Hücresel tarım şirketi SCiFi Foods, a16z liderliğinde 22 milyon dolar yatırım aldı

ABD merkezli şirket, 'hücresel tarım' adı verilen bu yöntemle hayvanları öldürmeden laboratuvarda et üretiyor. Bunun için sığırın kök hücresini kullanıyor.
Hücresel tarım şirketi SCiFi Foods, a16z liderliğinde 22 milyon dolar yatırım aldı

Hücresel tarım şirketi SCiFi Foods a16z liderliğinde 22 milyon dolar yatırım aldı. 2019 yılında kurulan şirketin toplam yatırım miktarı 29 milyon dolara çıktı. Yatırım haberinin ardından agtech girişimi Iron Ox'un genel danışmanı Myra Pasek'in yönetim kuruluna katılacağı duyuruldu. Pasek daha önce Impossible Foods ve Tesla'da yöneticilik yapmıştı. 

ABD merkezli şirket, 'hücresel tarım' adı verilen bu yöntemle hayvanları öldürmeden laboratuvarda et üretiyor. Bunun için sığırın kök hücresini kullanıyor. Bu kök hücresi canlı bir hayvandan biyopsi ile alınıyor. Aminoasit, glikoz, vitamin ve minerallerden oluşan bir çözelti ile karıştırılıyor.

Joshua March ve Kasia Gora tarafından kurulan şirket, yeni yatırımını Ar-Ge süreçlerini geliştirmek için kullanacağını açıkladı. Şirket, ilk ürünü için onay almaya çalışıyor. Amaçları birkaç yıl içinde raflarda yer alabilmek.

Foodtech olarak adlandırılan segmentin 2022'nin sonuna kadar 250 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Foodtech pazarında faaliyet gösteren şirketler temelde agtech, sürdürülebilirlik, gıda güvenliği ve inovasyonu üzerine çalışıyor. Dünyanın dört bir yanına dağılan gıda teknolojileri girişimleri Avrupa'da yoğun olarak faaliyet göstermeye başladı.

Bir taraftan hücresel tarım yöntemiyle elde edilen yapay etler, Impossible Foods ve Beyond Meat'in öncülük ettiği bitki bazlı ete göre 'gerçek' tat ve dokuya sahip. Dolayısıyla bu şirketlerin ürettiği ürünlerin daha geniş tüketici kitlesine ulaşılacağı düşünülüyor. Good Food Institute'nun araştırmalarına göre, alternatif protein alanında faaliyet gösteren şirketler 2022'nin ilk çeyreğinde 911 milyon dolar yatırım aldı. Bunun 146 milyon doları hücresel tarım şirketlerine gitti. Geçen aylarda Unicorn Bio 3,2 yatırım alırken Mooji Meats ve Micro Meat adlı iki şirket bu alana girdi.

Bir taraftan SCiFi Foods'un yatırım turuna liderlik eden Andreessen Horowitz geçen ay yeni 4,5 milyar dolarlık web3 fonunu duyurdu. 5 milyar dolarlık fonun 1,5 milyar doları tohum yatırımlarına ayrılacak. 3 milyar dolarlık kısmı ise sermaye yatırımları için kullanılacak. Şirket şimdiye kadar kripto ve web3 fonlarının 7,6 milyar dolara ulaştığını belirtti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.