Engin Altan Düzyatan'ın da kurucularından olduğu sinema ve dizi dünyası için NFT projesi: Wideangle

Kurucuları arasında Engin Altan Düzyatan, Birand Tunca ve Umut Tanyolu gibi tanınmış sinemacı ve oyuncuların bulunduğu Wideangle, NFT’ler aracılığıyla sinema, dizi ve diğer tüm dijital içeriklerin yapımını ve dağıtımını destekleyecek.
Engin Altan Düzyatan'ın da kurucularından olduğu sinema ve dizi dünyası için NFT projesi: Wideangle

Kurucuları arasında Engin Altan Düzyatan, Birand Tunca ve Umut Tanyolu gibi tanınmış sinemacı ve oyuncuların bulunduğu Wideangle, NFT’ler aracılığıyla sinema, dizi ve diğer tüm dijital içeriklerin yapımını ve dağıtımını desteklemeyi planlıyor. Alanında tanınmış kişilerin kurduğu platformun diğer ortakları arasında ise ünlü işletmeci Ercan Gümüşkaya, avukat Çağlan Tanrıverdi, bilişim uzmanları Efe Acar, İsmail Tomrukcu ile Oğuzhan Bozkurt yer alıyor. Wideangle'ın tüm detaylarına birlikte bakalım. 

Wideangle'ın detayları 

Wideangle, film ve dizi endüstrisinde blok zincir teknolojisini kullanarak NFT’ler aracılığıyla merkeziyetsiz bir nakit akış sistemi getirmeyi hedefliyor. Sinema projelerine finansman sağlamak için tasarlanan ‘WideAngle’ sinema endüstrisine NFT ile yatırım yapmak isteyenlere de yeni bir kapı açmayı hedefliyor.

Wideangle platformunun kurucuları, hem içerik üreticilerinin NFT gelirleriyle projelerini hayata geçirebilecekleri hem de NFT sahiplerinin üretilen projeye ortak olabilecekleri bir yapı kurduklarını belirttiler. Önümüzdeki günlerde satışa açılacak ilk grup NFT’lerin sahipleri, üretilecek tüm içeriklerin de Wideangle ile birlikte ortağı olacaklar.

NFT platformu Wideangle, bağımsız film ya da içerik prodüksiyonu için tasarlandı. Wideangle ile proje sahipleri, alternatifler arasından seçtikleri formüllerle çalışmalarını finanse edebilecek.

Proje, WICOLAUNCH, WICOPREVIEW, WICOVERSE olmak üzere 3 farklı platform yapısında çalışıyor. Wicolaunch, NFT kontratları kullanan ve adil bir kitlesel fonlama sağlarken, WicoPreview, doğru projeyle doğru alıcıyı bir araya getirmeyi amaçlıyor. Wicoverse ise fonladığı içeriklere uluslararası görünürlük kazandırmayı hedefliyor. 

Wicolaunch detayları 

Wicolaunch, proje sahiplerinin projelerinin, tamamını ya da bir bölümünü, belirledikleri sayıda NFT’ ye çevirip fonlamalarını sağlıyor. Proje sahipleri ürettikleri NFT’lerin içeriklerini listeleme aşamasında açıkça yatırımcılara gösterebiliyor. 

Proje sahipleri Wicolaunch üzerinden filminin tanıtım dosyasını ve NFT’lerinin sağlayacağı getirileri yatırımcı adaylarına sunabiliyor. Bu beyan üzerine yatırımcıların bu NFT’lere sunulan yöntemler üzerinden yatırım yapmasına imkan tanınıyor. 

Whitepaper'da aktarılan bilgilere göre, bu sistem yatırımcısına airdrop bonusları gibi gelirler yaratırken, yatırım yapılan eserin de oluşturulup yayınlanmasına katkıda bulunuyor. 

Yatırımcı, NFT’sinin bağlı bulunduğu eserde proje sahibinin taahhüt ettiği miktarda ve oranda airdrop ödülüne hak sahibidir. Şirketin paylaştığına göre, bu miktar ve oranlar proje sayfasında açıkça belirtilmek zorunda. 

NFT sahipleri, taahhüt edilen haklar içinde varsa; eserin gelirleri ya da kârından, belirlenen oranda ve taahhüt edilen zaman ve miktarda airdrop geliri de elde edebilir. Buna ek olarak, proje sahipleri dilediği takdirde, NFT sahiplerine taahhüt etmemiş olsa dahi elde edecekleri kazanımlardan ödül payı verebilir. 

WideAngle gelir mekanizması nasıl çalışıyor? 

Bir eser, satış, gösterim gelirleri ya da kârından ödül payı taahhüt ettiğinde: eser sahibi elde ettiği kazancın vaat ettiği orandaki ödül payı kadar miktarını wideangle platformuna ödüyor. Platform söz konusu miktarı, satılmış NFT'lerin sahip olduğu pay miktarına bölüyor.

Platform, yatırımcılara sahip oldukları NFT’leri belirlenen zaman aralığında cüzdanlarını sisteme bağlayarak beyan etmeleri karşılığında paylarına düşen miktarı airdrop yoluyla ödüyor. 

Kurucu NFT’leri ve DAO hedefi 

Wideangle’ın kurucu ortağı Umut Tanyolu platformun DAO'ya dönüşeceğini aktarıyor: 

‘Çalışan bir sisteme ait olması nedeniyle ikinci elde sistemin defter değeri kadar güce sahip olabilecek. Üretilen içeriklerden elde edilecek gelirlerin karının belli bir yüzdesi kadar maddi ödül hakları bulunacak. NFT sahipleri, aldıkları NFT’nin kategorisine göre çok sayıda koleksiyon değeri taşıyacak hatıra objenin sahibi olacak. Platformda fonlanacak projelere öncelikli yatırım hakkı sunacak. İkinci aşamada çıkacak ‘Wico Token’ların special sale’i için whitelist ve airdrop haklarını barındırıyor.

Platformun DAO’ya dönüşüm aşamalarında yönetimsel haklar elde edecekler. Her hangi bir NFT aldığınızda elde edebileceğiniz tek gelir, onu daha yüksek bir fiyata sizden başka birinin alması ihtimalidir ve bu ihtimal o NFT’nin üreticisinin itibarı ile doğru orantılıdır. WIDEANGLE bu itibarı bir kişiye değil hareket eden çarklara bağlıyor. Temel hedefi orta vadede insan hataları ve duygularından bağımsız hareket eden bir DAO olmaktır.’

İkincil kazanımlar nasıl gerçekleşiyor? 

Proje taahhütleri arasında varsa, üretilen eser gelir elde ettiği sürece girişimci hak sahiplerine ödül payı vermeye devam eder. Bu noktada NFT’ler sahipleri ellerinde tuttuğu sürece gelir getirmeye devam edebilir.

Proje ekibinin paylaştığına göre, eserin bağlı bulunduğu ülkedeki telif hakları süresi dolduğunda gelirler son bulabilir.

Ayrıca alınan ödüllerden elde edilen gelirler, bu dağıtımlara dahil edilebilir. Proje üreticisi ve/veya WIDEANGLE eserden gelir elde etmeye devam ettiği sürece NFT sahipleri de gelirden ödül almaya devam eder.

Son olarak ödül payı taahhüt etmeyen projelerin de platformda NFT’lerini listeleyebileceğini belirtelim. 

Hangi içerik türleri destekleniyor?

Wideangle destekleyebileceği içerik türlerinden örnekler paylaşırken geniş bir kapsam çiziyor. Paylaşılan bilgilere göre platformun desteklediği içerik türleri arasında uzun ve kısa metraj filmler, dijital platform ve TV dizileri, mini diziler, animasyon filmler ve animeler, müzik klipleri, belgeseller, izlenme üzerinden para kazandıran yayın platformu içerikleri ve yarışmalar yer alıyor. Yine de bu içerik türlerinin örnek olarak paylaşıldığını eklemekte fayda var. İlerleyen dönemde üreticiler yeni formatları da platformun ilgisine sunabilir. 

Wicopreview: önizleme ve pazarlama platformu

Wicopreview, Wideangle projesinin önizleme ve pazarlama platformu olarak konumlanıyor. Platformu, WICOLAUNCH aracılığı ile üretilmiş projelerin nihai ürünlerinin, doğrudan alıcıları ile buluştuğu bir ön izleme ve satış platformu olarak tanımlayabiliriz. 

Ürünlerin tanıtım filmlerinin genişletilmiş özel gösterimleri, yalnızca Wicopreview üyeleri tarafından izlenebiliyor. Ayrıca burada belirlenen yöntemlerle sınırlı ya da sınırsız gösterim hakları satın alınabiliyor. 

Wicoverse: dijital yayın platformu 

WICOVERSE platformu, NFT markette fonlanan projelerin yayınlanabileceği bir dijital yayın platformudur. Bu proje kapsamında fonlanmış ve henüz başka dijital platformlara satılmamış tüm eserler WICOVERSE platformunda gösterime girebilir. Bu platform içerik satın almak isteyen fakat WICOPREVIEW üyesi olmayan diğer dijital platformlar için de bir vitrin görevi görecek. 

Ünlü oyuncu Engin Altan Düzyatan, kurucu ortağı olduğu Wideangle ile ilgili şunları söylüyor:

’’Elinde güvendiği iyi projesi olup onu çekecek finans bulamayanla, sinema-dizi sektöründe yatırım yapmak isteyeni NFT’lerin teknolojik gücüyle buluşturma fikri muhteşem geldi.  Ve hemen hayata geçirmeye karar verdik. Türk Sineması’nda finansman sorununun giderilmesine önemli katkımız olacağını düşünüyorum. Dünyada zaten söz sahibi olan dizilerimizin kalitesi katlanarak artacaktır.’’ 

Kurucu ortaklardan oyuncu Birand Tunca açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

’’Bu sektörde olup üretime uygun fikirlerini hayata geçirememiş, yaratıcılığı törpülenmiş onlarca tanıdığım insan var. Böyle daha binlerce kişinin hayallerinin yarım kaldığına eminim. Bu sektöre yatırım yapmak isteyenle yatırım almak isteyeni, Türkiye’den çıkan Wideangle ile buluşturuyor olmaktan son derece mutluyuz.’’ 

Wideangle’ın kurucusu oyuncu Umut Tanyolu, ise girişimin amacını şöyle sıralıyor: 

Sanatçı ve üreticilerin eşitlikçi bir düzende kendilerini ifade edecek projeleri geliştirmelerine olanak sağlamak. Projeleri merkeziyetçi bir yapının hapsettiği sınırlı bir dünyadan çıkartıp uluslararası görünürlüğe taşımak. Block zincir teknolojisini kullanarak fonlama ve gelir dağılımı mekanizmasını daha adil ve merkeziyetsiz bir forma kavuşturmak. Diğer platformlar ve üreticileri kucaklayacak onlara güvenilir bir altyapı sunabilecek bir alan yaratmak.’’

İKSV İş Birliği 

Wideangle, Türkiye kültür-sanat hayatının lokomotif kurumu İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın “Köprüde Buluşmalar” platformuyla iş birliği yaptı. Wideangle, İKSV’nin düzenlediği 41. İstanbul Film Festivali kapsamında gerçekleşecek Köprüde Buluşmalar’ın da “Yenilikçi Teknolojiler Destekçisi” oldu.

Bu noktada Köprüde Buluşmalar'ın her yıl Türkiye ve komşu ülkelerden yapımcı yönetmen ve senaristleri sinema profesyonelleriyle buluşturan bir ortak yapım, eğitim ve network programı olduğunu belirtelim.  Wideangle, Köprüde Buluşmalar kapsamında 11 Nisan’da Soho House’ta film profesyonellerine blockchain dünyasını ve bu dünyanın sinema sektörüne sunduğu fırsatları anlatacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.