Yuga Labs'in Metaverse projesi Otherside'ın satışında neler oldu?

Otherside'ın satışa sunulan Otherdeed NFT'leri koleksiyonerlerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Kullanıcılar Otherdeed için son 24 saatte 177 milyon dolarlık (yaklaşık 63 bin 918 ETH) gaz ücreti ödedi. Peki sorun ne idi?
Yuga Labs'in Metaverse projesi Otherside'ın satışında neler oldu?

Bored Ape Yacht Club'ın ana şirketi Yuga Labs'in metaverse projesi Otherside'dan sizlere bahsetmiştik. Yuga Labs dün Otherside'ı kullanıcılara açmak üzere ilk adımı attı. Tıpkı Bored Ape Yatch Club NFT koleksiyonu ve ApeCoin tokenında da olduğu gibi Otherside'ın satışa sunulan Otherdeed NFT'leri (OTHR Token) koleksiyonerlerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Gösterilen ilgi neticesinde Ethereum ağındaki işlem ücretlerinde de olağanüstü bir artış yaşandı. 

Otherside Tokenomics 

Yuga Labs toplamda 200 bin Otherdeed'in satışa sunmayı planladı. İlk 100 bin Otherdeed, dün akşam gerçekleşen açık artırma ile satışa sunuldu. Geri kalan 100 bin Otherdeed ise elde ettiği Otherdeed'leri elinde tutan ve zaman içinde Otherside'ı geliştirmeye devam eden "Kaşiflere" (Voyagers) ödül olarak dağıtılacak. Bu noktada Otherdeed NFT'lerinin Otherside Metaverse'ünden arazi alma imkanı sağladığını ekleyelim.

Bored Ape ve Mutant Ape sahipleri ise doğrudan Otherdeed NFT'lerini sahiplenebilecek. Koleksiyonerler dışında kalan kişiler ise Otherdeed'i ApeCoin ile satın alabileceği belirtiliyor. Paylaşılan tokenomics bilgilerine göre Otherdeed'in yüzde 10'u (10 bin) BAYC sahiplerine, Yüzde 20'si (20 bin) MAYC sahiplerine, yüzde 15'i ise Yuga ve geliştiricilere ait. Geri kalan yüzde 55'lik kısmı yani 55 bin Otherdeed, ApeCoin kullanılarak satın alındı. 

Dune platformunda yer alan verilere göre toplamda 83 bin 367 Otherdeed mint edildi. Bunların 55 bini açık artıma yoluyla, 13 binden fazlası ise BAYC ve MAYC sahiplerinin Otherdeed'i sahiplenmesi ile gerçekleşti. 

177 milyon dolara ulaşan gaz ücretleri 

Etherescan verilerine göre kullanıcılar Otherside'da yer almak için son 24 saatte 177 milyon dolarlık (yaklaşık 63 bin 918 ETH) gaz ücreti ödedi. Bu anlamda Otherside'ın OpenSea'den sonra ikinci sırada yer aldığını görüyoruz. Son 3 saat içindeki gaz ücretleri ise 205 bin dolar civarında.

Son olarak dün gece gerçekleşen işlemler esnasında Etherscan'in kısa bir süre için hizmet veremediğini ve adeta çöktüğünü belirtelim. 

Dune platformunda hazırlanan grafikler, açık artırma sürecine gösterilen ilgiyi açıkça ortaya çıkarıyor. Bu verilere göre başarısız olan mintlerde kullanılan gaz ücretleri ise yaklaşık 1,657 ETH (4562,96 dolar) olarak öne çıkıyor. 

Bu arada talep nedeniyle diğer kullanıcıların Ethereum blockchain'i üzerinde gerçekleştirdiği işlemler için yaklaşık 3 ETH'e varan gaz ücretleri ödemesi gerekti.

Sorun Ethereum blockchain'inde mi yoksa sözleşmede mi? 

YugaLabs, paylaştığı bir tweet seli ile Ethereum ağının artık kendileri için yeterli olmadığını dile getirdi. Gösterilen talebin herkesin beklentilerini aştığını belirten şirket, bundan sonra ölçeklenme adına ApeCoin'in kendi blockchain'ini kullanması gerekeceğini açıkladı.  

Bu açıklama üzerine pek çok kişi sorunun Ethereum ağında değil, kontratta olduğunu dile getirdi. Blockchain alanında çalışan geliştiriciler, kontratın gözden geçirilip yeniden optimize edilmesi gerektiğini öne sürdü. Geliştircilerin paylaştığı tweetlere göre, kontrattaki gaz optimizasyonu doğru bir şekilde yapılmamıştı.

Ethereum'un kurucusu Vitalik Buterin ise tüm bu yorumlara cevaben kontratta gaz optimizasyonu yapmanın bu problemi çözmeyeceğini belirtti. Buterin, kontrattaki problemin ne olduğunu teknik bir şekilde anlattı. 

Vitalik Buterin bu anlatımın ardından, Ethereum ağında gerçekleşen açık artırmaların ve gaz ücreti problemlerinin ekonomi bilmemekten kaynaklandığını öne sürdü. Buterin, daha önce bu konuda yazmış olduğu makaleyi de paylaştı

Kısacası blockchain geliştiricilerinin, bu problemin çözümü için Yuga Labs'in kendi blockchainini geliştirmesine gerek olmadığı konusunda hemfikir olduğunu söylemek mümkün. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.