Apple, Spotify tarafından açılan tekelcilik davasında yeni suçlamalarla karşı karşıya kaldı

Apple, Spotify'dan gelen bir şikayetin tetiklediği soruşturma kapsamında önümüzdeki haftalarda AB'den ek bir tekelcilik suçlamasıyla karşı karşıya kalacak.
Apple, Spotify tarafından açılan tekelcilik davasında yeni suçlamalarla karşı karşıya kaldı

Spotify, 2019 yılında Apple'a tekelcilik yaptığı gerekçesiyle dava açmıştı. Avrupa Komisyonu’na yapılan şikayette Spotify, rakibi Apple Music’i haksız avantaj sağlamakla suçlamıştı. Spotify’a göre, akıllı telefon üreticisi Apple, kullanıcılarını kendi müzik dinleme platformu olan Apple Music’i kullanmaya mecbur ediyor ve böylelikle haksız rekabete sebep oluyordu. Spotify, Apple’ın kendi ödeme sistemi üzerinden yapılan alışverişlerde yüzde 30 oranında vergi uyguladığını ve bu durumun Apple Music ile rekabeti imkansız hale getirdiğini öne sürüyordu.

Apple ise, Spotify'ın iddialarına resmi bir basın bülteniyle cevap vermişti. Şirket, iTunes'u 16 yıl önce piyasaya sürdüklerini hatırlatmış ve müzik konusunda Spotify'dan sonra ya da Spotify'a karşı hareket etmediklerini kanıtlamaya çalışmıştı. Apple ayrıca Spotify'ın ücretsiz bir uygulama olmadığını, ancak Apple'dan ücretsiz uygulamalara yapılanları beklediklerini aktarmıştı. Hatta Apple, tekelcilik suçlamalarına karşı bir web sitesi yayınlamıştı.

Nisan 2021'de yapılan soruşturma, Apple'ın Avrupa Birliği rekabet yasasını ihlal ettiğini tespit etti. Apple ise rekabete aykırı davranış iddialarını ise reddetti.

Şimdi ise Spotify'ın Apple'a karşı açtığı davada yeni gelişmeler var. Geçen ay Avrupa Birliği tekelcilik düzenleyicilerinin Apple'a yönelik suçlama listelerini tamamladıkları bildirildi. Buna göre Apple, Spotify'dan gelen bir şikayetin tetiklediği soruşturma kapsamında önümüzdeki haftalarda AB'den ek bir tekelcilik suçlamasıyla karşı karşıya kalacak. Konuyu gündeme getiren Reuters, yakın bir kaynaktan elde ettiği bilgilere göre sözde ek itiraz beyanında belirtilen ek ücretlerin, genellikle AB rekabet uygulayıcısı yeni kanıtlar topladığında veya davasını güçlendirmek için bazı unsurları değiştirdiğinde şirketlere verildiğini söyledi.

Düzenleyicilerin Apple'ı geçmişte yaptıkları için cezalandırmasının an meselesi olduğu belirtiliyor. Ancak Apple'ın yine duruma itiraz etme hakkı bulunuyor. Neler olacağını hep birlikte bekleyip göreceğiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.