Dünyanın en önemli teknoloji şirketleri arasında yer alan Microsoft'un CEO'su Satya Nadella geçen sene yaptığı basın toplantısında "Çevresel faaliyetler açısından karbon konusunda nötr olmak yeterli değil" ifadelerini kullanmıştı. Nadella, bunda oldukça haklı.Çünkü araştırmalar gösteriyor ki Sanayi Devrimi'nin başlangıcından bu yana dünya atmosferine 2 trilyon tondan fazla sera gazı salındı.
Hatta iklim konularıyla ilgili kitaplarıyla tanınan yazar Daniel Tanuro, bir kitabında ortaya çıkan tabloyu şöyle tarif ediyor: "1850'den beri yeryüzünün ortalama ısısı hızlanarak artıyor. Buna bağlı olarak birçok bitki ve hayvan türü yapılarına uygun bir yaşam alanı bulabilmek için göç ediyor, buzlar ve karlar kesin bir şekilde ve bazen şaşırtan ölçülerde eriyor, kütlesi genişleyen okyanus seviyelerinin yükselmesiyle deniz seviyeleri de yükseliyor. Siklonların şiddeti artıyor ve meteorolojik olaylardaki aşırılık dikkati çekiyor. Titizlikle belgelenen tüm değişikliklerin atmosferdeki karbon oranının artışının, dolayısyla dünya yüzeyinin ısınmasının temel motoru olduğuna hiç şüphe yok."
Microsoft'un hedefleri büyük
Dolayısıyla şirketlerin artık sadece karbon nötr olması dünyayı yaşanması beklenen doğa felaketlerinden kurtarmayacak. Karbon salınımlarını engellemeyecek. Ya da dünyanın sıcaklığının bir derece daha artmasının önüne geçmeyecek. Ama Microsoft, bütün bunlara rağmen dünyanın bu gidişatına dur demeye niyetliyle yola çıktı. Bununla ilgili iddialı bir hedefleri var. Microsoft, 2030 yılında karbon ayak izini ortadan kaldırmayı ve 2050 yılında kurulduğundan bu güne kadar yaydığı tüm karbon miktarını sıfırlamak ve hatta bunun ötesine geçmek.
Bu kritik eşiğin farkında olan şirket, Nadella'nın açıklama yaptığı günlerde 1 milyar dolarlık İklim İnovasyon Fonu’nu (Climate Innovation Fund) hayata geçirdi. Bu kapsamda iklim teknolojileri üzerine çalışan girişimlere yatırım kararı alındı. Şimdiye kadar 12 girişime para aktarıldı.
Ekim 2020'de Robert Niven tarafından kurulan CarbonCure ile yatırımlar başladı. Ama yapılan yatırımın miktarı açıklanmadı. 2007 yılında faaliyete geçen şirket, karbon ofsetlerini yönetmenin karmaşıklığını ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Bunun için ofset projelerini erişilebilir hale getiriyor. Karbondioksiti yakalayıp yapı malzemelerine sabitleyerek şehirlerin karbon ayak izini düşüren CarbonCure'un toplam yatırım miktarı ise 12,4 milyon dolar.
İklim İnovasyon Fonu, bir ay sonra Kasım 2020 ABD merkezli Aclima 40 milyon dolar yatırım yaptığı haberiyle gündeme geldi. Davida Herzl, Reuben Herzl tarafından kurulan şirket, temelde sensör ve ölçüm cihazları geliştiriyor. Havadaki karbon miktarını ölçerek sera gazları ve hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgeleri tespit edip haritalanmasını sağlıyor. Aclima şimdiye kadar 16 yatırımcı tarafından desteklendi. 2007'de kurulan şirketin yatırım miktarı ise 64 milyon dolara ulaştı.
2021 yılında ise yatırımlar yeniden Haziran ayında başladı. Rheaply 2,2 milyon dolar yatırım yaptı. Şirket, 2015'te kurulan şirket, ABD merkezli... Karbon ayak izi hesaplamaya odaklanıyor. Şimdiye kadar 18 yatırımcıdan 12,8 milyon dolar yatırım aldı.
Üç ay sonra yani Eylül 2021'de iki şirket daha portföye katıldı. Twelve yatırımı DCVC'nin liderliğinde gerçekleşti. 57 milyon dolarlık yatırım kalabalık bir ekiple ortak yapıldı. Tura katılanlar arasında Münih Re Ventures, Breakout Ventures ve Evok Innovations ile vardı. 2015 yılında kurulan şirket, Stanford Üniversitesi'nde çalışan iki hoca Etosha Cave ve Kendra Kuhl'un geliştirdiği karbon dönüştürme teknolojisine odaklanıyor.
