Tarihte bilinen en eski madeni Afrika Kıtası'nda yer alıyor. Aslan Mağarası olarak bilinen alanda paleolitik dönemde yaşayan insanlar demir ihtiva eden hematit madenini çıkardığı biliniyor. Eski çağlardan beri madencilik, tarım ile birlikte toplumların hammadde ihtiyaçlarını sağlayan iki temel üretim alanından birisi olarak öne çıkıyor.
Modern dünyada doğal kaynaklarını yani madenlerini etkin bir biçimde kullanan ülkelerin başında ABD, Çin, Güney Afrika, Kanada, Avustralya ve Rusya geliyor.
Yer kabuğunda bulunan cevher, endüstriyel hammadde bulmayı ve işlemeyi sağlayan sektör, zamanla gelişen teknolojiyle değişti ve dönüştü. Özellikle endüstri 4.0 ile birlikte gelen teknolojik gelişmelerden etkilendi.
Bu alanda faaliyet gösteren teknoloji şirketleri ortaya çıkmaya başladı. Bu şirketlerden biri de 2018 yılında Avustralya kurulan Plotlogic... Dün Innovation Endeavors liderliğinde aldığı 18 milyon dolarlık yatırım haberiyle gündeme gelen şirket, madencilik alanında yer altı kaynağının tespit edilmesinde kullanılan hiperspektral görüntüleme teknolojisi üretiyor. Bu, materyallerin çok hassas şekilde birbirinden ayrılmasına ve ayrı ayrı tanımlanmasına yardımcı oluyor.
Clay Contour_1 from Plotlogic on Vimeo.
2019 yılında piyasaya sürdüğü OreSense adlı cihazla toplanan bilgiyi elektromanyetik tayftan (görüntü) geçiriyor. İnsan gözünün görebileceği hale getiriyor.
Maden şirketleri için LIDAR (Light Detection and Ranging) görüntüleme kurulumu yapıyor. Numuneler laboratuvara götürülmeden maddeni oluşturan elementleri nitel ve nicel olarak inceleme işlemi yani spektral analizinin yerinde yapılmasına olanak veriyor. Bu da finansal ve çevresel süreçlerin verimli hale gelmesini sağlıyor.
Şirketin kurucusu Andrew Job, "Madencilik operasyonlarına teknolojiyi dahil ederken bu alanda çalışanlara gerçek zamanlı bilgi ile destelekmeyi amaçlıyoruz. Bu da daha fazla cevher işlemeyi olanaklı hale getiriyor" diye konuşuyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap