Bir airdrop ve hack hikayesi: ApeCoin

Dün düzenlenen Airdrop esnasında hackleme yaşanırken, ApeCoin fiyatlarında ciddi seviyede düşüş gerçekleşti.
Bir airdrop ve hack hikayesi: ApeCoin

BAYC'nin yaratıcılarının yeni token projesi ApeCoin'in tüm detaylarını dün sizlerle paylaşmıştık. Dün düzenlenen Airdrop esnasında hackleme yaşanırken, ApeCoin fiyatlarında ciddi seviyede düşüş gerçekleşti. ApeCoin fiyatı bir gün içinde 39.40 dolardan 8 dolara düştü. 

CoinMarketCap'teki bilgilere göre ApeCoin, 2.03 milyar dolar piyasa değeri ile kripto para büyüklüğü açısından 49. sırada yer alıyordu. ApeCoin'in dolaşımda olan kripto para miktarı 277.5 milyon olarak öne çıkıyor. Daha iyi anlaşılması açısından Bitcoin'in dolaşımda olabilecek maksimum kripto para miktarının ise 21 milyon ile sınırlı olduğunu belirtelim.

ApeCoin'in son 24 saatlik işlem hacmi ise 9 milyar 281 milyon 218 bin 925 dolar olarak öne çıkarken, pazar değeri 4,4 milyar dolar olarak kendini gösteriyor. 

Airdrop saldırısının detayları

Sözleşmelerde gerçekleşen güvenlik açıklarını paylaşmasıyla tanınan KumpirMafyas hesabının paylaştığına göre; saldırgan, BAYC tokenlarını flash kredi ile ödünç aldı. Bu işlemin akabinde krediyi  BAYC NFT'lerini almak için kullanan hacker, AirDrop APE tokenını talep etmek için BAYC NFT'lerini kullandı. 

Bu adımların ardından flash krediyi iade etmek için BAYC NFT'yi kullanarak BAYC mintledi ve airdrop APE tokenları aldı.

KumpirMafyas'ın paylaştığına göre, saldırıya sebep olan şey, AirDrop'un bir kullanıcının NFT'yi tutma süresinin uzunluğunu dikkate almaması olarak öne çıkıyor. Yani AirDrop süreci yalnızca bir kullanıcının o sırada NFT'ye sahip olup olmadığını dikkate alıyor. 

Dün paylaştığımız tokenomics kapsamında ApeCoin'in yüzde 47'sinin zaman içinde DAO'nun "ekosistem fonu" olarak dağıtılacağını aktarmıştık. Bu noktada küçük bir parantez açmakta fayda var. Aslında paylaşılan belgelerde tokenın yüzde 62'si ekosistem fonu olarak ayrılıyor. Ancak bu fonun 150 milyonluk kısmı yukarıda bahsettiğimiz üzere BAYC ve MAYC sahiplerine ait.

90 bin dolar kazanç yakalayan BAYC sahibi

Yaşanan dalgalanmalar ve fiyat düşüşlerine rağmen, Airdrop'tan karlı çıkan BAYC sahipleri de gündeme geldi. Fortune'un paylaştığına göre, 29 yaşındaki Rahim Mahtab, geçen yıl yaklaşık 1.700 dolara aldığı Bored Ape NFT'sinin Airdrop esnasında gerçekleştirdiği ApeCoin satışı ile 90 bin dolarlık kazanç yakaladı. 

Nathan Head de tıpkı Rahim Mahtab gibi, bu şanslı isimler arasında yer aldı. 25 yaşındaki Head, Bored Ape NFT'sini 4 bin 100 dolara satın aldı. Nathan Head, Airdrop ile 75 bin dolar kazanç elde etti. 

45 dakika içinde yüzde 90 zarar

Yine de herkes Nathan ve Rahim kadar şanslı değildi. Coindesk muhabiri Andrew Thurman, 279 bin dolar değerinde Ethereum'u metamask üzerinden satıp ApeCoin alan bir kişinin hesabını paylaştı. Thurman, bu kişinin kararı için "45 dakika içinde yüzde 90 zarar." yorumunu yaptı. 

Aslında "satmadıysan zararda değilsin" yaklaşımı üzerinden Blockanalia hesabının henüz zararda olmadığını söyleyebiliriz. Öte yandan tanınmış projelerde yer alan güvenlik açıkları, NFT projelerine olan güveni sarsmaya devam ediyor. Görünen o ki; NFT yatırımcılarının, sözleşmelere NFT üreticileri kadar hakim olması gerekiyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.