Mesut Çevik: "Metaverse internetin geleceği değil nimetlerinden biri olacak."

Blockchain oyun girişimi kurucusu ve içerik üreticisi Mesut Çevik "Metaverse ne değildir?" başlıklı oturumuyla sahnedeydi. 
Mesut Çevik:

Webrazzi Dijital 2022'de Metaverse ve NFT konularının gündemde olacağını sizlere aktarmıştık. Blockchain oyun üreticisi ve içerik üreticisi Mesut Çevik "Metaverse ne değildir?" başlıklı oturumuyla sahnedeydi. 

Çevik sunumuna "Metaverse internetin geleceği değildir" sözleriyle başladı. Oyun sektörüne atıfta bulunan Çevik, kullanıcıların beklentisinin farklı kimliklerle rol yaptıkları bir ortam olduğunu hatırlattı. Çevik, 1997'den 2004'e Second Life'tan World of Warcraft'a oyunları örnek gösterdi. "Metaverse yeni başladı gibi lanse ettiriliyor" diyen Çevik, bunun donanım satma için bir yarış olduğunu dile getirdi. Warcraft'ta oyun içi para birimi kurgularını aktardı."Metaverse internetin geleceği değil nimetlerinden biri olacak" dedi ve ekledi: "Metaverse dediğimiz olay zaten yıllardır var."

"Metaverse sadece VR ve AR değildir" diyen Çevik, "Ready Player One" örneğini paylaştı. Aynı şekilde 1997'de Ultima Online örneğini de paylaştı ve ekledi: "Tek bir donanıma muhtaç değilsiniz." 

AR başlıkların 2013'de ilk prototipi, 2016'da ise ilk sürümlerini yayınladığını belirten Çevik, kullanım zorlukları ve istenen etkileşimi sağlamaması nedeniyle insanlar tarafınan benimsenmedi. dedi. VR ve AR başlığına ihtiyaç duymayan Metaverse girişimleri kapsamında Roblox örneğini paylaştı. 

"Metaverse markalar için yeni değil." diyen Mesut Çevik, "I can football" 2008'de Vestel ile iş birliğini hatırlattı. Metaverse'ün sadece ismi değişti diyerek, pazarlama ekiplerinin çok oyunculu ve oyunlaştırma içeren yapıların ismini Metaverse koyarak insanı yabancılaştırdığını dile getirdi.

"Metaverse neler vaadediyor? " sorusunu FIFA üzerinden bir örnek ile yanıtladı. "FIFA'daki eşyalarınızı başka oyuna taşıyamıyorsunuz." dedi. Çevik, hesabın engellendiği takdirde tüm kazanımların gideceğini hatırlattı. 

Block zincir devreye girdiğinde FIFA'daki kazanımların sizin olacağını belirten Mesut Çevik, "Kazanımları alıp başka bir oyuna taşıyıp hesabı başkasına satabileceksiniz." dedi. Kripto varlıkların gerçek bir kazanım yaratacağını aktaran Çevik, bankadan alınan puanı kahvede harcayabileceğiniz, sadakat programlarıyla NFT'ler kazanılmasını sağlacak proje kurgularından bahsetti. Bu kurguları "gerçek bir metaverse projesi" olarak nitelendirdi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.