2005 yılında hayata geçirilen ve bugün hepimizin hayatlarına etki eden birçok girişimin erken aşama yatırımcısı olan Y Combinator'ın 34. Demo Day'i gerçekleşti. Dünyanın dört bir yanındaki girişimciden 17 bin başvuru alan Y Combinator, bu dönemde 414 girişime fon sağladı. Bu girişimler arasında öne çıkan kripto girişimleri de mevcut. Üstelik kripto girişimleri bu sene kripto al-sat ve dijital cüzdan uygulamalarının ötesinde, bilhassa NFT, DeFi, web3 ve kripto yatırımları gibi alanlara odaklanıyor.
Bu girişimlere gelin hep birlikte göz atmadan önce Y Combinator'ın yeni döneminden öne çıkan birkaç veriyi sizlerle paylaşalım. Bu dönemde 42 ülke temsil edildi ve şirketlerin yaklaşık yüzde 50'si ABD dışındandı. Yeni Zelanda, Sudan, Uganda ve Kosta Rika'dan girişimler ilk kez Y Combinator'da yer aldı. Paylaşılan bilgilere göre şirketlerin yüzde 18'i kadın kurucuya sahip.
Y Combinator'dan mezun, en değerli 10 şirkete de buradan göz atabileceğinizi hatırlatalım.
Y Combinator'ın yeni döneminden mezun olan 25 kripto girişimi ise şunlar:
Arda:
Pranay Shetty ve Ramkumar Venkataraman tarafından hayata geçirilen Arda, fintech'lerin DeFi ürünlerini platformlarına yerleştirmeleri için tek bir API sunuyor. Bu da fintech'lerin gözetim altında, güvenli ve uyumlu bir şekilde daha fazla müşteri edinmelerine, bu müşterileri elde tutmalarına ve gelir ve katılımı artırmalarına olanak tanıyor.
Argo:
Arcadiy Golubovich tarafından hayata geçirilen Argo, dünya çapında Film ve TV yapımcılarını güçlendirmeyi hedefliyor. Argo, film yapımcılarının reklam, abonelik ve NFT satışları yoluyla film ve televizyon çalışmalarından para kazanmaları için teknoloji ve ekosistem sağlıyor.
Bloom:
Abdigani Diriye, Ahmed Ismail, Khalid Keenan ve Youcef Oudjidane tarafından hayata geçirilen Bloom, Doğu Afrika ABD doları bankacılığında öğrencilere ve genç profesyonellere hizmet veriyor. Hedef kitle, ABD doları veya dijital dolar cinsinden tasarruf ederek ve yerel para birimlerinde harcadıkça harcama yaparak enflasyona maruz kalmıyor. Girişim, orta sınıfa, istikrarlı para birimlerinde yüksek APY tasarruflarına ve tüketicilerin yerel para birimlerinde harcama yapmalarına olanak tanıyan finansal hizmetlere erişim sunuyor. Bunu hem bankacılık altyapısını hem de Web3'ü kullanarak yapıyor.
Blocknom:
Ghuniyu Fattah Rozaq ve Fransiskus Raymond tarafından hayata geçirilen Blocknom, DeFi getirisi ile kripto yatırımlarını tüketiciler ve işletmeler için güvenli ve kolay hale getiriyor. Girişim, insanların kripto yatırımlarının faydalarından ticaret yaparak değil, uzun vadeli elde tutarak yararlanabileceklerine inanıyor.
Botin:
Robert Baron ve James Jara tarafından hayata geçirilen Botin, Latin Amerika'daki insanların ABD Hisse Senetleri, kripto ve daha fazlasına yatırım yapabileceği bir mobil uygulama. Girişim, tüketicilere yüzde 1'lik yatırım araçları veriyor.
Cashmere:
Shashank Khanna, Rebecca Lee ve Charlotte McGinn tarafından kurulan Cashmere, web3 girişimlerinin Solana'daki dijital varlıklarını yönetmeleri için bir kripto cüzdan. Girişimler, işlerini bir kişinin cüzdanından yürütmek yerine, fonlarını iş birliği içinde yönetmek için Cashmere'in cüzdanını kullanabiliyorlar.
