Geçtiğimiz hafta Avrupa Parlamentosu Çevre Halk Sağlığı ve Gıda Güvenliği Komitesi (ENVI), 2035 yılından itibaren fosil yakıtla çalışan yeni araçların yasaklanması için sunulan plana destek çıktığını açıkladı. Buna göre AB içinde 2035 yılında karbondioksit salımının tamamen kesilmesi için yeni benzinli ve dizel araçların satışı yasaklanacak. Yani karbondioksit emisyonuyla kirliliğe yol açan araçlar piyasadan çekilecek.
AB'nin yüzyılın ortasına kadar net sıfır CO2 emisyonuna ulaşmayı hedefleyen Yeşil Anlaşma planının bir parçası olarak kabul ediliyor. Bu paket önümüzdeki günlerde Avrupa Parlamentosu genel kurulunda oylanacak.
Mart ayında Almanya, AB'nin 2035 yılına kadar Avrupa'da 2035 yılına kadar içten yanmalı motorlu otomobillerin aşamalı olarak kaldırılmasını desteklediğini açıkladığını yazmıştık. Yani Avrupa Birliği'ne ait yollarda 2035'ten sonra içten yanmalı motor (İYM) kullanan araçların çıkması yasaklanacağını belirtmiştik. Almanya Çevre Bakanı Steffi Lemke, AB yürütme kolunun planını tüm yönleriyle desteklediğini söylediğini kaydetmiştik.
Ulaşım, iklim krizini tetikleyen en kritik etkenlerden biri. Özellikle karayolu taşımacılığının karbon emisyonunun yüzde 89’unu oluşturduğu biliniyor. Buna paralel olarak özellikle Avrupa Birliği'ne üye ülkeler tarafından karayolu taşımacılığının elektrikli hale getirilmesi hedefleniyor. Amaç, küresel ısınmadaki artışı 1,5 derecede sabitlemek. Bir taraftan Avrupa’da karayolu taşımacılığından kaynaklanan sera gazı emisyonlarının 2020’de 600 milyon ton CO2 olduğu düşünülüyor.
Otomobil markaları bu plan için çalışıyor. Otomobil üreticisi Audi, 2026’dan itibaren yalnızca tamamen elektrikli araçları piyasaya sürmeyi amaçlıyor. BMW bu on yılda 10 milyon elektrikli otomobil satışını planlıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap