Mesut Çevik ile Avaxtars, NFT ve Metaverse

NFT ve Dijital Sanat'ın yeni bölümüne Avaxtars projesi ile Mesut Çevik konuk oldu.

NFT ve Dijital Sanat'ın yeni bölümüne Avaxtars projesi ile Mesut Çevik konuk oldu. Yıllarca Donanım Haber'in Editörlüğü üstlenen Mesut Çevik, 2021'in mart ayından bu yana Ahmet Usta ve Ozan Akcora  ile birlikte Avaxtars projesi üzerinde çalışıyor.  Yaklaşık 10 gün içinde geliştirilen Avaxtars, şu an için 5 kişilik bir ekip tarafından yönetiliyor. Kullanıcılar, Avaxtars oyunu içinde Avalanche platformunun kripto para birimi olan AVAX ile ödeme yaparak diledikleri sayıda karakter satın alabiliyor.

Ekip, Ethereum blok zincir ağı yerine Avalanche'yi tercih etti. Röportajda neden Avalanche'yi tercih ettiklerini açıklayan Çevik, aynı zamanda kurguladıkları oyun ekonomisinin detaylarını da paylaştı. "Kullanıcılar, bu oyunlarda bir ekonomi oluşturulsun ve bu ekonomide bir şekilde yer alsınlar istiyorlar" dedi  ve sözlerini şöyle devam ettirdi: "Arka taraftaki ekonominin oyun çıkmadan haftalar öncesinde hesaplanmış simüle edilmiş, doğruluğunun kanıtlanmış olması lazım." 

Mesut Çevik ve diğer Avaxtars kurucu ortaklarının kısa vadede çok fazla gelir elde etmek yerine, adından söz ettiren bir iş üretmeye odaklandığını söylemek mümkün. Çevik, oyun ekonomisinden söz ederken; kısa vadede kar etme amacıyla yola çıkan projelere dair şu yorumu yapıyor:  Kalkıp da bu oyundan 2 milyon dolar kazanacağım diye çıkarsanız orada çuvallayabilirsiniz. 

Hem kendisinin hem de ortakların, sektörde tanınan isimler olduğunu hatırlatan Çevik, anonim projelerin aksine bu işin altına isimlerini koydularını açıkça belirtiyor. 

Röportajda ayrıca Mesut Çevik ile oyun sektörünün, NFT odağında Metaverse ile ilişkisini de konuştuk. Çevik NFT'nin sanat eseri edisyonları üretmek için kullanımına hala çekince ile yaklaştığını belirtiyor: "NFT'nin bir değer aracı bir takas aracı değil de bir şeyin parçası olarak değeri olduğunu düşünüyorum."

Aslında bu yaklaşım, ister istemez bizleri Metaverse'de NFT'nin konumu ile ilgili bir konu başlığına götürüyor. 

Metaverse şu anki blok zincir yapısı gibi bağımsız bir çok zincirin birçok Metaverse'ün iç içe olduğu dünyalar arasında geçiş yaptığımız bir hal alırsa NFTler çok iş görecek. Tek bir tekelden bahsediyorsak onun NFT'ye ihtiyacı yok. 

 
 
 
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.