Kendi alanında öne çıkan 5 video düzenleme aracı

Adobe ve Apple video araçları arasındaki farkları incelerken, yeni bir video aracı alternatifinin artı ve eksilerini sizlerle paylaşıyoruz.
Kendi alanında öne çıkan 5 video düzenleme aracı

Sosyal ağlar video içeriklere odaklanırken, video düzenlemek markalar, içerik üreticiler ve hatta kullanıcılar için önemli bir konu başlığı haline geldi. Günümüzde geliştiriciler araçlarını videolarla tanıtıyor, YouTube'da ve Udemy gibi platformlarda videolar aracılığıyla hemen hemen her konuda eğitimler yayınlanıyor. 

Her geçen gün sayıca artan Netflix ve Amazon Prime gibi dijital yayın platformları, yapım profesyonellerinin ürettiği içerik hacminin de büyümesine yol açıyor. Böylece video düzenleme alanında yeni araçlar boy gösteriyor ve çeşitlilik artışı yaşanıyor. Gelin kendi alanında öne çıkan video düzenleme araçlarına birlikte bakalım. 

Adobe ürünleri arasındaki farklar

Video kurguları söz konusu olduğunda akla ilk gelen isim, zengin ürün gamı ile şüphesiz Adobe.  Artı ve eksileriyle içerik üretiminde kullanılabilecek Adobe ürünleri arasında Adobe Premiere Pro CC ve Adobe Premiere Elements 2022'yi yakından inceledik. 

Adobe Premiere Pro CC

Adobe Premiere Pro CC bu yazıda önereceğimiz ürünler arasında en iyi ürün olarak öne çıkıyor. Mac ve Windows sürümleriyle uyumlu olan araç, 4K, 8K ve 360 derece çekimler dahil olmak üzere Sanal Gerçeklik formatlarını da destekliyor. Bunlara ek olarak, Adobe Premiere Pro CC videoları dışa aktarırken HEVC (High Effiency Video Coding) teknolojisini de kullanıyor. 

Adobe Premiere Pro CC'nin çalışırken süreç yönetimi açısından geniş çapta araçlara ve kişiselleştirilebilir bir arayüze sahip olması aracın en önemli avantajları arasında yer alıyor. Ayrıca çoklu kamera kullanımının sınırsız olması da bu anlamda dikkat çekiyor. Son olarak Adobe Premiere Pro CC'nin düzenli aralıklarla güncellendiğini belirtelim.

Adobe Premiere Pro CC'nin abonelik modeliyle çalışması bir dezavantaj olarak görülüyor. Özellikle ülkemizdeki kur farkları aylık 20.99 dolar olan abonelik ücretlerinin yaklaşık 300 TL'ye varan ödemelere dönüşmesine yol açıyor. Yine de profesyonellerin bu ödemeyi göze alabileceğini söyleyebiliriz.

Adobe Premiere Elements 2022

Adobe Premiere Elements 2022, profesyonellere kıyasla daha başlangıç seviyesindeki kişilerin tercih edebileceği bir Adobe ürünü olarak konumlanıyor. 

Mac ve Windows'u destekleyen araç, HD ve 4K kalitesinde içerikler üretmenizi sağlıyor. Basit arayüzü ile dikkat çeken araç, Elements Organizer ve Photoshop Elements entegrasyonlarıyla öne çıkıyor. Ayrıca Adobe Premiere Elements 2022'nin yolun başında olan kişilere, video düzenleme süreçlerinde rehberlik ettiğini belirtelim. 

Adobe Premiere Elements 2022,  Adobe Premiere Pro CC'den farklı olarak videoları dışa aktarırken HEVC teknolojisinden faydalanmıyor. Ayrıca Adobe Premiere Elements 2022 ile 3D veya 360 derece sanal gerçeklik içerikleri üretmeniz pek mümkün değil. Dolayısıyla eğer video düzenleme işlerine yeni adım attıysanız bu araç ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır, ancak daha profesyonel bir araç arayışındaysanız Adobe Premiere Pro CC'ye bakmanızda fayda var. 

Apple ürünleri arasındaki farklar

Apple, donanımda devrim yaratan yaklaşımı ve kaliteli ürünleri ile hemen hemen herkesin kalbinde taht kurmayı başardı. Apple ürünlerindeki kaliteyi video düzenleme araçlarında da görüyoruz. 

Apple Final Cut Pro

Apple Final Cut Pro, tıpkı Adobe Premiere Pro CC gibi birbirinden farklı yönetim araçları sunuyor. Bu araçlar arasında yüz tanıma ve etiketleme de yer alıyor. Çoklu kamera desteği ve performans hızı ile dikkat çeken Apple Final Cut Pro X, Mac kullanıcılarının favori video aracı olarak tanınıyor. 

HD, 4K ve 360 derece Sanal Gerçeklik (VR) içerikleri destekleyen araçta, videoları dışa aktarırken HEVC kullanılamaması ise bir dezavantaj. Bunun yanında 360 derece videolarda hareket izleme ya da denge sağlama özelliklerinin olmadığını da belirtelim. 

Öte yandan iPad Sidecar desteği kullanıcıların, video düzenlerken iPadlerini ikinci ekrana dönüştürmesini sağlıyor. 

Apple iMovie

Apple iMovie'yi sosyal medyacının kara gün dostu olarak tanımlamak mümkün. Kullanım kolaylığı, ücretsiz olmasına rağmen birbirinden farklı özellikler sunması, Apple iMovie'yi içerik üreticilerin gözdesi haline getiriyor. 

Mac ve diğer Apple cihazlarıyla uyumlu olan iMovie, 4K ve HDR desteği sunuyor. Temaları, ses araçları ve şablonları ile kullanıcıların işini kolaylaştırıyor. Yine de iMovie konusunda beklentileri düşük tutmanız gerektiğini belirtelim. Kurgu esnasında yalnızca iki video parçasını destekleyen araçta gelişmiş özellikler yer almıyor. 

Yine de video içerik üretimine yeni başlayan kişiler için ücretsiz ve harika bir seçenek olduğunu söyleyebiliriz. 

İçerik üretiminin yıldızı: CyberLink PowerDirector

Adını sıkça duyduğumuz ürünlerin dışında içerik üretcilerin sıklıkla tercih ettiği ürünlerden de kısaca bahsetmekte fayda var. Genellikle sosyal medya içerikleri üretenlerin tercihi olan CyberLink PowerDirector, hem profesyoneller hem de amatörler için pek çok özellik sunuyor. Mac ve Windows ile uyumlu olan araç ile HD, 4K, 8K, 3D ve VR içerikleri üretebiliyorsunuz. Üstelik bu yazıda yer verdiğimiz birçok araçtan farklı olarak dosyanın dışa aktarımında HEVC desteği sunuluyor. 

Aracın, çoklu kamera düzenleme, hareket izleme, hızlı render alma ve kullanım kolaylığı ile dikkat çekiyor. Ayrıca sunduğu indirilebilir şablonlarla da sosyal ağlara içerik üretim sürecinizi hızlandırıyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.