Eylül ayı içinde 36 milyon dolarlık yatırım Omnidian'a geldi. Temelde güneş enerjisine odaklanarak stratejik planını oluşturuyor. Performansları, riskleri ve harcamaları ile ilgili varlıkları ömür boyu optimum ve sürdürülebilir bir şekilde yönetiyor. ABD merkezli şirket, toplamda 13 yatırımcıdan yaklaşık 58 milyon dolar yatırım aldı.
İki ay sonra üst üste iki yatırım haberi daha geldi. 10 milyon dolarlık yatırım SustainCERT'e yapıldı. Karbon kredisine odaklanan şirket, 2018 yılında kuruldu. Karbon kredisi, onu elinde tutan şirketin belirli bir miktarda karbondioksit veya diğer sera gazları yaymasına izin veren bir izin olarak tanımlanıyor. Şirket, 3 yatırımcıdan şimdiye kadar yaklaşık 9 milyon dolar yatırım topladı.
Bir diğeri ise ABD merkezli enerji şirketi AutoGrid'e kalabalık bir ekiple yapılan 85 milyon dolarlık yatırım idi. Schneider Electric liderliğinde gerçekleşen yatırıma Moore Strategic Ventures, SolarEdge Technologies GS Futures, National Grid Partners, Shell Ventures ve Total Carbon Neutrality Ventures katıldı. 2010 yılında kurulan şirket, güç kullanımına ilişkin öngörüler sağlamak için yapay zeka teknolojisini kullanıyor. Bir MIT şirketi olan girişim, her dakika yaklaşık bir milyon tahmin yapıyor.
Fon, 2021 yılını birçok kez Webrazzi'de de hakkında haberler yaptığımız Climeworks'e yatırım yaparak bitirdi. Sektörün en önemli şirketleri arasında yer alıyor. Dünyanın ilk karbon yakalama girişimi olma özelliğini taşıyor. İzlanda merkezli 2009 yılında Christoph Gebald ve Jan Wurzbacher tarafından kurulan Climeworks, doğrudan hava yakalama teknolojini kullanarak 1 milyar insana ulaşma hedefiyle yola çıktı. İsviçre merkezli şirketin en büyük rakipleri arasında WK Asia-Pacific Environmental, Pall, Bioteria and Climet Instruments bulunuyor. Dünyanın en büyük karbon yakalama ve depolama tesisi kurdu. Doğrudan Hava Yakalama (Direct Air Capture – DAC) ve depolama tesisi Ocra, 4000 ton CO2 tutma kapasitesine sahip.
2022 hareketli başladı
Fon 2022'ye oldukça hızlı başladı. İlk ayında iki yatırım haberi geldi. BlocPower ve LanzaJet... 2020 yılında kurulan ABD merkezli sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) üreticisi LanzaJet, 50 milyon dolar yatırım aldı. Yatırımla ABD'nin Georgia eyaletinde bulunan LanzaJet Freedom Pines Fuels fabrikasında düşük karbonlu, sürdürülebilir kaynaklardan elde edilecek etanolden sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) üretilecek. Tesis 2022'de tamamlanacak ve 2023'ten itibaren yılda 10 milyon galona (yaklaşık 38 milyon litre) kadar SAF ve yenilenebilir dizel yakıt üretmeye başlayacak.
BlocPower ise 30 milyon dolar yatırım aldı. New York merkezli girişim, ev sahiplerine yeşil enerjiye geçme olanağı sunuyor. Evlere elektrikli 'yeşil' ısıtma ve soğutma sistemlerini kuruyor. Ya da bu gerekli sistemleri kiralıyor. BlocPower 20 şehirde 1200'den fazla binayı dönüştürdü. Yatırımcıları arasından Jeff Bezos, Andreessen Horowitz gibi isimler dikkat çekiyor.
Şubat 2022'de LEKO Labs'e yatırım yapıldı. Şirket, çelik ve betona alternatif olarak sürdürülebilir ahşap esaslı yapı malzemeleri geliştiren ve inşaat yöntemlerine otomasyon uygulayan bir inşaat girişimi... Lüksemburg merkezli Leko Labs, 21 milyon dolar yatırım aldı.
Bu ay iki yatırım haberi ağaçlandırma odağından geldi. NCX ve Heirloom'a yapılan yatırım toplamda 103 milyon dolar yatırım yaptı. NCX'in temelde yaptığı iş ağaç dikmek. Kulağa tuhaf gelen bu yöntem, ağaçların yakaladığı karbondioksiti endüstriyel kullanım için dönüştürüyor. Bu sayede, karbonu atmosferden kalıcı olarak uzaklaştırılıyor.
Heirloom ise mineralizasyon yoluyla karbon ayırmaya odaklanıyor. Yani karbondioksitle bağlı oluşan mineralleri ısıtarak sera gazlarının ortaya çıkmasını sağlıyor. Bu işlemin ardından ortaya çıkan karbondioksit yakanalarak depolanıyor. Şirketin müşterileri arasında Stripe, Shopify, Klarna gibi isimler dikkat çekiyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap