Fibabanka tarafından girişim ekosisteminin yakın durma ve onlarla birlikte büyüme isteği doğrultusunda kurulan yatırım ve finansal teknoloji şirketi Finberg'i ilk olarak 2018 yılının Nisan ayında sizlere aktarmıştık. Yaklaşık 4 yıldır çeşitli yatırımlar ile karşımıza çıkan Finberg'in hem bugüne kadar neler yaptığını hem de 2021 yılına dair detaylı verilerini Finberg Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Elgin ile birlikte konuştuk.
2021 yılında 11 yeni yatırım
Finberg Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Elgin tarafından bizimle paylaşılan bilgilere göre şirket, bugüne kadar toplamda 19 yatırım gerçekleştirdi. Finberg'in 2021 yılı içinde 11 yeni yatırım gerçekleştirdiğini de ekleyelim.
Kurulduğu ilk yıllarda Birleşik Ödeme, BizimHesap ve GarajSepeti gibi yerli girişimlerine yaptığı yatırımlarla öne çıkan Finberg, Fibabanka ile birlikte bu girişimler üzerinden binlerce KOBİ ve bireysel kullanıcının hayatına dokunan çalışmaları da hayata geçirdi.
2 yılda 4 kat değer artışı
Zaman içinde ise girişimcilik ruhunun Fibabanka başta olmak üzere Fiba Grubu'nun geniş kaynaklarıyla birleştiğinde çok daha büyük etki bir yaratabileceğini fark eden Finberg, ilk iki yılında yarattıkları 4 kat değer artışıyla ve elde ettiği deneyimle Finberg’i bir fon yöneticisi olarak yeniden konumladı.
Finberg'in fonları arasında ise Fibabanka haricinde Fiba Grubu şirketlerinin de yatırımcı olabildiği Fırsat Fonu, Finberg Yıldız Fonu, Oyak ve Fiba Gruplarının sinerjisinden yararlanabilecek girişimleri büyütmeyi hedefleyen Finberg Yenilikçi Fintech ve Perakende Teknoloji Çözümleri Fonu da bulunuyor.
Getir ile birlikte perakende sektörüne adım atan ve Yıldız Fonu’nu kuran Finberg, ardından etki alanını genişletmek hedefi ile Fırsat Fonu’nu da hayata geçirdi. Finberg'in fintech alanında yaptığı yerli yatırımlar arasında Figopara, Colendi ve İkas, perakende alanında yaptığı yatırımlar arasında ise Mobilet ve Easycep gibi girişimler yer alıyor.
Yurt dışından 4 girişime yatırım
Sadece yerli girişimlere yatırım yapmakla da kalmayan Finberg, yurt dışından 4 girişime de yatırım yaptı. Finberg'in yurt dışında yatırım yaptığı girişimler ise Invstr, TapTap Send, Plum ve Bits of Stock. Finberg tarafından aktarılan bilgilere göre şirket, bugüne kadar toplamda 34 milyondan fazla yatırım yaptı. Finberg fonlarının toplam büyüklüğünün 50 milyon dolar olduğunu da ekleyelim.
Finberg’in yatırımcısı olduğu şirketlerin mevcut değerlemesi ise Getir girişimi haricinde 1,8 milyar dolara ulaşmış durumda. SuperApp uyumlu çözümlerden siber güvenliğe, kripto tabanlı yapılardan inovatif perakende çözümlerine kadar farklı alanlarda yatırım yapan Finberg'in erken aşama girişimlere yatırım yapmayı hedeflediğini de belirtelim.
Yurt dışındaki yatırımlarına devam etmeyi hedefleyen Finberg'in rotasında ise Doğu Avrupa'nın girişim merkezlerinden biri olmaya aday Romanya ve halihazırda birçok yatırımcı ve girişimciyi kendine çeken Hollanda gibi ülkeler bulunuyor. 2022 yılı hedeflerine baktığımızda ise Finberg'in yıl içinde 20 yeni yatırım yapmayı hedeflediğini görüyoruz. 20 yatırımın toplamda 15 milyon dolar değerinde olacağını da ekleyelim.
Çok uzun zamandır girişimcilik ekosisteminin önemli bir parçası olan Finberg Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Elgin, 4 sene önce Fibabanka ile birlikte Finberg’i hayata geçirdiklerini belirtti. Finberg'in girişimcilere daha çok yardım etmesine fırsat sunan bir yer olduğunu da da sözlerine ekleyen Elgin, aynı zamanda kurumsal yapılar ile girişimlerin birlikte en iyi sonucu elde etmek için nasıl hareket etmeleri gerektiğine yönelik örnek olma şansı yakaladığını da paylaştı.
Son dönemde de yabancı yatırımcılarla ve girişimcilerle sürekli temas halinde olduklarını da aktaran Elgin, yurt dışına açılmak isteyen yerli girişimlerin yol haritalarına destek olmanın kendisini çok motive ettiğini de dile getirdi. Kurumsal girişim sermayeleri özelinde de önemli bilgiler paylaşan Elgin, ilk etapta şirketlerin bu işe finansal getiri amacıyla mı yoksa stratejik getiri sağlamak amacıyla girdiğini belirlemesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Finansal getiri sağlamak amacıyla girişim sermayesi kuran şirketlerin en önemli motivasyonu kendi yatırım portföylerindeki risk oranını dengelemek olduğunu da paylaşan Elgin, stratejik getiri amaçlayan şirketlerin ise ağırlıklı kendi iş alanlarını hedefleyen ya da bunları tamamlayan girişimlere yöneldiğini, yatırım yapmanın yanı sıra bu girişimlerle iş ortaklıkları kurduklarını gördüğümüzü de paylaştı.
Paylaştığı rakamlarla başarılı bir kurumsal girişim sermayesi olarak karşımıza çıkan Finberg özelinde İhsan Elgin'e bu alanda yatırım yapan ve yapacak olanlara hangi tavsiyeler verirsiniz diye sorduğumuz da ise oldukça detaylı bir cevap aldık:
Kurumsal girişim sermayeleri, dünyanın her yerinde hem sayı olarak artıyor hem de yatırım tutarları yükseliyor. Ama firmaların kendi girişim sermayelerini kurmadan önce yanıtlamaları gereken birkaç soru var. Bunların en önemlisi şirket bu işe finansal getiri amacıyla mı yaklaşıyor yoksa stratejik getiri sağlamak amacıyla mı; bu iki sorunun cevabı kurulmak istenen yapıyı şekillendiriyor. Finansal getiri sağlamak amacıyla girişim sermayesi kuran şirketlerin en önemli motivasyonu kendi yatırım portföylerindeki risk oranını dengelemek; bu tarz yapılar çok farklı sektörlerden girişimlere yatırım yapıyor.
Öte yandan stratejik getiri amaçlayan şirketlerin ağırlıklı kendi iş alanlarını hedefleyen ya da bunları tamamlayan girişimlere yöneldiğini, yatırım yapmanın yanı sıra bu girişimlerle de iş ortaklıkları kurduğunu görüyoruz.
Kurumsal girişim sermayesi kuran şirketlerin unutmaması gereken noktaları da şöyle özetleyebilirim;
- Girişim sermayesini yöneten kişi girişimcilik ekosistemini tanıyan, yıllardır bu alanda çalışan ve mümkünse şirket dışından biri olmalı. Yatırımcılarla kurumsal firmada çalışanların girişimlere ve yatırım stratejilerine bakış açısı çok farklılaşıyor. Girişim dünyasında rakamlar önemli ama sadece rakamlara bakarak, proje yönetir gibi yatırım yapabilmeniz mümkün değil.
- Diğer bir önemli konu ise beklentileri doğru belirlemek. Bir girişime yatırıp yaptığınızda, bunun uzun soluklu bir süreç olduğunu unutmamak gerekiyor. Bir girişiminiz exit edene kadar 3-4 yıl, hatta daha bile fazla beklemeniz gerekebilir. Finberg olarak 3. yılımızda exit etmeye başladık ama bu duruma çok sık rastlanmadığını söylemem lazım.
