Rekabet Kurumu, Çiçeksepeti'ne yerinde incelemenin engellendiği iddiasıyla ceza verdi

Rekabet Kurumu, ÇiçekSepeti'ne 4054 sayılı Kanun’un 16. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi uyarınca 2020 yılı gayri safi gelirlerinin binde beşi oranında olmak üzere ceza verdi.
Rekabet Kurumu, Çiçeksepeti'ne yerinde incelemenin engellendiği iddiasıyla ceza verdi

Rekabet Kurumu'nun aralarında ÇiçekSepeti'nin de bulunduğu 32 şirkete iş gücü piyasasına yönelik centilmenlik anlaşmaları nedeniyle soruşturma başlattığını geçtiğimiz Nisan ayında sizlere aktarmıştık. Edindiğimiz bilgilere göre Rekabet Kurumu, yerinde incelemenin engellendiği iddiasıyla, soruştuma konusundan ayrı olarak ÇiçekSepeti'ne ceza verdi.

Rekabet Kurumu tarafından aktarılan bilgilere göre 01.04.2021 tarihli ve 21-18/213-M sayılı kararı uyarınca yürütülmekte olan soruşturma kapsamında 08.04.2021 tarihinde Çiçek Sepeti İnternet Hizmetleri A.Ş.’nin yerinde incelemeyi engellediği ve zorlaştırdığı için ÇiçekSepeti'ne 4054 sayılı Kanun’un 16. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi uyarınca 2020 yılı gayri safi gelirlerinin binde beşi oranında olmak üzere ceza verildi. Cezanın rakamsal karşılığı ise şirket bilgileri gizliliğinden paylaşılmadı. Ancak ilgili karar henüz kesinleşmemiş olup Çiçeksepeti'nin ilgili karara karşı 60 gün içinde itiraz etme hakkı bulunduğunu belirtelim.

ÇiçekSepeti'ne bu cezanın verilmesinin temel nedeni ise şirket çalışanlarının WhatsApp üzerinden gönderdikleri bazı mesajları inceleme öncesinde silmeleri. Silinen mesajları fark eden Rekabet Kurumu yetkililerinin durumu rapor etmesinin ardından ise 08.04.2021 tarihinde gerçekleştirilen yerinde inceleme sırasında çeşitli yazışmaların silinmesi suretiyle incelemenin engellendiği/zorlaştırıldığı tespit edilmiş oldu. Silinen mesajların detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Hatırlatmak gerekirse Rekabet Kurumu, ÇiçekSepeti'nin de içinde olduğu 32 şirkete son yıllarda işgücü piyasalarına ilişkin olarak işverenlerin sahip olduğu pazar gücünün, çalışan ücretlerinin azalmasına veya baskılanmasına ve çalışma koşullarının rekabetçi seviyelerin altında kalmasına neden olduğuna yönelik görüşlerin artması nedeniyle soruşturma açmıştı. Açılan soruşturmalar ile ilgili gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Güncelleme: Çiçeksepeti avukatları aracılığıyla konuyla ilgili tarafımıza aşağıdaki açıklamayı iletmiştir. 

ÇİÇEKSEPETİ İNTERNET HİZMETLERİ A.Ş. hakkında yapılan 18.11.2021 tarihli habere ilişkin düzeltme:

Webrazzi adlı internet sitesinde 18.11.2021 tarihinde “Rekabet Kurumu, Çiçeksepeti'ne 2020 yılı gayri safi gelirlerinin binde beşi oranında ceza verdi” başlığı altında Arden Papuççiyan tarafından yayınlanan haber neticesinde Çiçeksepeti’nin Rekabet Kurumu nezdinde iş gücü piyasalarına ilişkin yürüyen soruşturma neticesinde ilgili mevzuatı ihlal ettiği ve soruşturma çerçevesinde idari yaptırıma tabi tutulduğu şeklinde kamuoyunu yanıltıcı bir intiba oluştuğundan işbu düzeltme yazısının yayınlanması gerekliliği doğmuştur.

Bu çerçevede, Çiçeksepeti’nin ilgili soruşturma neticesinde herhangi bir ceza almadığı, soruşturmanın Rekabet Kurumu nezdinde hala devam etmekte olduğu, ilgili haberin ise soruşturma çerçevesinde Çiçeksepeti’nde gerçekleştirilen bir yerinde incelemedeki prosedürel bir idari denetime ilişkin olduğu, bu minvalde Çiçeksepeti’nin haber başlığında duyurulduğu gibi Rekabet Kanunu çerçevesinde doğabilecek bir ihlale taraf olmadığı kamuoyuna duyurulur.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.