Facebook Reels tüm kullanıcılara açılıyor

Eylül 2021'de ABD'li kullanıcılara açılan Reels bugün tüm kullanıcılara açılıyor. Facebook'un bunlara ek olarak içerik üreticilere Reels odaklı yeni üretim araçları sunduğunu belirtelim.
Facebook Reels tüm kullanıcılara açılıyor

Facebook tarafından 2019 yılından önce yayına alınan TikTok benzeri Lasso, kullanıcılarına 10 Temmuz 2020'de hayatına veda etse de Facebook'un Reels sevdası bitmedi. Eylül 2021'de ABD'li kullanıcılara açılan Reels bugün tüm kullanıcılara açılıyor. 

150'den fazla ülkede kullanıcılarla buluşmaya hazırlanan özellik, içerik üreticiler için kısa formatta içerik oluşturmanın yolunu açacak. Aynı zamanda Instagram kullanıcıları çapraz paylaşım özelliği ile Instagram'daki Reels içeriklerini Facebook'ta paylaşabilecek. 

Facebook'un bunlara ek olarak içerik üreticilere yeni üretim araçları sunduğunu belirtelim. Ayrıca şirket, içerik üreticilerin Reels üzerinden reklam modelleri vesilesiyle gelir elde etmesi için yeni araçlarını tanıttı. 

Facebook'a Reels özelliği gelmesinin nedeni

Facebook'un uygulama ailesinin herhangi bir bireyinde başarı gösteren uygulama formatlarını tüm uygulama ailesine yayması alıştığımız bir durum. Hatırlarsanız, Hikaye formatı Instagram'da başarıya ulaşınca, Facebook ve WhatsApp'ta da Hikayeler özelliğinin yayınlandığını görmüştük. 

Dördüncü çeyrek kazanç raporuna göre Reels, Instagram'da en hızlı büyüyen içerik formatı olarak öne çıkıyor. Instagram'ın büyümesinde kritik rol üstelenen Reels, Facebook'ta da hızlı bir büyüme gösterdi. 

Reels reklamları 

Facebook'un bu hızlı büyümeyi gelire dönüştürmek için kolları sıvadığını da belirtmekte fayda var. Şirket, test aşamasındaki  "Facebook Reels Overlay Ads"i  ABD kanada ve Meksika'daki tüm içerik üreticilerin ilgisine sundu. Facebook Mart ortalarında test sürecindeki reklamları 50'den fazla ülkede yayına almayı planlıyor. Böylece Reels'de yayın içi reklamlar hayata geçmiş olacak. 

Banner'lar ve çıkarmalar olmak üzere iki farklı reklam formatı bulunduğunu belirtelim. Bu iki format da içerikleri bölmüyor, aksine ekranda oynayan içeriğin üst kısmına yerleşiyor. Banner reklamları yarı şeffaf bir görünüm ile karşımıza çıkarken, çıkartmalar Reels'in içine yerleştirilebilen sabit görseller olarak konumlanıyor. 

Gelir paylaşımı modeli 

Reklamlarda gelir paylaşım modeli ise yüzde 55'i içerik üreticisine yüzde 45'i ise Facebook'a gidecek şekilde kurgulandı. Yayın içi reklam programına dahil olan içerik üreticiler, otomatik olarak Reels reklam modeli için test kullanıcıları arasında yerini alacak. Yeni reklam modelinde test kullanıcıları arasına katılmak isteyen içerik üreticiler, Meta'nın ilgili sayfasından başvurabilecek.

Bu arada reklam verenlerin yeni banner ve çıkartma reklamları için Yayıncı Listesi, Engellenenler Listesi, Envanter Filtreleri ve Teslim Raporları gibi araçlara kavuşacağını ekleyelim. 

Son olarak reklamların yanı sıra içerik üreticilerin "Yıldızlar" üzerinden gelir elde edebileceğini de belirtmekte fayda var. Hatırlarsanız Facebook'un Yıldızlar üzerinden kurguladığı yapıyı sizlere aktarmıştık. 

Facebook bu yeni hamlesi ile içerik üreticilerini odak noktasına alan bir yaklaşım benimsedi. Facebook Reels'in platformdaki etkisini ise bir sonraki çeyrek raporunda hep birlikte göreceğiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.