- Girişimlere yeni yeni yatırıma başlayan şirketler, güçlü yatırımcılarla birlikte uzmanı oldukları sektörlerde bir başlangıç yapabilir. Belli bir deneyime ulaştıktan sonra farklı sektörlere farklı yatırımcılarla birlikte genişlemek hem finansal hem de stratejik anlamda çok daha tatminkar sonuçlara erişmeyi sağlıyor
Finberg'in portföyünde yer alan şirketler
Bizim Hesap: Bizim Hesap, KOBİ’lere başta ön muhasebe olmak üzere hayatlarını kolaylaştıracak hizmetleri, ulaşılabilir ücretlerle sunma amacıyla kurulmuştur. Şirketlerin tüm ticari işlemlerini takip etme ve ön muhasebe kayıtlarını tutma imkanı sunan bulut tabanlı bir online ön muhasebe programıdır.
GarajSepeti: Garaj Sepeti, ikinci el araç alıp satma pazar yeri platformu olarak kurulmuştur. Şirket, araç alımları için stok finansmanı sağlayarak otomobil almak ve satmak isteyen tüketicileri buluşturmaktadır. Garaj Sepeti, Araba.com ve tasit.com gibi markaları bünyesinde bulundurmaktadır.
Brandefense: Brandefense siber güvenlik ve siber istihbarat platformudur. İçerisinde barındırdığı ürünlere çatı platform işlevi gören Brandefense, yetenekleri ile müşterilerine tehdit istihbaratı, marka güvenliği istihbaratı, dolandırıcılık ile mücadele ve sürekli sızma testi hizmetlerini sunmaktadır.
Birleşik Ödeme: Türkiye'nin ilk fintech servis platformu sağlayıcılarından biri olan Birleşik Ödeme, kurumların dijital finansa geçiş sürecinde stratejik çözüm ortağı olmaktadır. Kurumların maliyetlerinin en aza inmesini, yeni gelir kalemlerinin oluşmasını, mevcut verimliliğinin ve hızının maksimum düzeyde artmasını sağlamaktadır.
Compay: Compay, müşterilerin online ve offline alışverişleri sırasında bankaların kredi ve havale hizmetlerini tek bir çatı altında sunarak kurumların operasyon süreçlerini iyileştirmesini sağlıyor. Compay, müşterilerin ödeme anında kendi bankasına bağlanmasını sağlayarak, anında havale, anında alışveriş kredisi ve mobil cüzdan gibi ödeme çözümleriyle, kolayca ve güvenle ödeme yapılması hizmetini sunmaktadır.
Easycep: EasyCep yenilenmiş telefon, tablet, saat gibi elektronik ürünler için bir pazar yeri uygulamasıdır. Siteden alınıp satılan bütün ikinci el yenilenmiş ürünler 12 ay EasyCep garantisi altında olmasıyla müşteriler için güvenli e-ticaret platformudur.
Figopara: Vadeli alacakların, fatura, çek, senet gibi ödeme araçlarının iskonto edilmesi için bir altyapı hizmeti sunan Figopara, alıcı-satıcı-finans şirketi üçlüsünü aynı platformda buluşturan web tabanlı bir tedarikçi finansman platformudur. Figopara bayiler, tedarikçiler ve ana firmaların arasındaki faturalaşmayı sistem içerisine alarak fatura finansmanını sağlamaktadır.
Getir: Getir ihtiyaç duyulan ürünleri 10 dakika içerisinde getirmeyi amaçlayan, mobil uygulama üzerinden çalışan çevrimiçi bir market uygulamasıdır. Müşterilerin su, market, yemek gibi ihtiyaçlarını 24/7 karşılayan Getir, tüm Türkiye'de olduğu gibi Avrupa ve ABD'de de hızla büyümektedir.
Mobilet: Mobilet, bilet alma deneyimini, öncesi ve sonrasını kapsayacak şekilde yeniden tanımlayan bir sosyal keşif ve paylaşım platformudur. Mobil uygulama ve web sitesi üzerinden kullanılabilen Mobilet, hem bu deneyimi yaşamak isteyen kullanıcılar için hem de etkinlik sahipleri ve markalar için de pek çok yenilik ve kolaylık sunmaktadır.
