Dijital müzik platformu Deezer, 1.1 milyar dolarlık SPAC anlaşması ile halka arz ediliyor

Dünyanın önde gelen dijital müzik platformlarından Fransa merkezli Deezer, 1.1 milyar dolar değerinde bir SPAC anlaşmasıyla halka arz ediliyor.
Dijital müzik platformu Deezer, 1.1 milyar dolarlık SPAC anlaşması ile halka arz ediliyor

Dünyanın önde gelen dijital müzik platformlarından Fransa merkezli Deezer, 1.1 milyar dolar değerinde bir SPAC anlaşmasıyla halka arz ediliyor. Paylaşılan bilgilere göre Deezer, eski WarnerMedia yöneticisi Iris Knobloch tarafından yönetilen I2PO ile birleşiyor. Anlaşmanın bu yılın temmuz ayında kapanması bekleniyor.

2007 yılında Daniel Marhely tarafından kurulan Deezer, 90 milyondan fazla parçadan oluşan bir kataloğa sahip bir dijital müzik platformu. Milyonlarca aboneye müziğe, canlı radyoya, podcast'lere ve sesli kitaplara erişim sunan platform, 180'den fazla ülkede faaliyet gösteriyor. Bu ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor. 

2025 yılına kadar kârlı hale gelmeyi hedefliyor

Wall Street Journal'ın paylaştığı bilgilere göre Deezer şu anda kârlı değil, ancak mevcut anlaşmaya göre 2025 yılına kadar kârlı hale gelmeyi hedefliyor. 31 Aralık 2021'de sona eren mali yıl için 9,6 milyon abonesi ve 400 milyon euro geliri bulunan şirket, müzik streaming pazarındaki büyümesini istikrarlı olarak sürdürüyor diyebiliriz. Buna rağmen Deezer'ın en önemli rakibi Spotify'ın 180 milyonu ücretli olmak üzere toplam 406 milyon aylık aktif kullanıcısı bulunuyor. Yani aslında Deezer düzenli olarak büyüyen bir şirket olsa da rakiplerinin karşısında hala geride.

Globalde pazar payı yüzde 2 olan Deezer, rakiplerinin gerisinde

Deezer, Fransa'da yüzde 29 ve Brezilya'da yüzde17 pazar payına sahipken, globaldeki pazar payı sadece yüzde 2 civarında. Spotify için bu oran yüzde 31, Apple Music için yüzde 15 ve Amazon Music için yüzde 13. Ancak Deezer, HiFi ses sunarken Spotify'da hala böyle bir özellik bulunmuyor. Bazı kullanıcılar sırf bu özellik içi bile Deezer'ı tercih ettiklerini sıklıkla dile getiriyorlar. Müzisyenler açısından baktığımızda da Deezer'ın Spotify'a göre sanatçılara daha yüksek ücret ödediği belirtiliyor. 

Deezer, aslında 2015'te halka arz girişiminde bulunmuş, ancak o dönemki rakiplerinden Pandora'nın halka arz edilmesi sonrası fazlasıyla değer kaybetmesi nedeniyle geri adım atmıştı. Pandora da akabinde, 2018 yılında Sirius XM Holdings tarafından 3 milyar dolara satın alınmıştı. 

Deezer yaptığı açıklamada, mevcut hissedarlarının büyük bir çoğunluğunun şirkete yatırım yapmayaca devam edeceğini söyledi. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.