Netflix, Türkiye'de 3 yılda yarattığı ekonomik büyüklüğü paylaştı

Hakan: Muhafız’ın 2018'de gerçekleşen lansmanından bu yana Netflix'in tüm Türk yapımlarına yaptığı harcamaların yarattığı toplam ekonomik etki 583 milyon TL'yi aştı.
Netflix, Türkiye'de 3 yılda yarattığı ekonomik büyüklüğü paylaştı

Netflix tarafından yapılan bir araştırma, Türk yapımlarının ekonomi, Türk kültürüne ilgi ve Türkiye'deki yaratıcı endüstrilerdeki işler üzerindeki etkisini ortaya koyuyor. Araştırma, Hakan: Muhafız’ın 2018'de gerçekleşen lansmanından bu yana Netflix'in tüm Türk yapımlarına yaptığı harcamaların yarattığı toplam ekonomik etkinin 583 milyon TL'yi aştığını gösteriyor.

3 bin 300'den fazla kişiye istihdam sağladı

Buna ek olarak Netflix, yayına giren 10’dan fazla Türk yapımı, bu yapımlardaki oyuncular ve ekipler için 1.700'den fazla iş fırsatı yaratırken figüranlar için de birkaç bin günden fazla çalışma imkanı sağladı. Platformda yayınlanan yapımların yanı sıra post prodüksiyon aşamasında olup bu ve gelecek yıl yayına girecek olanların oyuncu kadrosu ve ekipleri için 1.600'den fazla iş imkânı sağladığı tahmin ediliyor. Bu da Netflix’in 2018’den bu yana Türkiye’deki kreatif ekosistemde 3 bin 300’den fazla kişiye istihdam yarattığını gösteriyor.

Netflix yapımlarındaki mekanlara olan talep arttı

Sultanahmet Meydanı, Ayasofya, Kapalıçarşı ve Mimar Sinan Türbesi gibi İstanbul'daki birçok ikonik mekan, Netflix'in Türkçe yapımlarında yer alırken dünya çapındaki izleyicilerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Ayrıca Ayvalık, Gaziantep, Bodrum, Bozcaada, Bursa, Foça, Göbeklitepe, İzmir ve Şanlıurfa da Netflix prodüksiyonlarında ilgi gören lokasyonlar arasına girdi. İstanbul Ekonomi Araştırması tarafından 2020'de yapılan bir anket, Hakan: Muhafız’ı izleyenlerin, izlemeyenlere göre Türkiye'ye seyahat etme olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Örneklem genelinde, Hakan: Muhafız’ı izleyenlerin Türkiye'ye seyahat etmeyi isteme olasılıkları, diziyi izlemeyenlere göre ortalama üç kat daha fazla.

Netflix, Türkiye'deki üretiminin kendi harcamaları üzerindeki ek etkisini değerlendirmek amacıyla araştırmayı bağımsız bir uluslararası danışmanlık şirketi ile yürüttü. Araştırma, Netflix'in farklı maliyet kategorilerini incelerken tedarik zinciri üzerindeki etkisini öngörüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.