Yapay zekayla büyükbaş hayvanların sağlığını iyileştirerek verimliliğini artıran hayvan sağlık takip sistemi: wiCow

wiCow, makine öğrenmesi ve yapay zeka altyapısıyla büyükbaş hayvanların sağlığını iyileştirerek verimliliğini artıran hayvan sağlık takip ve erken uyarı sistemi olarak hizmet veriyor.
Yapay zekayla büyükbaş hayvanların sağlığını iyileştirerek verimliliğini artıran hayvan sağlık takip sistemi: wiCow

Gelişen teknoloji, hayatın her alanında iyileştirilmeler yapılmasına ve bunlar gerçekleşirken kişilerin hem zamandan hem de maliyetten tasarruf etmesine imkan sağlıyor. Son dönemde karşımıza çıkan ve büyükbaş hayvanları odağına alan wiCow da bu gelişen teknolojinin bir ürünü.

wiCow, makine öğrenmesi ve yapay zeka altyapısıyla büyükbaş hayvanların sağlığını iyileştirerek verimliliğini artıran hayvan sağlık takip ve erken uyarı sistemi olarak hizmet veriyor. wiCow’un amacı yapay zeka altyapısıyla büyükbaş hayvanların sağlık takibiyle çiftliğin verimini artırmak ve gerektiğinde alarm üreterek çiftçiyi/veterineri uyarmak.

Yapay zeka altyapısıyla çiftliği ve hayvanları tanıyıp çiftlik sağlık puanı çıkarıyor

wiCow Pro uygulaması ile 7/24 verilen kızgınlık, yüksek ateş, doğuma 24 saat kala, ve doğum uyarıları ile çiftçiye ve veteriner hekime hayvanı yakın takip ve gereğinde erken müdahale şansı verirken, bu sayede anne inek ve buzağı ölümleri de büyük ölçüde düşürülüyor. Anne inek ve buzağı ölüm oranlarının globalde sırayla yüzde 3 ve yüzde 6, Türkiye’de yüzde 15-20 civarında olduğunu düşünürsek, aslında maddi (yılda yaklaşık 70 milyar euroluk küresel kayıp) ve manevi ciddi bir problemden söz etmek mümkün. wiCow aynı zamanda yapay zeka altyapısıyla çiftliği ve hayvanları tanıyıp çiftlik sağlık puanı çıkararak, çiftlikte olası bir salgın hastalığın önüne geçilmesini sağlamakla beraber çiftliğin süt verimini de artırıyor. 

Hem Türkiye hem de Almanya'da ofisleri bulunuyor

wiCow, Tolga Çırak ve Selvi Yurtsever Çırak tarafından 2015 yılında İstanbul’da, 2019 yılında ise Hannover Almanya’da kuruldu. wiCow’un içeriğinde hem yazılım hem donanım hem de canlı bir hayvana intravajinal takılacak sensör cihazı olduğundan geliştirilme süreci yaklaşık 4 yıl sürdü. Hazır bir altyapı kullanmayan ekip, tamamen her şeyi sıfırdan kendisi geliştirdi. 

Rakamlarla wiCow

Girişimin ilk pilot çiftlikleri ve ilk müşterileri Alman çiftçiler oldu. Şu an hem Türkiye’de hem Almanya’da müşterileri ve İtalya ve Danimarka’da da pilot çiftlikleri bulunuyor. wiCow şu ana kadar yaklaşık 3 milyon saat hayvanın içinde çalıştı, 6 binden fazla doğum tamamladı, 800'den fazla buzağının ve 200'den fazla anne ineğin hayatını kurtardı. Sağlıklı olarak belirlediği 20 bin farklı ineğin hiçbirinde herhangi bir hastalığa rastlanmadı. 

Rakiplerinden ayrıştığı yönler

wiCow'un globalde Allflex (ABD), SmaXtec (Avusturya), Smartbow (Avusturya), Moocall (İrlanda), Medria Vel’Phone (Fransa) gibi rakipleri bulunuyor. wiCow'un rakiplerinin biri haricinde (Vel’Phone) hepsi ya boyunda ya sırtta ya midede ya da kuyrukta çalışan cihazlar üretiyor ve hepsi de belli bir ya da iki alanda yüksek doğruluklu alarm üretiyor. Kiminin doğum alarmı yüzde 80’in üstünde, kiminin de ovülasyon alarmı. Hatta bazılarının alarmı bu oranların çok altında. wiCow gibi hem doğuma 24 saat kala hem doğumda hem yüksek ateşte hem de ovülasyonda yüzde 90’ın üstünde alarm üretebilen bir cihaz piyasada şu anda mevcut olmadığı söyleniyor. Özetle wiCow, rakiplerinden bu noktada ayrışıyor. 

1,5 milyon euroluk yatırım turuna çıkıyor

Şimdiye kadar hiç yatırım almayan wiCow, bu sene 1.5 milyon euroluk yatırım turuna çıkıyor. Girişimin gelir modelleri ise direkt satış, distribütör kanalıyla satış ve direkt kiralama olarak belirtiliyor. 

wiCow, 5 senede hem Türkiye’de hem de Avrupa’da 100 bin sensör satışına ulasmak, bu alanda global ve güvenilir bir marka olabilmek istiyor. Şu anda Türkiye’de Hackquarters ve Türkiye İş Bankası’nın iş birliğiyle geliştirilen WorkupAgri hızlandırma programında yer alan girişim, Almanya’da da Almanya’nın en büyük hızlandırıcı programlarından biri olan Rootcamp-Spin Lab Accelerator programını yeni bitirdi. wiCow, arkasındaki bu desteklerle beraber gelmek istediği noktaya hızlıca varacağını düşünüyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.