Almanya, Avrupa'da 2035 yılına kadar içten yanmalı motorlu otomobillerin aşamalı olarak kaldırılmasını destekliyor

İçten yanmalı motorların satışını yasaklayan yasa tasarısı, otomobil endüstrisinin kabusu olacak. Çünkü Avrupa Birliği'ne ait yollarda 2035'ten sonra içten yanmalı motor kullanan araçların çıkması yasaklanacak.
Almanya, Avrupa'da 2035 yılına kadar içten yanmalı motorlu otomobillerin aşamalı olarak kaldırılmasını destekliyor

Ulaşım, iklim krizini tetikleyen en kritik etkenlerden biri. Özellikle karayolu taşımacılığının karbon emisyonunun yüzde 89’unu oluşturduğu biliniyor. Buna paralel olarak özellikle Avrupa Birliği'ne üye ülkeler tarafından karayolu taşımacılığının elektrikli hale getirilmesi hedefleniyor. Amaç, küresel ısınmadaki artışı 1,5 derecede sabitlemek.

Bundan hareketle; Almanya, AB'nin 2035 yılına kadar Avrupa'da 2035 yılına kadar içten yanmalı motorlu otomobillerin aşamalı olarak kaldırılmasını desteklediğini açıkladı. Yani Avrupa Birliği'ne ait yollarda 2035'ten sonra içten yanmalı motor (İYM) kullanan araçların çıkması yasaklanacak. Almanya Çevre Bakanı Steffi Lemke, AB yürütme kolunun planını tüm yönleriyle desteklediğini söyledi. 

Avrupa Birliği'nde benzinli ve dizel tüm araçların satışının tamamen yasaklanmasını iklim paketinin bir parçası olarak sunulan 12 öneriden biri... Temmuz 2021'de 'Avrupa Yeşil Anlaşması'nın Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, önümüzdeki 30 yıl için Avrupa iklim politikasının çerçevesini belirleyecek olan 'Avrupa İklim Yasası'nı uygulamak için komisyona '55'e Uygun' isimli iklim paketini gündeme getirdi. Bununla ilgili tartışmalar, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle artan enerji maliyetleri nedeniyle özellikle son aylarda sertleşti.

İçten yanmalı motorların satışını yasaklayan yasa tasarısı, otomobil endüstrisine kabusu olacağı konuşuluyor. AB'nin iddialı emisyon hedeflerinin, otomobil üreticilerini uzun vadede üretimde daha az emek harcanan elektrikli araçların üretimine yoğun bir şekilde yatırım yapmaya zorlayacağı belirtiliyor. Hatta bazı otomobil üreticileri tedarik konusunda sıkıntı yaşamaya başladı. 

BMW CTO'su elektrikli araç üretiminde tedarik krizine dair açıklamalarda bulundu.Koronavirüs salgınıyla tüm dünyayı etkisi altına alan yarı iletken çip krizi, otomotiv sektörünü etkilemeye devam ettiğini belirten Weber, yaşanan çip krizi nedeniyle bazı modellerinde tasarım değişiklikleri yaptığını da hatırlattı. Yine de elektrikli otomobil konusundaki planlarında değişikliğe gitmeyeceklerinin altını çizdi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.