral, bu oranın olumsuz olmadığını, pazarda yeni fırsatlar olacağını dile getirdi. Oral, kullanıcıların NFT'nin ne olduğunu bilmeden elinde NFT bulunduracağı zamanlara geleceğimizi belirtti. 

“Kripto paraya olan ilgi artışı sürüyor”

Araştırmanın sonuçlarının her yıl piyasalarda yaşanan gelişmelere göre değişkenlik gösterdiğinin altını çizen Paribu CEO’su Yasin Oral, bundan sonra yıllık tablolara ek olarak her çeyrekte yayınlanacak endeksler hazırlayacaklarını duyurdu. Buna ek olarak açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

“Bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz Türkiye’deki en kapsamlı algı araştırmasında, ekosistemdeki yeniliklere istinaden daha önceki araştırmalarda sorulmayan sorular yönelttik ve elde ettiğimiz sonuçları; sektör dinamikleri, teknoloji, deneyim, güven, memnuniyet ve demografi olmak üzere 6 başlık altında topladık. Bu yılki tabloda kripto paraya olan ilginin ve güvenin ciddi oranlarda arttığını görüyoruz. Buna bağlı olarak, kullanıcıların bu piyasayı ve ürünleri benimsemeye başladıklarını söyleyebiliriz. Önümüzdeki sene yalnızca kripto paraya değil, blokzincire ve yeni teknolojik ürünlere duyulan ilgi ve merakın da artacağını umuyoruz.”

Yasin Oral ayrıca Bitcoin'in çöküşünü tetikleyen UST saldırısı ile beraberinde Luna Foundation Guard'ın yaşadığı çöküş ve Celsius projelerinin piyasada yarattığı korkuya dair soruları da yanıtladı. Yaşanan olayların, insanların araştırma yapmasının önemini gösterdiğini belirten Yasin Oral, paralarımızı yatırdığımız platformların önemine dikkat çekti. Yüksek getiri konusunda da bu anlamda kendimizi frenlememiz gerektiğini vurguladı. Platformların sorumluluklarına dikkat çeken, getiri kaygısıyla ilerlemediklerini ve kullanıcı güvenliğini önde tuttuklarını dile getirdi. Bu projelere platformda yer verebileceklerini ancak kullanıcıya sunmayı tercih etmediklerini belirterek "Bu projeler Paribu'da neden yoktu?" sorusuna gönderme yaptı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.