Teknoloji şirketlerinin 2022 İK Stratejileri

Türkiye'nin önde gelen teknoloji şirketlerine açık pozisyonlarını ve  2022'deki İK stratejilerinin ne olduğunu sorduk. İşte cevabı...
Teknoloji şirketlerinin 2022 İK Stratejileri

Yeni yıla sayılı günler kaldı. Yaklaşık iki yıldır iş dünyası önemli bir sınavdan geçiyor. Bilindiği gibi uzaktan çalışma, mobilite, dijital iş gücü başlıkları altında iş süreçleri dönüştü. Dünya üzerinde teknoloji sektörü en hızlı büyüyen iş alanlarından bir tanesi. Türkiye'de özellikle Z kuşağının iş dünyasına atılmasıyla teknoloji şirketleri çalışılması en cazip kurumlardan biri haline geldi. Dolayısıyla bu şirketler içindeki açık pozisyonlar iş arayanlar için merak konusu...

Webrazzi olarak Türkiye'nin önde gelen teknoloji şirketlerine açık pozisyonları, yeni adaylarda aradıkları özellikleri ve 2022'deki İK stratejilerinin ne olduğunu sorduk. 

Türkiye'nin önde gelen teknoloji şirketlerinden biri olan Yemeksepeti İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı İlke Şentürk Öksüz, "Ekibimizdeki arkadaşlarımızın da bu kültüre uygun, meraklı, kendini geliştirmeye açık ve dijital dünyanın bir parçası olmaya hevesli profildeki kişiler olmasa dikkat ediyoruz" diyerek yeni adaylarda aradıkları özellikleri sıralıyor.

Öksüz konuyu şöyle detaylandırıyor: "Bizimle çalışacak adayları seçerken dikkat ettiğimiz önemli bir özellik de değişimlere hızlı adapte olmaları ve hızlı düşünüp hızlı karar verebilmeleri. Yemeksepeti çok büyük bir aile. Bu aile yapısını bizim gibi benimseyecek ve en az bizim kadar Yemeksepeti'nde çalışmaktan keyif alacak adaylara her zaman kapımız açık."

Yemeksepeti’nde 12 departman bulunduğunu ve bu departmanlara yeni işe alımlar yapılması planlandığını belirtiyor. İlke Şentürk Öksüz, Global Teknoloji ve İnovasyon Merkezi için 2022 yılı sonuna kadar yaklaşık 1000 kişilik bir ekip kurmayı hedeflediklerini sözlerine ekliyor. 

"Çalışmak için mutlu olacağınız kurumları tercih edin"

GittiGidiyor CPCO (Chief People & Culture Officer) Murat Yüksel, GittiGidiyor'un mevcut açık pozisyonları arasında; ürün yöneticisi, Java developer, İOS developer, site reliability engineer, dijital pazarlama yöneticisi, bilgi güvenliği mühendisi yer aldığını söyleyerek konuşmaya başlıyor. 

Yeni adaylara öncelikli olarak adaylara ilk tavsiyem mutlu olacakları pozisyonları ve kurumları tercih etmeleri gerektiğini ve hem zaman hem emek açısından, buna değeceğini düşündükleri bir mesleği yapmaya özen göstermeleri gerektiğini söylüyor. Bunun nedenini yapılan işin hayatta çok önemli bir bölümünü kaplamasına bağlıyor ve adayların dikkat etmesini önerdiği diğer konuları ise şöyle sıralıyor:

"Başvurulan pozisyonda kendilerinden beklenenleri iyi bir şekilde anlayarak mülakata girmelerini tavsiye ederim. Görüşmeden önce kurumla ve pozisyonla ilgili bilgi edinmek çok önemli. Ayrıca kurumun ve görüşmeyi yapacak yöneticinin LinkedIn hesaplarını incelemek de faydalı olacaktır. Görüşmede karşı tarafı dikkatlice dinlemek ve gerektiğinde soru sormaktan çekinmemelerini tavsiye ederim. Kurumu, kendilerinden beklenenleri ve oraya neler katabileceklerini iyi analiz etmeleri gerekir. Başvurdukları işin alanıyla ilgili güncel gelişmeleri, yenilikleri takip etmeleri ve bu bilgi birikimiyle mülakata girmeleri fark yaratmalarını sağlayacaktır. Çünkü günümüzde şirketler proaktif, yaratıcı, çözüm odaklı ve gelişime açık çalışanları tercih ediyor. O işe ne kadar uygun olduklarını ifade edebilmek için mülakat sırasında hikayelerini en anlaşılır şekilde aktarmaları iyi olacaktır. Yalnızca aday olarak değil birey olarak da kendini tanıyan, ne istediğini bilen bir insan olduğunu göstermesi görüşmelerde büyük avantaj sağlar. Finansal okuryazarlık, sosyal medya okuryazarlığı gibi konularda donanımlı olmalarını öneririm."

"Yazılım ve veri işinde çalışanlar öne çıkıyor"

2000 yılında kurulan e-ticaret sitesi Hepsiburada'yı bir okula benzeten şirketin İnsan Kaynakları Grup Başkanı Esra Beyzadeoğlu, kişinin yapmak istediği ve bunun ötesinde seveceği işi bulması hayatını mutlu geçirmesinde önemli etkenlerden biri olduğunu düşünüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Yaş ortalaması 30’un altına inmiş çok sayıda genç arkadaşımızın çalıştığı şirketimiz öğrenmek gelişmek azim ve tutkuyla çalışmak ve iyi ruhla üretmek isteyen herkese önemli fırsatlar sunuyor."

Beyzadeoğlu, Hepsiburada’ya başvuracak adayların dijital gelişmeleri yakından takip etmeleri son derece önemli olduğunu söylüyor. Müşterilerin hayatını kolaylaştıracak yenilikler geliştirme, ihtiyaç duydukları ürünleri kişiselleştirerek sunma becerisine, çok hızlı dijital çözümler üretme ve daha da önemlisi tüm DNA’ları ile bu dijital çözümlere adapte olma yeteneği de aradıkları diğer özellikler arasında yer alıyor. Şirketin son dönemde aradığı profiller arasında ise yazılım uzmanları, yazılım test uzmanları, data analistleri, data bilimciler, makina öğrenmesi uzmanları ve iş analistleri var.

"Çalışan odaklı bir şirketiz" 

Toplu yaşam alanlarının uçtan uca entegre bir şekilde yönetilmesini sağlayan Apsiyon'un çalışanlarının yaş ortalaması 32. Z kuşağı ile birlikte çalışan, bundan da çok keyif alan bir şirket olduklarını belirten İnsan Kaynakları Müdürü Hande Erener Gürani, "İK politikamızın temelinde, insan odaklı uygulamalar var. Kariyer gelişim imkanları, eğitimler ve sosyal aktivitelerle çalışanlarımızın motivasyonunu yükseltmeye odaklanıyoruz" diye konuşuyor.

İşe başvurmayı planlayan adaylara önerilerini ise şöyle sıralıyor: "Öncelikle samimi ve öz güvenli olmalarını önerebilirim. Başvuracakları şirketle ilgili bir ön çalışma ve hazırlık yapmalılar. O şirket 'ne iş yapıyor, hangi sektörde, başvurulan pozisyonun gereklilikleri neler' gibi temel detayları bilerek masaya oturmaları çok önemli. Apsiyon’un İK politikasının temelinde motivasyon var. O nedenle adayları değerlendirirken; deneyimlerinden daha çok öğrenme isteklerini, araştırma kabiliyetlerini ve kendilerini geliştirme çabalarını önemsiyoruz. Çünkü bu istek ve motivasyon, başarının en önemli anahtarlarından biri. İster yüz yüze ister online olsun, tüm mülakatlarda zaman kısıtı var. Dolayısıyla adayların bu süreyi çok iyi değerlendirmesi, kendilerini mümkün olduğu kadar samimi, açık ve net ifade etmeleri önemli. Daha önce yapılan iş veya staj deneyimleri mutlaka detaylı olarak paylaşılmalı. Mülakat sırasında anlaşılmayan bir konu var ise mutlaka sorulmalı. Adayların akıllarında hiçbir soru işareti kalmamalı."

"Çalışanların yalın ve özet şeklinde tanımlaması önemli"

Kafa Topu oyunun yapımcısı Masomo spor odaklı ve çok oyunculu oyunlara odaklanıyor. Şirketin insan kaynakları müdürü Gül Gökyüzü sektörün en genç ekiplerinden birine sahip olduklarını belirtiyor. Gökyüzü, bu dönemde iş arayışında olan kişilerin başvuru yaparken değer üretmek istedikleri sektör ve pozisyonu hedeflemeleri gerektiğini savunuyor. Bunun yanısıra kişi hangi profili firmaya iletiyorsa, içerikte kendini yalın ve özet şeklinde tanımlamasının öneminin altını çiziyor.

Ona göre gereksiz detaylarla boğulmuş bir profilden ziyade, karşı tarafa fikir verebilecek katılımlar, üzerinde araştırma ve pratik yapılmış konular ve örnek çalışmalarla desteklenmiş profiller her zaman daha tercih edilir oluyor. Gül Gökyüzü sözlerine şöyle son veriyor: "Özellikle teknoloji sektöründe başvurularını yapan yazılımcı ve geliştiricilerin, başvurularına önceki çalışmalarından örnekler içeren linkler ve dosyalar eklemelri değerlendirme açısından yardımcı oluyor. Ayrıca başvurdukları şirketlerin sosyal medya ve kaynak sitelerindeki profilleri takip etmeleri, ilgili kişilere ulaşmalarını da kolaylaştırıyor." 

"Önemli olan sadece akademik başarı değil!"

Sahibinden.com'da İş Destek'ten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Güntulu Peker bilginin küresel dolaşım hızının saniyelerle ölçüldüğü bir dünyada bugün, tüm çalışanların yeteneklerini ve yaratıcılıklarını sergileyebilecekleri işlerde yer alması gerektiğine inanıyor. Sahibinden'in yeni adaylarda teknik bilginin yanı sıra gençlerde sürekli öğrenme isteği, geleceğe dönük pozitif bakış açısı ve mevcut işine olan tutku gibi yetkinlikler aradığını anlatıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "İşe başvuran adayların sadece akademik başarılarına değil, aynı zamanda kişisel bütünlüğe ne kadar değer verdiklerini ve kendilerine ne kadar yatırım yaptıklarını da değerlendiriyoruz. Sosyal yönden donanımlı, yaşadığı dünyayı ve toplumu algılayabilen, farkındalığı yüksek ve ilişkileri kuvvetli insanların, yaşamı hem kendileri, hem de başkaları için kolaylaştırdıklarına inanıyoruz."

Ona göre analitik düşünme yeteneği gelişmiş, ayrıntıları fark edebilen, karmaşık problemleri çözebilen, büyük resmi görebilen, elde ettiği verilerle eğilimleri gözlemleme yeteneğine sahip, sözlü ve yazılı iletişim yetenekleri gelişmiş kişilere talep artacak. Yapay zekâ mühendisliği, büyük veri uzmanlığı, robotik mühendisliği, kullanıcı deneyimi tasarımcıları gibi meslekler gelecekte daha da ön plana çıkacak. Peker konuyla ilgili sözlerine şöyle devam ediyor: "Onlar da sahibinden.com bünyesinde güçlü teknolojik altyapı ve uzman yazılımcı kadromuzla teknoloji üretimine katkı sağlıyoruz. Bu kapsamda bu yıl beşincisini gerçekleştirdiğimiz “dev.akademi Kariyer Geliştirme Programı” ile başarılı genç yazılımcıları bir araya getirerek yeteneklerini geliştirmelerine olanak tanıyoruz."

"E-ticaret alanında çalışanlar şanslı"

Ideasoft kurucu ortaklarından Seyhun Özkara, 2020 senesinde pandeminin etkisiyle birlikte e-ticaret ciddi bir ivme ile büyüme yaşadığını belirtiyor. Özkara, buna bağlı olarak işletmelerde bu sürece ayak uydurmak adına birçok işe alım gerçekleştirildiğini öngörüyor ve bu konuyla ilgili sözlerine şöyle devam ediyor: "İşletmelerin e-ticarette çalışacak personel sayıları 2019 senesine göre oldukça artış gösterdi. 2021 senesinde ise normal hayata geri dönüş ve doların yükselişiyle birlikte istihdam pandeminin ilk yılındaki gibi artmadı. Bu alanda en çok yazılım, pazarlama, sosyal medya yönetimi ajans yönetimi, dijital medya planlama, satın alma, e-ticaret site yöneticileri ve e-ticaret uzmanları istihdam edildi."

Ona göre bu yıl teknoloji sektörü içinde yazılımcı, e-ticaret uzmanı / yöneticisi, SEO danışmanı, dijital pazarlama uzmanı, ara yüz tasarımcılar, içerik yöneticileri kolaylıkla iş bulabilir. IdeaSoft'un bu yıl yazılım geliştirme, ürün yönetimi, analiz, ara yüz tasarım ve uygulama pozisyonları alanında işe alımlar yapacağını kaydeden Seyhun Özkara, yeni istihdamların dışında üniversite mezunu yeni mühendisler için de gelişim programları düzenleyeceklerini söylüyor. 

"Yapılan işlerin anlatımının da kısa ve öz olması önemli"

Papara İnsan Kaynakları Müdürü Figen Saltık, işe başvuracak adaylar ister yeni mezun ister daha önce iş tecrübesine sahip olmuş olsun, tüm adaylar için geçerli olan en temel konu, kendilerini doğru anlatan bir özgeçmişe sahip olmaları gerektiğini düşünüyor. Ona göre  günümüzde artık basılı özgeçmişler tek başına yeterli değil. Buna ek olarak kişinin iş ağındaki bilgilerin güncel olması, yapılan işlerinin kısa ve öz anlatımı gibi başlıca dikkat ettiği noktaların var olduğunu belirtiyor. Saltık sözlerine şöyle devam ediyor:  "Adayın başvuru sürecine hakimiyeti, firmayı iyi tanıması ve ürün veya hizmetlerini deneyimlemiş olması da bizim açımızdan sürece oldukça olumlu katkısı olan detaylar. Başvuru yapılan pozisyon için aranan niteliklerinin kişi ile uyumu, pozisyon için ne kadar istekli olduğu ve kariyer planlaması için seçilen pozisyonun doğru olup olmadığının da analizini iyi yapmak gerekiyor. Papara İnsan Kaynakları birimi olarak bahsettiğim maddelerin yanı sıra şirket kültürüne çok önem veriyoruz. Bu açıdan adayların karar aşamasına geldiklerinde, doğru bir kariyer planlaması için şirket kültürünü analiz edebilmelerinin değerli olduğunu düşünüyoruz."

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.