Teknopark İstanbul girişimi Turing Kimya'nın hedefi: Sağlık sektörü için çipli termoplastik

Anti-Rad, kurşun kullanımının sağlık gerekçeleriyle azalması ve hatta tamamen bitmesi beklenirken son derece gelişmiş bir alternatif olarak öne çıkıyor.
Teknopark İstanbul girişimi Turing Kimya'nın hedefi: Sağlık sektörü için çipli termoplastik

Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'ne göre kurşun, halk sağlığı için risk oluşturan 10 toksik maddeden biri... Hatta WHO ve Avrupa Birliği kurşun kullanımını yavaş yavaş bitirmek için çeşitli çalışmalar yapmaya başladı. Çünkü kurşun birden fazla vücut sistemini etkiliyor. Bu maddenin zararları üzerinde ilk kez Hippokrates duyurduğu ve kurşunun neden olduğu karın ağrısından söz ettiği biliniyor.

Teknopark İstanbul girişimlerinden biri olan Turing Kimya (Turing Chemical Industry-TCI)'ın ürettiği kurşunsuz radyasyon koruma plakası olarak tanımlanan Anti-rad bu sorunu çözmeye odaklanıyor. Bu ürün, istenmeyen zararlı maddelerin veya mikroorganizmaların çeşitli yollarla besine bulaşması olarak tanımlanan kontaminasyon ve toksik madde içermiyor. 

Turing Chemical, Muhammet Emin Çağlar tarafından 2020 yılından kuruldu. Çağlar, "Tüm Dünyada 1945 yılından beri radyoloji nükleer sağlık savunma sanayi gibi sektörlerde kullanılan kurşun kimyasalının yerine, kurşunsuz doğal minerallerden elde ettiğimiz malzemeyi ticarileştirmeyi başardık" diyerek tam olarak ne ürettiklerini açıklıyor. 

Ürün, bor minerallerinden elde edilen kimyasalların zenginleştirilmesiyle elde ediliyor. Çağlar, Anti-Rad'ın geri dönüştürülebilir, doğaya ve çevreye zarar vermeyen, toksik olmayan, düşük maliyetli, hafif, uygulama kolaylığı olan yerli bir ürün olduğunu söylüyor.

Nasıl geliştirildi?

Anti-Rad projesi iki yılda geliştirildi. Ar-Ge ekibi önce İTÜ, daha sonra Teknopark İstanbul’da çalışmalarına devam etti. Çağlar, Türkiye'de daha önce hiç yapılmamış bir ürünün buluşunu yaptıklarını ve bunu akademik çalışmasını tamamlayıp ticarileştirmeyi başardıklarını ve literatürü sıfırdan oluşturduklarını anlatıyor. Ürettikleri malzemenin kurşundan 8 kat daha hafif olduğunu kaydediyor. 

Muhammet Emin Çağlar ve ekibinin yaptığı iş oldukça önemli. Anti-Rad, kurşun kullanımının sağlık gerekçeleriyle azalması ve hatta tamamen bitmesi beklenirken son derece gelişmiş bir alternatif olarak öne çıkıyor. Medikal, savunma sanayi, tekstil ve havayolu sektörlerinde kullanılan ve 5G teknolojisiyle beraber daha çok büyüyecek olan pazarda kurşun içerikli çözümler yerine kullanılacak kurşunsuz high-tech sınıfı bir ürün olarak biliniyor.

Şirketin diğer ürünleri arasında X ve gama gibi farklı frekans ışınları için farklı alanlarda kullanılan ürünler yer alıyor. Cep telefonlarında, duvar boyalarında, uçak kabinlerinde, tekstil dokularında kullanılan bu farklı kompozit malzemeler, iyonlaştırıcı olmayan radyoaktif ışınlara karşı koruma sağlıyor.

Ürün, Türk Atom Enerji Kurumu testlerinden geçerek başarılı bir sonuç elde eden ve uluslararası patent koruması altına alındı. 8 kişinin çalıştığı şirket, kendi öz sermayesi ile ölçekleniyor. 

Muhammet Emin Çağlar gelecek hedeflerini ise şöyle özetliyor:

2023 yılının ilk çeyreğinde takip edilebilir çipli kumaş geliştireceğiz. Böylelikle hastanelerde kurşunsuz radyasyon önleyici yeleği giyen doktorlarımızın daha sağlıklı hareket edebilmesi için kendi ürünümüzün yüzdelik ömrünü otomatik hesaplayıp doktorlarımıza bildirim göndereceğiz. Böylelikle üzerlerine giydikleri koruyucu yeleklerin ne kadar ömürleri kaldıklarını takip edebilecekler. Bunu da CURİE mobil application isimli alt yapısını oluşturduğumuz uygulamadan göreceğiz.

Hedefimiz Türkiyedeki 51 milyon dolarlık pazarın tamamına erişip insan sağlığını ve çevreyi olumsuz yönde etkileyen kurşun kimyasalını piyasadan silmek istiyoruz. Daha sonrasında 15 milyar dolarlık global pazarda yerimizi almak ve bir Türk markası olarak Avrupa’da insanları kurşun kimyasalından kurtarmak istiyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.