Atlassian'ın kurucu ortağının, kömür yakıtlı elektrik santraline 8 milyar dolarlık satın alma teklifi reddedildi

8 milyar dolarlık teklifi çok düşük bulan AGL Energy, bu teklifin şirketin hissedarlarının çıkarına uygun olmadığını belirtilerek reddetti.
Atlassian'ın kurucu ortağının, kömür yakıtlı elektrik santraline 8 milyar dolarlık satın alma teklifi reddedildi

Geçen hafta Atlassian'ın kurucu ortağı Mike Cannon-Brookes ve yatırım şirketi Brookfield, 185 yıllık AGL Energy'i satın almak için hisse başına 7,50 dolar teklif etti. Ünlü milyarder toplamda 8 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyordu. Teklifi çok düşük bulan AGL Energy bu talebi reddetti. Buna neden olarak teklifin şirket hissedarlarının çıkarına uygun olmadığı görüşü gösterildi. AGL, Victoria'nın Latrobe Vadisi'ndeki Loy Yang A kömür yakıtlı elektrik santralini işletiyor.

Bir taraftan bu ikili eş zamanlı olarak AGL Energy'nin 2035 yılına kadar kömürle çalışan elektrik santralini kapatmak için 10 milyar dolarlık başka bir yatırım teklifinde daha bulundu. Bununla amaçları, kömürle çalışan elektrik santrallerini kapatarak yenilenebilir enerji projelerine odaklanmak. 12 yıl içinde karbon nötr yani sıfır emisyon seviyesine çekmeyi hedefliyorlar. Bu projede rafa kaldırılmış oldu. 

Aslında bu, 42 yaşındaki iş insanı Cannon-Brookes'ın bu konudaki ilk işi değil. Dünyanın en büyük güneş enerjisi projesi olarak belirtilen Sun Cable'ın önemli bir destekçisi olarak da biliniyor. Sun Cable, 2026 yılına kadar Darwin'e ve ertesi yıl Singapur'a Yüksek Gerilim Doğru Akım denizaltı kablosuyla elektrik sağlayacak. Bunun için Avustralya'nın Kuzey Bölgesi çöllerinde bir mega güneş enerjisi çiftliği inşa ediliyor.

Dünyadaki birçok ülke kömürlü termik santralleri kapatıyor. Yükseliş ve Çöküş 2021: Kömürlü Termik Santrallerin Küresel Takibi raporuna göre, geçen yıl 37,8 GW kapasiteli kömürlü termik santral kapandı. 11,3 GW’lık santrali kapatan ABD ile 10,1 GW’lık santrali kapatan Avrupa Birliği (AB) üyeleri, bu ülkelerin başında yer aldı.

Geçen hafta Origin Energy, NSW'nin Lake Macquarie bölgesindeki ülkenin en büyük kömür yakıtlı santrali Eraring'i beklenenden yedi yıl önce kapatacağını duyurdu. EnergyAustralia, Victoria hükümetiyle yaptığı gizli bir anlaşmayla desteklenen Yallourn Elektrik Santrali'nin kapatılmasını 2028 yılına kadar uzattı. 

2020 yılında şirket kültüründe yöneticilerin tüm doğru cevapların kendilerindeymiş gibi davranmadığını söyleyen Brookes "5 bin harika çalışanımız var, çalışanlarımız bize daha iyi çözümlerle gelebilir" diye konuşmuştu

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.