Tesla'nın Türkiye açılımı ile ilgili tüm detaylar

Kısa süre içinde ülkemizde aktif olarak hizmet vermeye hazırlanan Tesla'nın Türkiye açılımına yakından bakıyoruz.
Tesla'nın Türkiye açılımı ile ilgili tüm detaylar

Elektrikli otomobil dendiğinde akla gelen ilk marka haline gelen ve Elon Musk tarafından yönetilen Tesla ile ilgili tüm gelişmeleri geçtiğimiz dönemlerde sizlere aktarmıştık. Bu haberimizde ise kısa süre içinde ülkemizde aktif olarak hizmet vermeye hazırlanan Tesla'nın Türkiye açılımına yakından bakacağız.

Türkiye macerası 2015 yılında başladı

Öncelikle Tesla'nın Türkiye macerasının bundan yıllar önce 2015 yılında başladığını hatırlatalım. Tesla'nın Türkiye operasyonları için Tesla Motorları Satış ve Hizmetleri Limited Şirketi'ni kurduğunu 2015 yılının Kasım ayında sizlere aktarmıştık.

Türkiye yatırımları için 50 milyon TL'lik kaynak ayrıldı

Tesla Motorları Satış ve Hizmetleri Limited Şirketi'nin kurulmasından sonra ise uzun bir sessiz dönemi oldu. Söz konusu sessizlik dönemi ise kısa süre önce noktalandı. Tesla Motorları Satış ve Hizmetleri Limited Şirketi'ni geçtiğimiz aralık ayında 50 milyon TL'lik bir sermaye artırımı gerçekleştirdi.

Tesla'nın Türkiye operasyonlarını Kemal Geçer yönetecek

Ticaret sicilde yer alan bilgilere göre Tesla Motorları Satış ve Hizmetleri Limited Şirketi'nin tamamının Tesla International B.V. şirketine ait olduğunu da belirtelim. Yakın zamanda Türkiye'de araçlarını satmaya başlayacak olan Tesla'nın Türkiye operasyonunun başına ise daha önce Lufthansa Group bünyesinde çalışan Kemal Geçer getirildi.

Kemal Geçer, Tesla'da General Manager Turkey pozisyonunda çalışacak ve şirketin Türkiye operasyonlarına liderlik edecek. Tesla'nın geçtiğimiz haftalarda İstanbul için Tesla Advisor ve Store Manager pozisyonları için iş ilanı yayınladığını da hatırlatalım.

Tesla'nın geleneksel otomobil satan markalardan farklı bir pozisyonda olduğunu da hatırlatalım. Tesla, tamamen elektrikli otomobiller sattığı için diğer firmalardan farklı olarak sadece otomobil satışına odaklanmıyor.

10 şehirde hızlı şarj istasyonu

Ürettiği otomobillerin şarj problemleri yaşamaması için hızlı şarj istasyonlarının yaygınlaşması konusunda da çalışmalar yapan Tesla, ülkemizde de bu istasyonları kuracak. Tesla'nın web sitesinde yer alan bilgilere göre ülkemizde 10 şehirde Tesla'nın Superchargers olarak adlandırılan hızlı şarj istasyonları kurulacak.

Şarj istasyonlarının ne zaman kurulacağı tam olarak belli olmasa da web sitesinde "yakında" ibaresinin kullanıldığını da paylaşalım. Hızlı şarj istasyonlarının (Superchargers) kurulacağı şehirler ise Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Edirne, Sakarya, İstanbul, İzmir ve Konya

Vadistanbul içinde mağaza açılabilir

Tesla'nın şarj istasyonları ile birlikte ülkemizde bir mağaza kurabileceğini de belirtelim. Aldığımız duyumlara göre Tesla, otomobillerini sergilemek adına yıl içinde Vadistanbul Alışveriş Merkezi'nde bir mağaza açabilir. Tesla otomobillerinin en geç yıl sonu itibarıyla ülkemizde resmen satışa sunulması bekleniyor.

Tesla ile ilgili bir diğer önemli konu ise hangi modellerin ülkemizde satışa sunulacak olması. Tesla'nın aktif olarak satışta bulunan 4 modeli mevcut. Bu modeller ise Model S, Model 3, Model X ve Model Y. Türkiye'de satışa sunulacak modeller denklemini karmaşık hale getiren problem ise bu modellerin farklı fabrikalar içinde üretilmesi.

İlk etapta Model Y satışa sunulabilir

Tesla, ABD, Almanya ve Çin'deki fabrikalarında üretim gerçekleştiriyor. Fakat bu ülkelerden Türkiye'ye gelen otomobillerin faklı şekilde vergilendirildiğini de belirtelim. Örnek vermek gerekirse 2019 yılında Resmi Gazete’de yer alan bilgilere göre ABD'den ithal edilen otomobillerden yüzde 60 oranında vergi alınıyor. 

Bu nedenle Türkiye'de satılacak olan modellerin ilk etapta Almanya'da üretilen modellerin olabileceğini söyleyebiliriz. Tesla'nın Almanya'da bulunan fabrikası içinde Model Y, Çin'de bulunan fabrikasında ise Model 3 ve Model Y'nin üretildiğini biliyoruz. Türkiye için özellikle Almanya fabrikası bir adım öne çıkıyor gibi görünüyor.

Bu nedenle Türkiye'de satışa sunulacak olan ilk Tesla otomobili Model Y olabilir. Tabii ki bu durumun tamamen tahmin olduğunu da belirtelim. Gerçekleşebilecek düzenlemelerle birlikte Tesla'nın tüm modelleri de aynı anda ülkemizde satışa sunulabilir.

Tesla ile ilgili bir diğer konu ise şirketin web sitesinde bulunan mağaza kısmı. Tesla'nın mağaza kısmında otomobil aksesuarlarından tutun da hediyelik eşyalara ve çocuklar için üretilen Cyberquad'a kadar pek çok seçenek yer alıyor. Bu ürünlerin ülkemizde satışa sunulup sunulmayacağı ise şu an için belirsiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.