Cirosunun yaklaşık yüzde 61'ini yurt dışından elde eden Protranslate, 2021 verilerini açıkladı [İnfografik]

EMEA Bölgesine tercüme ve lokalizasyon hizmetleri alanında hizmet veren yönetimli hizmet pazar yeri Protranslate, 2021 verilerini açıkladı. 
Cirosunun yaklaşık yüzde 61'ini yurt dışından elde eden Protranslate, 2021 verilerini açıkladı [İnfografik]

EMEA Bölgesine tercüme ve lokalizasyon hizmetleri alanında hizmet veren yönetimli hizmet pazar yeri Protranslate, 2021 verilerini açıkladı. 

Cirosunun yaklaşık yüzde 61'i yurt dışından

Slator firmasının 2021 Top Language Service Providers Index verilerine göre dünyadaki en büyük tercüme ve lokalizasyon hizmet sağlayıcıları sıralamasına 177. sıradan dahil olan Protranslate, 2020 senesini dolar bazında yüzde 31, 2021 senesini ise döviz kurlarında oluşan çalkalanmalara rağmen dolar bazında yüzde 30'luk büyüme ile kapattı. Protranslate, cirosunun yaklaşık yüzde 61'ini yurt dışından elde etti.

53 bin tercümanlık kadroya ulaştı

2021 yılında tüm dünyadan aldığı başvurular ile 53 bin tercümanlık bir kadroya ulaşan Protranslate, bu kadro ile 120 dilde tercüme, proofreading ve içerik yaratımı hizmetlerini dünyada 160’tan fazla ülkeye sunuyor. Toplam müşteri adetini 49 binin üzerine çıkaran Protranslate, 2021’de 53 milyon kelimelik bir kelime tercümesi gerçekleştirdi. 2021 yılında 2 milyon 450 bin ziyaretçiyi sitesine çeken Protranslate, seneyi 20 bin183 sipariş ile kapattı.

Hizmet dili sayısını 9'a çıkardı

2021 senesinde Avrupa ve ABD kıtalarındaki penetrasyonunu daha da artıran Protranslate, canlı destek verdiği dillere İtalyanca ve Rusçayı da ekleyerek inbound destek ekibinin hizmet dili sayısını 9'a çıkardı. Protranslate, bu şekilde Avrupa ve CIS bölgesindeki penetrasyonunu 2022'de daha da artırarak ilerlemeyi planlıyor.

En çok tercüme ihracı yapılan ülke: İspanya

En çok tercüme ihracı yapılan ülkeler arasında 2020’e kıyasla 2021’de İspanya'nın yerini 2021'de ABD alıyor. Burada İspanya'nın kısmen ABD'ye göre Covid döneminde daha uzun süren bir kapanma evresi geçirmesinin de etkisi bulunuyor.

Protranslate 2021 yılında tüm tercüme ve lokalizasyon proje yönetim faaliyetlerini de içeride geliştirilen RPA (robotik süreç otomasyonu) yapısına bağladı. 2021 yılında Translated firmasına yapılan 25 milyon dolarlık yatırım, yatırım firmalarının B2B hizmetler alandaki marketplace modeline de inancını tazelediği önemli işaretlerden oldu. 2021 senesinde M&A alanı oldukça hareketli olan dil hizmetleri sektörü, senelik ciroları milyar dolar seviyelerinde olan Transperfect, RWS gibi devleri barındırıyor. Globalleşmenin hızla devam ettiği 2022'de de bu dev firmalar hem organik hem inorganik olarak da M&A süreçleri ile bölgesel ve farklı dikeylerdeki büyümelerini devam ettirecek.

Protranslate'in 2022 hedefleri

2022 planları arasında ana gündemlerine "continous localization" (sürekli lokalizasyon) konusunu alan Protranslate ekibi, özellikle ihracat odağındaki şirketlerin web ve mobil lokalizasyon konusunda sürekli ve sürdürülebilir bir lokalizasyon süreç yönetimi yapmalarını sağlayacak geliştirmelerle ilerliyor olacak.

Özellikle orta ve büyük ölçekli kurumsal yapılarda bir kez lokalizasyon sürecini başlatıldıktan sonra arkada yeni eklenen içeriklerin unutulması veya ekip değişiklikleri esnasında yeni pazarlara yönelik fırsatların gözden kaçması gibi konuların önüne geçilebilmesi için yapılacak ürün geliştirmeleri firmanın odak alanları arasında yer alıyor.

Protranslate’in 2022 ana hedefleri arasında firmanın güçlü kası olan otonom süreç yönetiminin üzerine "continous localization" konusunda da firmalara destek olarak ihracatın daha da öneminin arttığı bu dönemde döviz getirici faaliyetlere odaklanmalarını sağlamak olacak. Türkiye'de Peak Games, Karaca, Vivense, Balparmak, Corendon Airlines gibi önemli müşterileri olan Protranslate, yurt dışında da Unicef, Joom, Netmarble gibi önemli müşterileri bulunuyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.