SPONSORLU

2022’de Enflasyonla Nasıl Mücadele Edebiliriz?

Midas, bireysel yatırımcılar için 2022’de enflasyonla mücadeleyi değerlendiriyor.
2022’de Enflasyonla Nasıl Mücadele Edebiliriz?

Yeterli zamanı, birikimi ve bilgisi olmadığını düşündüğü için yatırım dünyasına adım atmaya çekinen pek çok kişi var. Herkes için erişilebilir, adil ve demokratik bir yatırım deneyimi sunan Midas, bu engelleri ortadan kaldırarak herkesin Amerikan Borsalarına -ve çok yakında Borsa İstanbul’a- özgürce yatırım yapabilmesini sağlıyor. Midas, bireysel yatırımcılar için 2022’de enflasyonla mücadeleyi şöyle değerlendiriyor:

Yüksek enflasyon karşısında birikimlerinin erimesinden korkuyor musun? Kesinlikle yalnız değilsin.

Covid-19 varyantları, yüksek işsizlik ve enflasyon gibi problemler yüzünden birçok yatırımcı, 2021’i endişeyle geride bıraktı. Peki, yüksek enflasyon karşısında birikimlerimizi nasıl koruyacağız?

  • Yıl sonu itibarıyla enflasyon TÜİK’in rakamlarına göre %36 ve ENAG’ın rakamlarına göre %82 arttı. Doların %78 yükseldiği bir yılda döviz yatırımı olanlar bile bu enflasyonun yansımalarından kurtulamadı. 

Yüksek enflasyon karşısında hisse senedi yatırımları birikimlerimizi korumaya yetiyor mu?

Enflasyon Karşısında Hisse Senedi Fiyatları

Farklı enflasyon ortamında hisse senetlerinin getirileri, sektörlerine göre olduğu kadar hisselerin türlerine göre de farklılık gösterebilir.

Dolayısıyla biz de “değer hisseleri” ile “büyüme hisseleri”nin farklı enflasyon ortamlarındaki “kısa dönemli” getirilerine bir göz attık.

Bu iki hisse grubunun son 1 yıl içerisindeki artışlarına bakalım:

  • Değer hisseleri; düşük büyüme oranlarına sahip ve dünyayı değiştirecekleri düşünülmeyen, pek popüler olamamış hisselerdir. Yatırımcılar; bu hisselere, “hak ettikleri değere” oranla fiyatlarının ucuz olduğunu ve bir gün hak ettikleri değere ulaşacaklarını düşünerek yatırım yaparlar.

  • Büyüme hisseleri bunun tam tersidir. Çok yüksek büyüme oranlarına sahip ve dünyayı değiştireceği düşünülen popüler hisselerdir. Yatırımcıların bu şirketlerden beklentileri çok yüksek olduğu için, kazançlarına oranla çok yüksek hisse fiyatlarına sahip görece pahalı hisselerdir.

Enflasyon Karşısında Hangi Sektörler Avantajlı?

Enflasyonun şirket kazançları üzerindeki etkisi, sektörün tüketim dinamiklerine ve mücadele yeteneğine göre değişiklik gösterir.

Enflasyonun %3’ün üzerinde olduğu ve yükselmeye devam ettiği enflasyonist bir ortamda sektörlerin hangi ihtimalle ne kadarlık bir getiri getireceğine bakalım:

1973-2020 yılları arasındaki 47 yıllık verilerin ışığında, enflasyonist ortamda enflasyonu en çok yenen sektörün geçmişte enerji sektörü olduğu ortaya çıkıyor. 

Yüksek faiz ortamlarında en çok hasarlardan birini alan büyüme hisselerinin bulunduğu bilişim & teknoloji sektörü, geçmişte hem enflasyona karşı negatif getiriye sahip hem de birçok sektöre göre enflasyonu yenmekte en zayıf olan sektörlerden biri olmuş. 

Enflasyon Ortamında Yatırım Planı Yapmak

1925 ve 2021 yılları arasında, kısa-orta-uzun yatırım planlarının getirisi ile enflasyon oranlarını karşılaştıralım. Burada; ABD’deki enflasyona göre, S&P 500’ün en çok getiri sağladığı yatırım planını inceleyeceğiz.

Yüksek enflasyon ortamı dediğimiz, %5 ve üzeri enflasyon varken, en yüksek getiriyi 18 aylık yatırım planı sağlamış. 6 aylık kısa vadeli yatırım planlarının getirisi, karşılaştırmalı olarak en düşük kazancı sağlamış.

Fakat geçmiş performanslar, gelecek performanslar için asla bir garanti oluşturmaz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.