Chaingrep:
Merwane Drai ve Rosco Kalis tarafından kurulan Chaingrep, zincir içi etkileşimler ve dijital varlıklar için bir arama motoru. Girişim, Etherscan gibi mevcut sistemlerin normal kullanıcılar için çok karmaşık olduğunu söylüyor. Bu nedenle Chaingrep'in, işlevlerin çoğunu soyutlamanın ve tüm gürültüyü filtrelemenin ve zincir üstü bilgi bulma deneyiminin önemli ölçüde iyileştirebileceği düşünülüyor.
Courtyard:
Paulin Andurand ve Nicolas le Jeune tarafından hayata geçirilen Courtyard, fiziksel koleksiyonları (ticari kartlar, spor ayakkabılar, saatler gibi) güvenli kasalarda saklıyor, varlığın 3 boyutlu bir temsilini oluşturuyor ve blok zincirinde bir NFT olarak basıyor. Fiziksel ürün Courtyard tarafından alınıp token haline getirildikten sonra, kullanıcılar NFT'lerini Ethereum uyumlu herhangi bir pazarda takas edebiliyor, değerli koleksiyonlarını NFT olarak tutabiliyor ve diğer koleksiyoncularla bağlantı kurabiliyor.
CypherD Wallet:
Kuberan Marimuthu, Muthukrishnan Ramabadran ve Dheeban Srinivasan Govindarajan tarafından hayata geçirilen CypherD Wallet, kripto cüzdanların şu anda ana akım kullanıcılar için fazla zor olduğunu ve bunu çözmek istediklerini söylüyor. Girişim, web3 tarama deneyimini genel kullanıcılara ulaştırıyor. Geçen ay beta uygulamamızı başlatan girişim, dünyanın en ucuz EVM çapraz zincir köprüsünü kurduğunu belirtiyor.
Decent:
Alexander Carlson, Will Collier ve Charlie Durbin tarafından hayata geçirilen Decent, müzisyenlerin çalışmalarından doğrudan hayranları aracılığıyla para kazanmalarını sağlayor. Bunu da müzisyenlerin telif ücretleriyle teminat altına alınan NFT'ler vermelerini sağlayan bir pazar ve altyapı aracılığıyla yapıyor.
earnJARVIS:
Atyab Bhatti ve Kush Maheshwari tarafından hayata geçirilen earnJARVIS, kripto ekonomisi için varlık ve getiri yönetimini otomatik hale getiriyor. Girişim, kullanıcıların çeşitlendirilmiş portföyler oluşturmalarına yardımcı olurken, varlıklarının kripto ekonomisine verimli bir şekilde dağıtılmasını sağlayarak getiri elde etmelerine yardımcı oluyor.
Finnt:
Faouzi El Yagoubi ve Anji İsmail tarafından hayata geçirilen Finnt, aileler için DeFi uygulaması olarak hizmet veriyor. Çocuklar veya aile üyeleri için kripto ile tasarruf etmeyi kolaylaştıran çok kullanıcılı, yüksek verimli tasarruf hesapları sunuyor.
GoSats:
Roshi Aslam ve Mohammed Roshan tarafından hayata geçirilen GoSats, bir bitcoin ödül uygulaması olarak faaliyet gösteriyor. Girişim, insanların Hindistan'da her alışveriş yaptıklarında nakit para ve ödül olarak ücretsiz bitcoin biriktirmelerine yardımcı oluyor.
LiquiFi:
Robin Ji ve Oliver Tang tarafından hayata geçirilen LiquFi, şirketlerin ve DAO'ların token kazanma, yönetme ve çalışanlara, yatırımcılara, ortaklara ve topluluk üyelerine dağıtımını otomatikleştirmelerine yardımcı oluyor. Güvenli, denetlenmiş akıllı sözleşmeler, token'ların zamanında dağıtımını garanti ediyor ve kişilerin kendi çözümünü oluşturmak için harcadığı zamandan ve kaynaklardan önemli ölçüde tasarruf sağlıyor.
Magna:
Bruno Faviero ve Arun Kirubarajan tarafından hayata geçirilen Magna, kripto şirketlerine, token dağıtımlarını, token sahibi işe alım/çıkışlarını ve diğer kritik araçları yönetmelerine yardımcı olmak için evrensel olarak ihtiyaç duyulan araçları sunuyor.
