Apple, tekelcilik suçlamalarına karşı web sitesi yayınladı

Söz konusu suçlamalar nedeniyle App Store'un web sitesini güncelleyen Apple, App Store'u nasıl yönettiği ile ilgili detaylı bilgiler paylaştı.
Apple, tekelcilik suçlamalarına karşı web sitesi yayınladı

Avrupa Birliği yaklaşık 3 hafta önce Spotify'ın şikayeti üzerine Apple ile ilgili bir soruşturmaya başladı. Soruşturmanın konusu ise Apple'ın App Store aracılığı ile uyguladığı tekelcilik politikası ve rekabet karşıtı çalışmaları. Söz konusu suçlamalar nedeniyle App Store'un web sitesini güncelleyen Apple, App Store'u nasıl yönettiği ile ilgili detaylı bilgiler paylaştı.

App Store'u nasıl yönettiğini A'dan Z'ye paylaşan Apple, uygulamaların nasıl belirlendiğini ve geliştiricilere hangi iş modellerinin sunulduğuna dair bilgiler sundu. Kullanıma sunulan web sitesinde yer alan ara başlıklardan birinin "Rekabeti hoş karşılayan mağaza" olduğunun da altını çizelim.

Söz konusu başlık altında bir tekel olmadığını ve rekabeti hoş karşıladığını anlatan Apple, kendi uygulamaları ile üçüncü parti uygulamaların mağaza içinde beraber konumlandığını da belirtti. Geçtiğimiz Nisan ayında Apple'ın 3. parti ekran süresi ve ebeveyn kontrolü uygulamalarına savaş açtığını sizlere aktarmıştık.

Bu haberin ortaya çıkmasının ardından ise App Store'dan kaldırılan uygulamalardan olan Kidslox ve Qustodio uygulamaların konuyu Avrupa Birliği'ne taşıdılar ve Apple'a karşı bir dava açtılar. Kidslox ve Qustodio'nun ardından Spotify'ın da Apple'dan şikayetçi olması App Store için yeni web sitesi yayınlanmasını tetiklemiş oldu.

Apple'ın tekelcilik ile suçlanmasının ana nedeni ise şirketin mesajlaşma, müzik, ekran süresi, ebeveyn kontrolü, e-posta ve harita gibi alanlarda uygulamalara sahip olması ve 3. parti uygulamalar ile yarış halinde olması. Spotify'a göre Apple, kullanıcılarına Spotify yerine kendi online müzik servisi olan Apple Music uygulamasını indirmelerini teşvik ediyor. Avrupa Birliği'nin yapacağı soruşturma ile ilgili detayları sizlere aktaracağız. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.