AgriTech girişimi Cowealthy, APY Ventures liderliğinde 400 bin dolar yatırım aldı

Albaraka Portföy Yönetimi’nin kurucusu ve yöneticisi olduğu Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nun liderlik ettiği tohum yatırımı turunda, Cowealthy 400 bin dolar yatırım aldı.
AgriTech girişimi Cowealthy, APY Ventures liderliğinde 400 bin dolar yatırım aldı

Cowealthy, Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (BV GSYF) liderliğinde 400 bin dolar tohum yatırımı aldı. Yatırım turuna; Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu'nun yanı sıra melek yatırımcılar da katılım gösterdi. Bu noktada Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu'nun Albaraka Türk, Vakıf Katılım ve Bilişim Vadisi tarafından kurulduğunu ve Albaraka Portföy Yönetimi A.Ş.’nin yöneticisi olduğunu hatırlatalım. 

Cowealthy bu yeni yatırım ile ürünlerini geliştirmeye ve ABD ve AB başta olmak üzere yeni pazarlara açılmaya odaklanacak. 

Cowealthy'nin faaliyet alanı

Cowealthy Aralık 2020’de Melih Ertürk, Volkan Uslu, Mevlüt Altunterim, Bener Karadeniz, Yücel Saykal ve İsmail Bican tarafından Bilişim Vadisi’nde kuruldu. 

Girişim, sürdürülebilir bir dünya için IOT ve yapay zeka tabanlı hayvancılık teknolojileri geliştiriyor. Şimdiye kadar hayvancılık alanında geliştirdiği katma değeri yüksek elektronik ürünler geliştiren Cowealthy yurtdışında onlarca ülkeye ulaşmayı başardı.

Sürü yönetim çözümlerinin detayları

Şirket, temel olarak sürüdeki ineklerin hareket ve vücut sıcaklığı gibi verilerinin toplanmasını sağlıyor. Ayrıca bu veriler, yapay zeka algoritmaları ile işlenerek faydalı bilgi haline getiriliyor. Söz konusu teknoloji, hassas tarım uygulamaları kapsamında değerlendirilirken, “sürü yönetim çözümleri” olarak adlandırılıyor. Dünyada bu alanda hem donanım hem de yazılım olarak bütüncül ürün geliştiren sayılı şirket olduğunu belirtelim. 

Ayrıca tüm dünyada özellikle sağmal inek çiftliklerinde bu teknolojiye gösterilen ilgi giderek artıyor. Aynı şekilde sürü yönetim çözümlerinin ülkemizde de endüstriyel çiftlikler tarafından kullanılmaya başlandığını söyleyebiliriz. 

Zira canlı hayvan çiftliklerinde otonom teknolojiler verim artışı için bir kaynak olarak konumlanıyor. Öte yandan sürü büyüklükleri arttıkça Cowealthy Sürü Yönetim Sistemi gibi çözümler olmadan işletmelerin yönetilmesi gittikçe zorlaşıyor. 

Albaraka Portföy Genel Müdürü Muhammed Emin Özer yatırım hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi: 

Türkiye’deki start up ekosisteminin gelişmesine katkı sağlamayı sürdürüyoruz. Bu doğrultuda Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’muz ile ekosistemdeki en büyük eksikliklerden olan donanım girişimlerini de destekleyerek yenilikçi girişimlere yatırım yapmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Girişimcilere dokunduğumuz çatı markamız APY Ventures’ın, yönettiği fonlar ile startup ekosistemine yaptığı katkıyla daha katma değerli ve yenilikçi ekonomiyi hep birlikte inşa edeceğimize inanıyoruz

Cowealthy kurucusu İsmail Bican ise yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi: 

Dünyada insan nüfusunun önlemez şekilde arttığı ve bu mavi kürenin kaynaklarının bizleri beslemekte zorlandığını hepimiz net şekilde görüyoruz. Cowealthy daha iyi bir gelecek için kaynakların verimli kullanımına katkı sağlamak için kurulmuş bir girişim. Amacımız çiftlik hayvanlarının dilinden anlayarak, endüstriyel çiftliklerde hayvan refahını sağlamak ve bu sayede üretim verimini artırmak. Geliştirdiğimiz çözüm ile başta sağmal inekler olmak üzere tüm çiftlik hayvanlarının yaşam kalitesinin artırılmasını sağlıyoruz. Hayvan konforu arttığında verim artıyor. Birim tüketim başına üretilen süt artıyor. Saha çalışmaları çiftliğe göre değişmekle birlikte, çözüm yatırımının kendisini 6 – 12 ay içerisinde ödediğini gösteriyor. Sistem ömür hedefinin minimum 6 yıl olduğu düşünülürse, geri kalan süre boyunca çiftçilere sürekli değer üreten bir çözüm sunuyoruz

Sözlerini devam ettiren Bican, bilindiği gibi küresel iklim değişikliğine neden olan sera gazlarının başında büyükbaş çiftlik hayvanlarının saldıkları metan gazları geldiğini vurguladı: 

Biz sağladığımız verim artışı ile küresel iklim değişikline karşı fayda üretiyoruz, çiftliklerin karbon ayak izini azaltmasına destek oluyoruz. Halihazırda çiftlikler için dünyanın birçok ülkesine, otomatik hayvan kaşıma fırçası motor sürücüsü, sağım pulsatörü kontrolcüleri gibi yüksek teknoloji elektronik donanım ihraç ediyoruz. Hedefimiz, 2022 yılı içerisinde dünya çapında yeni ve ileri teknoloji sürü yönetim çözümümüzü pazara sunmak ve Türkiye’den çıkarak alanımızda dünyanın önemli oyuncular arasına girmek

Şİmdiye kadar Agritech girişimlerine yapılan yatırım miktarı 2020'de 30 milyar dolar olarak öne çıkmaktaydı. 2021'in ilk yarısında ise salgının da etkisiyle bu alandaki yatırım miktarı 24 milyar dolar oldu. Apeel SciencesFarmers Business NetworkIndigoMeicai, NxinQdama ve Ynsect gibi unicorn seviyesine yükselmiş girişimler ise bu alanın vaat ettiği potansiyeli kanıtlıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.