Apple, tüm olumsuz koşullara karşılık en büyük gelire imza attı: 123,9 milyar dolar

ABD'nin tatil sezonunun da içinde bulunduğu yılın ilk mali çeyreği ile ilgili finansal detayları paylaşan Apple, gelir anlamında rekor kırdığını duyurdu.
Apple, tüm olumsuz koşullara karşılık en büyük gelire imza attı: 123,9 milyar dolar

Apple'ın App Store geliştiricilerinin 2021 yılında 60 milyar dolar gelir elde ettiğini duyurduğunu geçtiğimiz haftalarda sizlere aktarmıştık. Bugün ise ABD'nin tatil sezonunun yanı sıra kapalı mağazalar, tedarik zincirinde aksama gibi olumsuz koşulların da içinde bulunduğu yılın ilk mali çeyreği ile ilgili finansal detayları paylaşan Apple, gelir anlamında rekor kırdığını duyurdu.

Hem iPhone 13 serisinin başarısı hem de servislerinin yükselişi ile oldukça başarılı bir çeyreği tamamlayan Apple, yılın ilk mali çeyreğinde 123,9 milyar dolar gelir elde ettiğini duyurdu. Karşılaştırmak gerekirse Wall Street, Apple'ın bu çeyrekte 118,66 milyar dolar elde edeceğini tahmin ediyordu.

Bir önceki yılın aynı döneminde baktığımızda ise Apple'ın 111,4 milyar dolar gelir elde ettiğini görüyoruz. Kısacası Apple, 2021 yılının aynı dönemine oranla gelirlerini yüzde 11 oranında yükseltti.

Kâr anlamında da başarılı bir çeyreği geride bırakan Apple, yılın ilk mali çeyreğinde bir önceki yıla kıyasla yaklaşık yüzde 20 artışla birlikte 34,6 milyar dolar kâr elde ettiğini de paylaştı. Hatırlatmak gerekirse Apple, 2021 yılının ilk mali çeyreğinde 28,8 milyar dolar kar elde etmişti. 

Apple'ın paylaştığı bilgilere göre iPhone satışlarında da önemli bir artış olduğunu görüyoruz. iPhone satışları, yılın ilk mali çeyreğinde Apple gelirlerinin 71,63 milyar dolarlık kısmını oluşturdu.

Bir önceki yılın aynı dönemi ile kıyasladığımızda iPhone satışlarının yüzde 9 oranında artığını da belirtelim. Bir önceki yıla oranla satışları artış yaşayan tek ürün grubunun iPhone olmadığını da ekleyelim. 2021 yılının ilk mali çeyreği ile kıyasladığımızda Mac satışları yüzde 25, servisler yüzde 24 ve giyilebilir cihazların satışları ise yüzde 13 oranında artış yaşadı.

Satışları düşüş yaşayan tek ürün grubu olarak ise karşımıza iPad çıkıyor. Bu durumun temel nedeni ise tedarik sorunları. iPad modellerin satışları bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 14 oranında düşüş yaşadı.

Genel tabloya baktığımızda ise yılın ilk finansal çeyreğinde Apple gelirlerinin yüzde 57,8'inin iPhone satışları, yüzde 15,7'sinin servisler, yüzde 11,9'unun giyilebilir cihaz ve aksesuar satışları, yüzde 8,8'inin Mac satışları ve son olarak yüzde 5,8'inin ise iPad satışlarından geldiğini görüyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.