BiAltın: Geleneksel bir yatırım aracı olan altını dijitalleştirerek güvenilir ve şeffaf bir altyapı ile blockchain kullanıcılarına sunan BiAltın temelinde stabil kripto para birimi olarak bir finansal hizmet sağlamaktadır. Arkasında her an fiziksel olarak teslim edilmeye hazır olarak kasalarda güvenle saklanan, fiziksel altın bulunan BiAltın (GLDB), her zaman 1 gram altına eşittir.
Invstr: Invstr, müşterilerin online hisse alıp satmasını, yatırım yapmasını sağlayan ödüllü bir uygulamadır. Aynı zamanda insanların finansal bilgilere erişimi demokratikleştirip eğitim ve kaynak sunarak onları gerçek yatırım dünyasına hazırlamaktadır.
Colendi: Colendi, makine öğrenimi sistemiyle puanlama ve dolandırıcılık algılama özellikleriyle alternatif bir finansal teknoloji hizmeti sunmaktadır. Taksitlendirme ve mikrokredi gibi birçok kategoride çözümler sunmaktadır.
Tap Tap Send: Uluslararası para transferi kuruluşu olan Taptap Send, insanların evlerine, Afrika, Asya ve Karayipler'e hızlı bir şekilde para göndermelerini sağlayan bir uygulamadır. Tap Tap Send, uluslararası para transferlerinin güvenli ve oldukça düşük fiyatlarda gerçekleşmesini sağlar.
Plum: Plum, otomasyon sistemi sayesinde müşterilerinin banka hesaplarına bağlanarak akıllı harcama analizleriyle ve bütçeleme araçlarıyla finansal hedeflerine ulaşmasını sağlamaktadır. Yatırım, fatura ödeme, birikim vb. Hizmetler için otomatik bir pilot gibi çalışarak müşterilerin hayatlarını kolaylaştıran hizmetler sunmaktadır.
Bits of Stock: Bits of Stock bir hisse senedi ödülleri uygulamasıdır. Özel ve halka açık şirketlerin kısmi hisselerini Stock Rewards aracılığıyla sadakati artıran bir tüketici ödüllendirme platformudur.
Kobiks: Kobiks, siparişleri kolaylaştırarak daha fazla satış yapmaya yardımcı olmaktadır. Kobiks mağaza ve stok yönetimi, e-ticaret, çok kanallı satışlar, sipariş yönetimi, satış raporları ve satın alma gibi kategorilerde de müşterilerine hizmet vermektedir.
Norma: Norma kendi işini yöneten şirket sahipleri için finans, ön muhasebe ve finansal danışmanlık hizmetlerini tek platform üzerinden sağlamaktadır. Kurumsal hesap ile para transferleri, ödemeler, gelir-gider takibi, faturalama ve nakit akışı yönetimi gibi ön muhasebe hizmetlerine ek olarak finansal danışmanlık, şirket kuruluşu, e-dönüşüm gibi hizmetler de sunmaktadır.
Revo: Revo Capital, Türkiye ve Orta/Doğu Avrupa'da yenilikçi, tohum ve erken aşama B2B veya B2C teknoloji girişimlerine yatırım yapan bir girişim sermayesi fonudur. İş alanlarının sınırlı alt kümelerine odaklanan Revo, küçük/orta ölçekli işletmelere bulut tabanlı kurumsal destek hizmetleri geliştiren B2B bulut girişimlerine, nesnelerin interneti girişimlerine, neo-ticaret ve sağlayıcıları girişimlerine yatırım yapmaktadır.
İkas: İkas, işletmeler için çok kanallı perakende çözümler sunarak hızlı satış ve günlük operasyonların kolay şekilde yönetilmesini sağlayan bir platformdur. Kobiler için tasarlanmış bulut tabanlı mağazacılık otomasyonu ve POS yazılımı hizmetleri de sunmaktadır.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap