Birleşik Krallık kripto reklam yasaklarıyla gündemde

Finansal Yürütme Kurumu (FCA) bugün yayınladığı bir duyuru ile finansal ürünlerin nasıl pazarlandığına dair kuralların güçlendirilmesini önerdi.
Birleşik Krallık kripto reklam yasaklarıyla gündemde

İspanya'dan sonra Birleşik Krallık da kripto reklam yasaklarıyla tekrar gündemde. Hatırlarsanız, İngiltere Reklam Standartları Kurumu kasım ayında tüketicilerin deneyimsizliğinden sorumsuzca faydalanma ve yatırımın risklerini tasvir etmekte eksik kalma gerekçesiyle 7 kripto reklamını yasaklamıştı.

Hatta İngiltere Reklam Standartları Kurumu aynı zamanda kripto reklamları konusunda bir rehber hazırlamayı düşündüğünü duyurmuştu. Ancak Finansal Yürütme Kurumu, reklamlara müdahale etmek konusunda elini çabuk tuttu. 

Finansal Yürütme Kurumu kısıtlamalarının kapsamı

Finansal Yürütme Kurumu (FCA) bugün yayınladığı bir duyuru ile finansal ürünlerin nasıl pazarlandığına dair kuralların güçlendirilmesini önerdi. Kurumun önerilerinin, geçen yıl yayınlanan Tüketici Yatırım Stratejisi ile ilişkili olduğunu belirtelim.

Yeni kripto kuralları taslağının 2022'nin yaz aylarında onaylanması bekleniyor. Bu taslağın kabul edilmesiyle, kripto varlıkların tanıtımı FCA'nın yetki alanına dahil edilmiş olacak.

Plan kapsamında, kripto varlıkların pazarlanmasına dair kısıtlamalar getirilecek. Nitelikli kripto varlıklar "Kısıtlı Kitlesel Piyasa Yatırımları" olarak sınıflandırılacak. Böylelikle sadece yüksek net değere sahip veya sofistike yatırımcılar olarak tanımlanmış yatırımcılar kripto varlık tanıtımlarına karşılık verebilecek. 

Ayrıca bu tarz tanıtımları yayınlayan şirketlerin, FCA'nın belirlediği açık ve adil olma, yanıltıcı olmama gibi gereklilikleri karşılaması şart olacak. Kurum, yaptığı açıklamada 'Kısıtlı Kitlesel Piyasa Yatırımları' ve 'Kitle Dışı Piyasa Yatırımları' için yapılan tüm finansal tanıtımların bir risk uyarısı içermesini zorunlu kılmayı teklif ettiğini belirtti. 

Kurumun daha önce genç tüketiciler için yaptığı araştırmayı inceleyerek, bu alanda atacağı adımlar konusunda fikir edinmek mümkün. Zira FCA yaptığı araştırma sonucunda genç tüketicilerin kripto yatırımları konusunda riskleri tam olarak bilmediğini aktarıyor. FCA hazırladığı taslağa 23 Mart 2022 tarihine kadar geri bildirim verilmesini bekleyecek. 

Bu arada Birleşik Krallık Hükümeti'nin de sitesinde bu gelişmelere yer verdiğini belirtelim. Hükümet, Birleşik Krallık'ta 2.3 milyon kişinin kripto varlık sahibi olduğunu ve yeniliklere karşı olmadıklarını vurguluyor.

Açıklamaya göre, kripto paraların hisseler ve sigorta ürünleri ile aynı kurallara tabi tutulacağını ekleyelim. Kısacası Hükümet, FCA'ya vereceği yetki ile reklam ve tanıtımların yasalar çerçevesinde yayınlanmasını amaçlıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.