Bored Ape Yacht Club'ın ana şirketi Yuga Labs'in metaverse projesi Otherside'dan sizlere bahsetmiştik. Yuga Labs dün Otherside'ı kullanıcılara açmak üzere ilk adımı attı. Tıpkı Bored Ape Yatch Club NFT koleksiyonu ve ApeCoin tokenında da olduğu gibi Otherside'ın satışa sunulan Otherdeed NFT'leri (OTHR Token) koleksiyonerlerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Gösterilen ilgi neticesinde Ethereum ağındaki işlem ücretlerinde de olağanüstü bir artış yaşandı.
Otherside Tokenomics
Yuga Labs toplamda 200 bin Otherdeed'in satışa sunmayı planladı. İlk 100 bin Otherdeed, dün akşam gerçekleşen açık artırma ile satışa sunuldu. Geri kalan 100 bin Otherdeed ise elde ettiği Otherdeed'leri elinde tutan ve zaman içinde Otherside'ı geliştirmeye devam eden "Kaşiflere" (Voyagers) ödül olarak dağıtılacak. Bu noktada Otherdeed NFT'lerinin Otherside Metaverse'ünden arazi alma imkanı sağladığını ekleyelim.
Bored Ape ve Mutant Ape sahipleri ise doğrudan Otherdeed NFT'lerini sahiplenebilecek. Koleksiyonerler dışında kalan kişiler ise Otherdeed'i ApeCoin ile satın alabileceği belirtiliyor. Paylaşılan tokenomics bilgilerine göre Otherdeed'in yüzde 10'u (10 bin) BAYC sahiplerine, Yüzde 20'si (20 bin) MAYC sahiplerine, yüzde 15'i ise Yuga ve geliştiricilere ait. Geri kalan yüzde 55'lik kısmı yani 55 bin Otherdeed, ApeCoin kullanılarak satın alındı.
Dune platformunda yer alan verilere göre toplamda 83 bin 367 Otherdeed mint edildi. Bunların 55 bini açık artıma yoluyla, 13 binden fazlası ise BAYC ve MAYC sahiplerinin Otherdeed'i sahiplenmesi ile gerçekleşti.
177 milyon dolara ulaşan gaz ücretleri
Etherescan verilerine göre kullanıcılar Otherside'da yer almak için son 24 saatte 177 milyon dolarlık (yaklaşık 63 bin 918 ETH) gaz ücreti ödedi. Bu anlamda Otherside'ın OpenSea'den sonra ikinci sırada yer aldığını görüyoruz. Son 3 saat içindeki gaz ücretleri ise 205 bin dolar civarında.
Son olarak dün gece gerçekleşen işlemler esnasında Etherscan'in kısa bir süre için hizmet veremediğini ve adeta çöktüğünü belirtelim.
Dune platformunda hazırlanan grafikler, açık artırma sürecine gösterilen ilgiyi açıkça ortaya çıkarıyor. Bu verilere göre başarısız olan mintlerde kullanılan gaz ücretleri ise yaklaşık 1,657 ETH (4562,96 dolar) olarak öne çıkıyor.
Bu arada talep nedeniyle diğer kullanıcıların Ethereum blockchain'i üzerinde gerçekleştirdiği işlemler için yaklaşık 3 ETH'e varan gaz ücretleri ödemesi gerekti.
Sorun Ethereum blockchain'inde mi yoksa sözleşmede mi?
YugaLabs, paylaştığı bir tweet seli ile Ethereum ağının artık kendileri için yeterli olmadığını dile getirdi. Gösterilen talebin herkesin beklentilerini aştığını belirten şirket, bundan sonra ölçeklenme adına ApeCoin'in kendi blockchain'ini kullanması gerekeceğini açıkladı.
We're sorry for turning off the lights on Ethereum for a while. It seems abundantly clear that ApeCoin will need to migrate to its own chain in order to properly scale. We'd like to encourage the DAO to start thinking in this direction.
— Yuga Labs (@yugalabs) May 1, 2022
Bu açıklama üzerine pek çok kişi sorunun Ethereum ağında değil, kontratta olduğunu dile getirdi. Blockchain alanında çalışan geliştiriciler, kontratın gözden geçirilip yeniden optimize edilmesi gerektiğini öne sürdü. Geliştircilerin paylaştığı tweetlere göre, kontrattaki gaz optimizasyonu doğru bir şekilde yapılmamıştı.
“We can’t optimize the contract, but we can launch our own chain!” 😅 https://t.co/grTALBaggP
— zengjiajun.eth 曾嘉俊 (@zengjiajun_eth) May 1, 2022
Hey fam at @yugalabs, cheers from @PagziTech.
I am curious; why ERC721Enumerable? Not using it would have saved over %60 on gas usage. You had a Merkle based mint just like Kitbash at 4x the gas cost(limit) with sequential minting. Let's take a look at gas costs in this🧵— Ekim Ünal (@ekimunal) May 1, 2022
Ethereum'un kurucusu Vitalik Buterin ise tüm bu yorumlara cevaben kontratta gaz optimizasyonu yapmanın bu problemi çözmeyeceğini belirtti. Buterin, kontrattaki problemin ne olduğunu teknik bir şekilde anlattı.
Don't think optimizing the contract would help. Regardless of contract details, tx fee goes up until list price + tx fee = market price. If gas usage per purchase decreased 2x, the equilibrium gas price would have just been >12000 gwei instead of 6000.
— vitalik.eth (@VitalikButerin) May 1, 2022
Vitalik Buterin bu anlatımın ardından, Ethereum ağında gerçekleşen açık artırmaların ve gaz ücreti problemlerinin ekonomi bilmemekten kaynaklandığını öne sürdü. Buterin, daha önce bu konuda yazmış olduğu makaleyi de paylaştı.
The only solution is to understand and appreciate economics.
I even wrote about this!https://t.co/zTIiv5EQYn— vitalik.eth (@VitalikButerin) May 1, 2022
Kısacası blockchain geliştiricilerinin, bu problemin çözümü için Yuga Labs'in kendi blockchainini geliştirmesine gerek olmadığı konusunda hemfikir olduğunu söylemek mümkün.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap