Arda Kutsal, Çiğdem Öztabak'ın MetaCafe podcastinde yatırım ve web3 planlarını açıkladı

Arda Kutsal, Çiğdem Öztabak'ın MetaCafe podcastinde yatırım ve web3 planlarını açıkladı. Podcast'te Web2'den Web3'e geçiş, Arda Kutsal'ın web3'e odaklanan 25 milyon euroluk fonu ve Webrazzi'nin web3 planları konuşuldu.
Arda Kutsal, Çiğdem Öztabak'ın MetaCafe podcastinde yatırım ve web3 planlarını açıkladı

Webrazzi kurucusu ve CEO'su Arda Kutsal, Deliveri.app kurucu ortağı Çiğdem Öztabak'ın MetaCafe podcastine konuk oldu. Kutsal, programda Kripto ve NFT alanına ne zaman ve nasıl girdiğini açıkladı. 2013 yılında ilk bitcoinin aldığını açıklayan Kutsal, 2014-2016 arası kripto tarafına ciddi yatırımlar yaptığını aktardı. 2018 yılında Webrazzi tarafından yerelde ve yurt dışında düzenlenen Blockchain Venture Summit etkinliğini hatırlattı. 

Kutsal, NFT'leri ise başlangıçta yatırım motivasyonundan ziyade NFT fikrini ve topluluk odaklı yaklaşımını beğendiği için satın aldığını açıkladı. Normalde de fiziksel sanat yatırımı yaptığını aktaran Kutsal,  NFT'lere erken zamanda yatırım yaptığını aktardı. 

Web2'den Web3 'e geçiş 

Web2'nin başlamasının Webrazzi'nin kurulduğu döneme geldiğini aktaran Kutsal Web2'den web3'e geçişi şöyle yorumladı:

Web2.0'a o dönemde sosyal web denirdi. İnsanlar yorumlar yazmaya beğenmeye başladı. API'ler başladı "programmableweb" kavramı ortaya çıktı. Biz bunun gelişimini çok net gördük. 2006'da Flickr, Delicious gibi platformlar, fotoğraf ve link paylaşımı gündemdeydi. Her şey paylaşım üzerineydi ve 2010'a kadar bu ivme devam etti. Biz Web2'nin başlangıç, büyüme, yatırımların artması dönemini gördük. Şimdi çok benzer bir patern işliyor. Bence şu anda o bahsettiğim Web2 döneminin 2006'sındayız.

Kutsal, Metaverse ve web3 kavramlarının henüz insanlar için netleşmediğini dile getirdi. Sadece Metamask entegrasyonu ile web3 girişimi olunamayacağını da sözlerine ekledi. 

Token ekonomisinden ve DAO'lardan bahseden Kutsal, Webrazzi'nin web3 çalışmalarını aktardı. Şu anda web3 ile ilgilenenlerin şanslı olduğunu belirten Kutsal, bu kişilerin yeni bir dönemin başlangıcında konuya girmiş olduğunu söyledi.

Bitcoin'de kazanç elde etmekten ziyade bir şeyin parçası olma hissini benimsediğini belirtti. Kendisine bu alanda sorular yönelten kişilere "Bunu bir koleksiyonerlik olarak düşünebilirsin" dediğini belirtti. Kutsal, bu bağlamda "Dünyada sadece 21 milyon olacak olan bir şeyin, bir tanesini elinde tut." ifadesini kullandı.

Etherum'un geleceği 

Arda Kutsal söyleşide "Ben Ethereum'u geleceğin Google'ı gibi görüyorum." dedi. Bununla beraber Kutsal, yatırım tavsiyesi vermediğini ve trader olmadığının altını çizdi. NFT'leri de tıpkı kripto paralar gibi satmak yerine elinde tutmayı tercih ettiğini aktardı. 

Arda Kutsal'dan web3'e odaklanan yeni fon

Kripto ve NFT'leri yatırım olarak görmediğini tekrarlayan Kutsal "Yatırım dediğim şey, benim için startuplara yatırım yapmak anlamına geliyor" dedi. Bu alanda yaklaşık 19 yatırımı olduğunu belirten Kutsal, yakın zamanda fon kuracağını açıkladı. Arda Kutsal'ın kuracağı 25 milyon euroluk fon, derin teknoloji, sağlık teknolojileri ve web3 teknolojilerine odaklanan startuplara yatırım yapacak. 

Webrazzi'nin web3 planları

Webrazzi'nin Ekim 2021'de Londra merkezli Tech.eu'yu satın aldığını hatıratan Kutsal, Webrazzi'nin Web3 planlarının hazır olduğunu ancak artık küresel bir şirket olarak geçmişe kıyasla projeleri daha adım adım hayata geçirdiklerini açıkladı. 17 Mayıs'ta gerçekleşecek olan Tech.eu etkinliğindeki konuşmacılar arasında Belçika Başbakanı Alexander De Croo ve web3 tarafında önemli isimlerin katılacağını belirten Kutsal, yakın zamanda bir Web3 etkinliği düzenleyeceklerini de aktardı. İçeriğin ve etkinliğin ötesinde Webrazzi'nin teknik alt yapı olarak Web3 alanına adım atacağını belirtti. 

Arda Kutsal, röportajın devamında blockchain ve web3 iş modellerine nasıl baktığını anlattı. Kutsal ayrıca NFT'ler  ve web3 içerik üreticiliği ile ilgili bu alanda iş geliştirmek, içerik üreticisi olmak isteyenlere tavsiyelerde bulundu. Podcast'in tamamını dinlemek için MetaCafe'yi ziyaret edebilirsiniz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.