Nike, ayakkabılarıyla ilişkili NFT'ler üreten StockX'e dava açtı

Nike, ürünlerin kripto varlıklarına dönüştürülmesini marka hakkının ihlali, yanlış menşe tanımı, marka hakkının azaltılması olarak gördü.
Nike, ayakkabılarıyla ilişkili NFT'ler üreten StockX'e dava açtı

Nike, geçtiğimiz haftalarda Nike ayakkabılarıyla ilişkili NFT'ler üreten bir dijital pazar yerine dava açtı. StockX isimli pazar yeri, çantalar, ayakkabılar ve sokak giyimi üzerine ürünler satıyor. Pazar yeri anlayışına yeni bir soluk getiren StockX aracı pozisyonunun ötesinde, platformunda yayınlanan ürünlerin özgünlüğünü de doğruluyor. 

Ocak ayında NFT atılımını duyuran StockX, fiziksel ürünlerle ilişkili NFT'ler üretiyor. Şirket, "Vault NFT'ler"in fiziksel öğeler için kullanılabilirken, aynı zamanda dijital ürünler olarak anında takas edilebileceğini açıkladı. 

StockX'de yoğun ilgi gören Nike ayakkabıları, beraberinde ayakkabılara bağlı olan NFT'lerin değerinde de yükselişe neden oldu. Yakın zamanda NFT'lere ve metaverse teknolojisine odaklanan sanal ayakkabı şirketi RTFKT'yi satın alan Nike ise bu duruma müdahale etti.

Nike, ürünlerin kripto varlıklarına dönüştürülmesini marka hakkının ihlali, yanlış menşe tanımı, marka hakkının azaltılması olarak gördü. Dava sonucu bizlere NFT'lerin yasal arenadaki rolünü ilk defa gösterecek. Dava sürecinde StockX'in NFT'leri, tıpkı dijital bir mülkiyet makbuzu gibi ikincil satış sürecinin bir uzantısı olarak yorumlanabilir. Aynı şekilde dava yetkililerinin, NFT'leri kendi haklarına sahip ürünler olarak görmesi de mümkün.

Nike'ın NFT iddiası

Nike yayınladığı basın açıklamasında, StockX'in dokuz adet sınırlı sayıda Vault NFT serisi yayınladığını ve bunların sekiz tanesinin Nike ayakabbılarıyla ilişkili olduğunu belirtiyor. Şirket, StockX'in resmi Nike ürünlerine benzeyen bir dijital ürün koleksiyonu ürettiğini iddia ediyor. Bunun nedeninin ise StockX'in kendisini Nike ile iş birliği yapmış gibi göstererek daha fazla ilgi çekmek olduğunu öne sürüyor. 

StockX, pazarlama, tanıtım faaliyetleri ve potansiyel alıcıları çekmek için Nike'ın ticari markalarını kullanıyor.

StockX ise tüm bu iddialar karşısında sessizliğini koruyor. Nike kullanıcıların ilgisini çekme konusunda haklı olabilir. Ancak açıklamalarının ilerleyen kısımlarında NFT'lerin kullanım alanıyla ilgili tartışılabilecek ifadelere yer veriyor. 

Nike, NFT'lerin, bir sahiplik sertfikası gibi çok da net olmayan bir tanımla, gerçek ayakkabılar için henüz kullanılamayacağını öne sürdü. Şirketin yaptığı bu açıklama, NFT ile emlak satışı gerçekleştirmenin yasal olarak mümkün olduğu bir ortamda tartışmaya oldukça açık. 

Ancak Nike'ın açıklamasının devamı şirketin yaklaşımında haklılık payı olduğunu gösteriyor. Nike'ın aktardığına göre, sözleşmenin bazı kısımları StockX'e NFT'yi geçersiz kılma hakkı tanıyor. Nike bu bağlamda StockX'in lansmanının abartılı fiyatlar, belirsiz satın alma ve sahiplik koşulları ile dolu olduğunu dile getiriyor.

Doğal olarak güvenilirliğinden şüphe duyduğu bu lansmanda marka adının yer almasını istemiyor. Şirketin dava motivasyonunun arkasında itibar zedelenmesi korkusunun yanı sıra RTFKT ile ortaya çıkaracağı yeni bir koleksiyonun, diğer projelerin gölgesinde kalmaması da yatıyor olabilir. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.