Mercedes ve Geely'nin ortak girişimi Smart, 1 milyar dolarlık fon arıyor

Şirketten henüz bu konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmamış olsa da diğer otomobil üreticilerin bu konuya sıcak bakacağı düşünülüyor. Gelmesi muhtemel yatırımın ABD açılımı için kullanılacağı söyleniyor.
Mercedes ve Geely'nin ortak girişimi Smart, 1 milyar dolarlık fon arıyor

2020 yılında Mercedes, Çin merkezli otomobil üreticisi Geely ile elektrikli araç konusunda ortaklık yapmıştı. İşbirliğiyle birlikte Mercedes tarafından 1998'den beri üretilen Smart’ın mevcut elektrikli otomobil portföyünün genişletilmesi amaçlanıyordu. Bir taraftan Çin pazarında ve global pazarda genişlemekti. 

Önce o günkü anlaşmanın detaylarına bakalım. Anlaşmaya göre, bu otomobillerin tasarımını Mercedes yapmaya devam edeceği belirtilmişti. Üretim ve mühendislik konusundaki sorumluluğu Geely üstleneceği söylenmişti. Bu projeye yaklaşık 780 milyon dolar yatırım yapması planladığı açıklanmıştısmart Automobile Co., Ltd. adı altında yeni bir şirket kurdu. İlk tam elektrikli otomobillerini 2022 yılında piyasaya sürmesi bekleniyordu.

Bugün edindiğimiz bilgilere göre, Mercedes ve Geely'nin ortak girişimi, 1 milyar dolarlık fon aramaya başladı. Şirketten henüz bu konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmamış olsa da diğer otomobil üreticilerin bu konuya sıcak bakacağı düşünülüyor. Gelmesi muhtemel yatırımın ABD açılımı için kullanılacağı söyleniyor. Smart'ın 5 milyar dolarlık piyasa değerine sahip olduğunu hatırlatalım. 

Smart, 1994 yılında Mercedes-Benz ve Swatch tarafından kurulan Alman otomobil markası olarak tanıtılmıştı. 1998'de Almanya'da görücüye çıktı. Araç, ancak 10 yıl sonra ABD piyasasına girdi.

Volvo'nun sahibi ve Daimler'in yüzde 9,7 oranında ortağı Geely, geçen ay başka bir haberle daha gündeme gelmişti. Şirket, otonom sürüş teknolojisi üreten Waymo ile ortaklık kurduğunu açıklamıştı. Amacının tamamen elektrikli otonom araç üretmek olduğunu söylemişti. Bir yandan otonom sürüş teknolojisi Waymo Driver'ı Geely'nin elektrikli otomobil markası Zeekr'e entegre edeceği açıklanmıştı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.