Webrazzi E-Ticaret 2022 konferansımızın 16 Şubat tarihinde gerçekleştireceğimizi sizlere daha önce aktarmıştık. Etkinliğimizin konuşmacıları arasında yer alan Türkiye İş Bankası genel müdür yardımcısı Sezgin Lüle, Webrazzi kurucusu ve CEO'su Arda Kutsal'ın sorularını Webrazzi E-Ticaret 2022 sahnesinde yanıtladı.
Pandeminin de etkisi ile birlikte Türkiye'de e-ticareti hepimizin iliklerimize kadar yaşadığımız bir dönemde olduğumuzu dile getiren Türkiye İş Bankası genel müdür yardımcısı Sezgin Lüle, 2020 yılından 2021'e geçerken e-ticaretin kartlı ödemelerdeki payının yüzde 75 oranında artış yaşadığını paylaştı.
Ödeme sistemleri açısından son 3 yıldır giderek artan bir ivme olduğunu belirten Lüle, tutar bazında kartlı ödeme araçlarının aracı olduğu işlemlerin yüzde 25'inin e-ticaret ödemeleri için kullanıldığını sözlerine ekledi. İş Bankası için ise bu oranın yüzde 30 seviyelerinde olduğunu paylaşan Lüle, e-ticaret son yıllarda popülerleşse de İş Bankası'nın 10 yıldır e-ticaret konusunda çalışmalar yaptığını da belirtti.
E-ticaret için attıkaları adımlardan bahseden Lüle, 2020 yılında 3,8 milyon dolara satın aldıkları Moka Ödeme Kuruluşu ve geçtiğimiz yıl kullanıma sundukları dijital pazar yeri Pazarama'yı hatırlattı. E-ihracat konusunda ise yurt dışından ödeme alma konusunda firmalara destek olduklarını belirten Lüle, kurulan geniş ödeme kabul ağının toplamda 201 ülkeden ödeme kabul edebildiğini de sözlerine ekledi.
"Buy now pay later" Türk bankacılık sisteminin aşina olduğu bir çözüm
Özellikle Türkiye'de e-ticaret konusunda ciddi bir kapasite olduğunu belirten Lüle, e-ihracata başlayabilmemiz için e-ticareti ülke içinde iyi bir noktaya getirmemiz gerektiğini de paylaştı. "Buy now pay later" yani şimdi al sonra öde konseptinin Türk bankacılık sisteminin aşina olduğunu belirten Lüle, ülkemizde geçtiğimiz yıllarda da kartlı ödemeler dışında ödeme çözümleri sunulduğunu gördüğümüzü dile getirdi.
Şimdi al sonra öde konseptinde mikro finans esintisi olduğunu da belirten Lüle, bu alanda çözümler üreten girişimlerin önlerinin açık olduğunu düşündüğünü de paylaştı.
Gelecek için çalışmalarına devam ettiklerini de sözlerine ekleyen Lüle, yeni nesilde müşteri deneyimini farklılaştırılabilecek inovatif çözümlere ihtiyaç olduğunu da söyledi. Banka olarak görünmez bankacılık ve cüzdan gibi alanlarda atılımlar yapacaklarını belirten Lüle, günün sonunda ne yapılacağına müşteri deneyimin karar vereceğini de paylaştı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap