Google Haritalar, Ukrayna'daki canlı trafik verilerini geçici olarak devre dışı bıraktı

Google Haritalar'da hem trafik yoğunluğuna dair bilgilerin paylaşılmasına ara verildi hem de mağazalar ve restoranlar gibi yerlerin ne kadar meşgul olduğuna dair canlı bilgi verme eylemi durduruldu.
Google Haritalar, Ukrayna'daki canlı trafik verilerini geçici olarak devre dışı bıraktı

Yaklaşık 5 gündür Ukrayna ve Rusya arasında devam eden savaş, tüm dünyayı etkisi altına almış durumda. Üstelik sadece fiziksel dünyamız değil, teknoloji dünyası da bu savaştan ciddi anlamda etkileniyor. Dün sizlerle aslında bu dönemde teknoloji dünyasında neler olduğuna dair detayları paylaşmıştık.

Neler olduğunu bir kere daha kısaca hatırlayalım.

Rus hükümeti, Facebook'un dört Rus medya kuruluşunun hesaplarını kısıtladığını iddia etmiş ve bunun kaldırılmasını talep etmişti. Ancak Facebook herhangi bir aksiyon almayınca Rusya'nın Facebook'a kısmen erişim engeli getirdiği belirtilmişti. Ukrayna Bilgisayar Acil Müdahale Ekibi (CERT-UA), Belarus tarafından desteklenen hacker'ların, Ukrayna askeri personelinin özel e-posta adreslerini hedef aldığını açıklamıştı. Yaptırım uygulanan Rus bankaları VTB Group, Sovcombank, Novikombank, Promsvyazbank ve Otkritie'nin müşterilerinin Apple Pay ve Google Pay hizmetlerini kullanması engellenmiş ve Starlink Ukrayna'da aktif hale gelmişti. 

Şimdi ise yeni bir haber de Google Haritalar'dan geldi. Reuters'in haberine göre Google, bazı Google Haritalar araçlarını Ukrayna için geçici olarak devre dışı bıraktığını doğruladı. Buna göre Google Haritalar'da hem trafik yoğunluğuna dair bilgilerin paylaşılmasına ara verildi hem de mağazalar ve restoranlar gibi yerlerin ne kadar meşgul olduğuna dair canlı bilgi verme eylemi durduruldu. Bir Google Haritalar sözcüsü, navigasyon için uygulamayı kullanan kişiler için trafik bilgilerinin hala mevcut olduğunu söyledi.

Google Haritalar'ın bu hamlesinin bir Ukrayna hükümet kurumunun işgalci Rus güçlerini şaşırtmak için ülke genelinde yol işaretlerini kaldırdığını söylemesinden bir gün sonra geldiğini de belirtmek gerek. 

Online hizmetler ve sosyal medya platformları aslında, savaşla ilgili konulara odaklanan araştırmacılar tarafından şu anda aktif olarak kullanılıyor. Örneğin; Middlebury Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü'nden bir profesör, Google Haritalar'ın, Vladimir Putin'in saldırıyı duyurmasından saatler önce sınıra doğru Rus hareketi olan bir trafik sıkışıklığını izlemesine yardımcı olduğunu söyledi. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.