NFTScoring:
David Mokos ve Adam Zvada tarafından hayata geçirilen NFTScoring, NFT'leri keşfetmek, analiz etmek ve takas etmek için kullanıcıya yardımcı oluyor. Girişim, NFT pazarını herhangi bir anda anlamak, bu alanda en iyi kararları verebilmek ve daha hızlı aksiyon alınmasını sağlamak istiyor.
OnScale:
Tonjé Bakang Tonje ve German Saprykin tarafından hayata geçirilen OnScale, içerik oluşturucuların gelir bütçelemeyi, nakit akışı yönetimini, vergi mahsuplarını ve faturalandırmayı otomatikleştiren bir iş bankası olarak hizmet veriyor. Girişim, içerik oluşturucuların finansal görevleri otomatikleştirmelerine, paradan ve zamandan tasarruf etmelerine yardımcı oluyor.
Payourse:
Hakeem Adeyemi Orewole, Bashir Aminu ve John Anisere tarafından hayata geçirilen Payourse, Afrika'daki herkes için kripto ve web3'e kolay, hızlı ve ucuz erişimi kolaylaştıran, hızlandıran ve ucuzlaştıran araçlar ve altyapı oluşturuyor.
Poko:
Sean Ang, Geoffrey See ve Van Tran tarafından hayata geçirilen Poko, web3 için Slack olarak hizmet veriyor. Gelişmekte olan pazarlarda sınır ötesi iş birliklerinde LLC'leri DAO'larla değiştirmeyi amaçlıyor. Girişim ayrıca sermayeyi bir araya toplamaya, sermaye dağıtmaya ve toplulukları zahmetsizce yönetmeye yardımcı oluyor.
Remi Labs:
Brant Choate ve Dan Conger tarafından hayata geçirilen Remi Labs, bir NFT koleksiyonu başlatmanın markalar için cazip görünebileceğini, ancak kötü bir şekilde yürütüldüğünde uzun süreli olumsuz etkiler yaratabileceğini söylüyor. Girişim, NFT'lerin sıkıntısını gidermeyi hedefliyor ve kullanıcılara gerçek ürünler, gerçek deneyimler, gerçek erişim ve gerçek değer vadediyor.
SimpleHash:
Alex Kilkka ve Olly Wilson tarafından kurulan SimpleHash, çok zincirli NFT indeksleme ve sorgulama altyapısında uzmanlaşmış bir girişim. SimpleHash, zincirler arasında tak ve çalıştır, standartlaştırılmış NFT uyumluluğu oluşturuyor. SimpleHash API ile ayrıntılı meta verileri kolayca sorgulayabilmek ve geri alabilmek mümkün.
Soon:
Aaron Bylund, Chris Lovato ve Michael Shattuck tarafından hayata geçirilen Soon, bir programa yatırım yaparak ve harcama yaptığınızda mevcut kazançları satarak, yatırımı baştan sona otomatik hale getiriyor.
Tradezi:
Phi Dang ve Jasmine Huynh tarafından hayata geçirilen Tradezi, herkesin tek bir yerde hisse senetlerine, kripto paralara ve diğer alternatif varlıklara yatırım yapmasına yardımcı olmayı amaçlıyor. Girişim kendini "Güneydoğu Asya'nın Robinhood'u" olarak tanımlıyor.
Winter:
Laila Chima ve Michale Luo tarafından hayata geçirilen Winter, tüketicilerin kredi kartı veya banka hesabıyla NFT satın almasına yardımcı olmak için yerleştirilebilir bir widget sunuyor. Ayrıca, cüzdanı olmayan bir kullanıcının NFT'sini saklamaya ve yönetmeye yardımcı oluyor.
Yatima:
Gabriel Barreto, John Burnham ve Samuel Burnham tarafından hayata geçirilen Yatima, akıllı sözleşmelerin ve diğer deterministik hesaplamaların güvenliğini ve ölçeklenebilirliğini radikal bir şekilde geliştirmek için zincir üstü resmi doğrulama ve sıfır bilgi kanıtlarını kullanan bir Substrate blok zinciri olarak faaliyet gösteriyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap