Gökhan Kuruca ve Furkan Kuruca tarafından kurulan HUBOX, hukukçular için eğitim içerikleri sunan dijital bir platform. 2020 yılının Ekim ayında kurulan şirket, dijital platformunu 22 Ocak 2022'de yayına aldı.
Platform, geleneksel konularda eğitimler sunmanın aksine bir meslek alanının tüm paydaşları için içerik üretiyor. Bu paydaşları öğrenciler, stajyer avukatlar ve avukatlar olarak öne çıkıyor. Şirket, pek çok eğitim platformundan farklı olarak prodüksiyonu ön planda tutan eğitimler oluşturup sunuyor. Ayrıca düşük ücret politikası ile diğer platformlardan ayrışıyor.
Şirketin kurucu ortağı Furkan Kuruca, neden prodüksiyona bu denli önem verdiklerini şu cümlelerle aktarıyor:
Prodüksiyon bizi en çok yoran kısım ancak kullanıcıya en çok fayda sağlayan taraf da tam olarak bu. HUBOX’ın kullanıcı nezdindeki ana hedeflerinden biri onların zamanlarından tasarruf edebilmelerini sağlamak. Fiziki veya interaktif herhangi bir ortamda 2-3 saatte sağlayabilecekleri tüm faydayı kimi zaman 20-30 dakikada sağlamış oluyorlar.
Hubox kullanıcıların kendilerine fayda sağlayacak onlarca eğitim ve içeriğe bütçelerini zorlamayacak şekilde ulaşması için abonelik modeli ve bunun yanında bir de içerik kiralama seçeneği sunuyor. Aylık abonelik ücretleri 36 TL ile düşük seviyede tutuluyor. Yıllık abone olanlar ve öğrenciler ise ücret avantajından çok daha fazla şekilde yararlanıyorlar. Şirket, öğrencilerin 9 TL'ye abonelik sahibi olmasını sağlıyor. Yıllık aboneler ise 18 TL üzerinden ücret ödüyor.
Hubox abone olmak istemeyen kullanıcı kitlesi için de içerik kiralama modeli sunuyor. Bu modelde kullanıcılar çok düşük bir ücret ödeyerek, belirli süre eğitimlere erişim hakkına sahip oluyor.
Girişimin ekibi
Girişim şu an için iki kişiden oluşuyor. Ancak yazılım süreçleri için sürekli beraber çalıştığı ve dışarıdan destek aldığı iki kişi daha bulunuyor. 4 kişi koordineli bir şekilde çalışarak yönetim, prodüksiyon ve yazılım işlerini idare ediyor. Kurucular Gökhan Kuruca ve Furkan Kuruca'nın yanı sıra ekipte yer alan yazılımcı olarak Ali Karakoç ve Emre Özdemir yer alıyor.
Girişimin Altyapısı
Furkan Kuruca "Altyapımızı tam anlamıyla geliştirmeye başlamadan önce uzun bir deneme yanılma sürecinden geçtik." diyor. Ekibin, Hubox için ilk çalışmaları 2020'nin Ekim ayında başladı. Ekip bir yandan içerik üretimine odaklanırken, diğer yandan ise yazılım geliştirme süreçlerini başlattı.
2021 Nisan ayında beta sürümü olarak yayın hayatına başlayan Hubox, bu aşamanın ardından kullanıcı geri bildirimleri ve ekibin vizyonu ile ürünü iyileştirmek için çalışmalarını sürdürdü.
Yazılım kısmı için hazır altyapı kullanmadıklarını belirten Kuruca, "Tamamen kendi tasarladığımız bir platformu kendi altyapı çalışmalarımız ile ortaya çıkardık." dedi ve ekledi:
HUBOX’ın bugünkü haline gelmesi için tam 15 ay çalıştık diyebiliriz. Yazılım konusunda ekip olarak bir projeksiyon ortaya koyduk, takvimimizi oluşturduk. Prodüksiyon kısmındaki iyileştirmeler için ise yatırımlarımıza devam ettik.
Öne çıkan veriler
Ekibin paylaştığı verilere göre, Hubox, yayın hayatına başladıktan sonraki 10 günlük süre zarfında 200’ü aşan kullanıcı sayısına ulaştı. İnternet sitesi ise 1.500’e yakın tekil ziyaretçi aldı.
Hubox, bunu sağlamak için herhangi bir reklam harcamasında bulunmadığını belirtiyor. Tamamen organik büyüme hedefleyen şirket, şu aşamada satış odaklı bir yaklaşım benimsemediğini ifade ediyor.
Rakipler
Özellikle pandemiden sonra eğitim içeriklerinin pek çok platformda varlığını sürdürdüğüne dikkat çeken Kuruca, girişimi eğitim kategorisinden ziyade iş modeli üzerinden değerlendiriyor.
Prodüksiyon ile bir meslek alanında ve özellikle hukuk alanında eğitim sunan girişim, düşük abonelik ücretiyle bir lisans alanındaki eğitimlere erişimi mümkün kılma konusunda bu alanda adeta rakip tanımadığını dile getiriyor:
Abonelik modeli ile hizmet sağlayan bir SVOD platformu olmanın yanında bir fark daha yarattık. Abone olmadan içerikler kiralanarak da izlenebiliyor. Aynı zamanda bir de TVOD olduk diyebiliriz.
Gelir modeli
Hubox'ın gelirleri abonelik ve içerik kiralama ücretlerinden oluşuyor. Abonelik ücretlerinin bir kısmı ile bir havuz oluşturan girişim, nu havuzdaki tutarı platform ile birlikte içerik üreten kişilerle paylaşıyor. Gelir paylaşımındaki ücretlendirme; içeriğin izlenme oranı, tekrar eden izlenme oranları ve içeriğin derecesi gibi faktörlere göre değiklik gösteriyor. Kuruca bu faktörler hakkında şunları söylüyor:
Örneğin; ürettiğimiz içerik, uygulamaya yönelik çok önemli bilgiler veren bir eğitim ise bu içeriğin toplam pay içerisindeki çarpan etkisi daha fazla oluyor.
Girişimin gelecek planları
Ekip, öncelikli olarak HUBOX’ı her hukukçunun kullanacağı bir dijital platform haline getirmeyi hedefliyor. Girişim bu süreçte eğitim içeriklerinin yanında önemli konularda belgesel yapımlar üretmek ve tartışma programları düzenlemek istiyor. Kuruca, dijital bir üniversite olmayı hedeflediklerini de dile getiriyor:
Kullanıcı sayımız yeteri kadar arttığında ve gerçekten bu alanda fayda sağladığımızı hissettiğimizde artık başka disiplin alanlarında da bu işi yapmak için kendimizde cesaret bulacağımıza inanıyoruz. İnsanların üniversitelerde ulaşamadığı çoğu şeye ulaşabilmesini sağlayacak dijital bir üniversite olmak ulaşmak istediğimiz nihai amaç.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap