Twitter'ın mobil reklam firması olarak hizmet veren MoPub’ı satın aldığını 2013 yılının Eylül ayında sizlere aktarmıştık. Şirket geçen yılın ekim ayında, MoPub firmasını satmak için mobil oyun ve pazarlama yazılımlar geliştiren AppLovin ile anlaşmaya varmıştı. Twitter dün akşam resmi olarak MoPub'ın satışının tamamlandığını açıkladı.
Uygulama satışı takip eden 90 gün içinde, kademeli olarak Twitter tarafındaki ürünlerini ortadan kaldıracak. MoPub uzun vadede ise AppLovin'in MAX platformuna entegre olacak.
MoPub satışının nedeni?
Twitter, 2021'in Şubat ayında gelirlerini iki katına çıkarmayı planladığını açıkladı. 2020'de toplam yıllık geliri 3.7 milyar dolar olan şirket, yıllık gelirini 2023'e kadar 7.5 milyar dolara çıkarmayı planlıyor.
Bu bağlamda MoPub gibi Twitter'a gelir getirmekte zorlanması, Twitter'ın satış kararı almasına yol açtı. Zira iirketin 350 milyon dolara satın aldığı MoPub, 2020 yılında Twitter'a yalnızca 188 milyon dolar kazandırmıştı.
Buna rağmen AppLovin, MoPub'ı 1.05 milyar dolara satın almaya karar verdi. Uygulama, her ne kadar gelir getirmekte güçlük çekse de satın alma sürecinde geniş kullanıcı tabanıyla dikkat çekmekteydi. O dönemde 45 bin mobil uygulama tarafından kullanılan MoPub, ayrıca dünya çapında 1.5 milyar kullanıcıya hizmet vermekteydi.
MoPub'ın Aplovin'in MAX platformuna entegre olmasıyla, şirket platformdaki reklamverenlerin 2023'e kadar yıllık 15 milyar dolar reklam harcaması gerçekleştireceğini öngörüyor.
Twitter'ın reklam ürünleri nasıl değişecek?
Satın almanın tamamlanması ile network mediation, gelişmiş açık artırma ve pazaryeri dahil olmak üzere MoPub platformu 31 Mart 2022'den itibaren kullanım dışı olacak. MoPub paneli ve raporlama alanı ise 8 Nisan 2022'ye kadar kullanılabilecek. Yayıncıların 90 gün içinde tüm verilerini toparlamış olması gerekiyor.
Şimdiye kadar reklam tarafında MoPub desteği ile ilerleyen Twitter, bundan böyle ürün geliştirme süreçlerine odaklanacak. Google'ın DoubleClick çözümü ile benzer bir çalışma mantığına sahip olan MoPub, firmaların reklam envanterlerini gerçek zamanlı olarak takip etmelerine olanak sağlıyordu. Twitter, kaynaklarını performas reklamlarına, kobilere ve sosyal ticarete kendi çatısı altında çözümler geliştirmek için ayıracak.
Geçtiğimiz yıl Spaces'tan ücretli bültenlere, kripto bahşişlerinden Super Follow ve Twitter Blue gibi alternatiflere odaklanan Twitter'ın ürün geliştirme tarafında harika bir iş çıkardığını söyleyebiliriz.
Jack Dorsey'nin daha önce defalarca dile getirdiği üzere reklam modellerinden biraz olsun kurtulmak isteyen şirket, geliştirdiği yeni ürün ve araçlarla gelir elde etmenin yeni yollarını keşfetti.
Mobil reklamcılık özellikle iOS güncellemeleri ile eskisine kıyasla daha zor zamanlar yaşarken, Twitter'ın reklam araçları açısından yenilikçi çözümlerle karşımıza çıkabileceğini belirtelim.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap