Hello Space, ilk uydusu olan İstanbul’u uzaya göndermeye hazırlanıyor

Hello Space’in 1. cep test uydusu, SpaceX tarafından uzaya fırlatılacak Falcon 9 roketinin içinde yer alan yaklaşık 100 uydudan biri olacak.
Hello Space, ilk uydusu olan İstanbul’u uzaya göndermeye hazırlanıyor

Uzaya gönderilecek cep uydularıyla birlikte veri hizmeti sunma hedefli ile yola çıkan yerli bir girişim olan Hello Space, ilk uydusunu uzaya göndermeye hazırlanıyor. 5 cm3 ebatlarında üretilen cep uyduları ile dar bant veri iletişimi sağlayacak olan girişimin ilk uydusunun ismi ise "İstanbul" olacak.

Hello Space girişiminin temel amacı ise uzaya gönderilecek cep uydularından bir takım ağı oluşturarak, dünyanın her yerinde uçtan uca veri hizmeti sunmak. Hello Space tarafından paylaşılan bilgilere göre girişimin ilk uydusu olan İstanbul, 2023 yılının Ocak ayında uzaya gönderilecek.

Hello Space’in 1. cep test uydusu, SpaceX tarafından uzaya fırlatılacak Falcon 9 roketinin içinde yer alan yaklaşık 100 uydudan biri olacak. Fırlatma anlaşmasının SpaceX’in alt üstlenicisi olan Alba Orbital ile yapıldığını ve Florida Cape Canaveral fırlatma tesisinde gerçekleştirileceğini de ekleyelim.

Edindiğimiz bilgilere göre yeni nesil teknolojiler içeren İstanbul cep uydusunun hem donanımı hem de yazılımı Türkiye’de üretilecek. Cep uydusu üzerinden sağlanan veri akışının görüntü ve ses taşımayacağını, sadece şirketlerin ihtiyaç duyacağı sensör verilerini taşıma hizmetini sunduğunu da ekleyelim.

Uydular üzerinden internet ve veri hizmeti sağlayan girişimleri geçtiğimiz dönemde sizlere pek çok kez aktarmıştık. Hatırlatmak gerekirse SpaceX ve Amazon şu an için uydular üzerinden internet sağlama pazarındaki en önemli iki oyuncu konumunda.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Hello Space kurucu ortağı ve CEO’su Muzaffer Duysal, Hello Space ile cep uydu ağı oluşturarak veri hizmeti sağlayan global bir şirket olma hedefiyle yola çıktıklarını belirtti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.