Mobil taksi uygulaması Didi'ye veri güvenliği kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 1,28 milyar dolar ceza kesilebilir

Şirketten bu konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmadı. Ama soruşturma sonlanana kadar müşteri kabul etmesi yasaklanan Didi'nin kademeli olarak faaliyetlerine başlayacağı belirtildi.
Mobil taksi uygulaması Didi'ye veri güvenliği kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 1,28 milyar dolar ceza kesilebilir

The Wall Street Jornal'un haberine göre Çin merkezli mobil taksi uygulaması Didi Global'e veri güvenliği kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 1,28 milyar dolar yani 8 milyar yuan para cezası kesilebileceği iddia edildi. Para cezası şirketin geçen yılki 174 milyar dolarlık gelirlinin yaklaşık yüzde 4,7'sine denk geliyor. Şirketten bu konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmadı. Ama soruşturma sonlanana kadar  müşteri kabul etmesi yasaklanan Didi'nin kademeli olarak faaliyetlerine başlayacağı belirtildi.

Çin, geçen sene Temmuz ayında 2012 yılında kurulan şirkete yönelik siber güvenlik soruşturması başlattığını duyurmuştu. Didi'ye ait 25 uygulamanın kişisel verileri toplama kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle uygulama mağazalarından kaldırılmış ve yeni indirimlerin yapılmasını yasaklamıştı. Bu olay, New York Menkul Kıymetler Borsası'na halka açılmasının ertesi günü gerçekleşmişti. Didi Global'in piyasa değerinin yüzde 20 gerilemesine sebep olmuştu. Bu durum hakkında yatırımcılara önceden bildirimde bulunmadığı için dava açılmıştı.

Şirket, daha önceki yıllarda çeşitli yatırım haberleriyle gündeme geldi. 2019'un Temmuz ayında Toyota Didi'ye 600 milyon dolar yatırım yapacağını açıklamıştı. Anlaşmanın bir parçası olarak, iki şirket ayrıca Didi'nin sürüş paylaşımı platformundaki sürücülere araçla ilgili hizmetler sağlamak için GAC Toyota Motor ile ortak bir girişim kuracaklarını söylemişti.

Bir taraftan Çin, siber güvenlik ve büyük teknoloji şirketlerinin tekelci uygulamaları konusunda oldukça hassas politika yürüten ülkeler arasında yer alıyor. Hatta geçen Şubat ayında bunların önüne geçmek için yeni düzenlemeleri yürürlüğe koymuştu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.